Norėdama išvengti strazdanų, saugokitės tiesioginių saulės spindulių, ypač ultravioletinių, kurie veikia odos ląsteles, gaminančias melaniną. Jos ir lemia odos pigmentaciją. Pavasarį išryškėja ir kitų, kur kas didesnių, pigmentinių dėmių, dažniausiai nuo saulės atsirandančių kaktos bei smakro srityse.

Pirmą kartą ant veido strazdanų pasirodo sulaukus 4-5 metų, vėliau jų gerokai sumažėja. Strazdanos žiemą gali tapti ne tokios pastebimos, o vasarą, kai dažniau būnama saulėje, jos pasidaro ryškesnės. Tai priklauso nuo odos tipo. Jei oda yra pirmo ar antro tipo, ji jautresnė saulės spinduliams. Būtent šviesiaplaukių ir rusvaplaukių mėlynakių odą dažniausiai nuberia strazdanos. Jų ryškumas taip pat priklauso nuo to, kiek ilgai būnama saulėje, ar naudojami apsauginiai kremai. Strazdanos gali išryškėti ir po soliariumo, naudojant netinkamas kosmetikos priemones, nuo kai kurių medikamentų.
Oda jautresnė tampa ir geriant antibiotikus, kai organizme vyksta hormoniniai pokyčiai.  

Pigmentines dėmes galima balinti. Tai daryti geriausia rudenį ir žiemą, nes pavasarį šios procedūros nėra tokios veiksmingos. Jei sumanėte strazdanas išbalinti pavasarį, nevartokite balinamųjų kremų, nes “išbalintą” odą saulė veikia dar stipriau, suformuodama patvarias, sunkiai išgydomas pigmentines dėmes. Skirkite balinamąsias kosmetikos priemones nuo blukinamųjų, kurios ir padeda šalinti pigmentines dėmes. Atkreipkite dėmesį, kad jūsų pasirinkta priemonė būtų su mineraliniu fotoapsauginiu filtru, kuris apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Tačiau apsišarvuokite kantrybe ir nelaukite greito rezultato. Jei jokios priemonės neefektyvios, strazdanas įmanoma panaikinti specialiu lazeriu.

Lietuvos sveikata