Šis skausmas ne šiaip sau
Apie didelį dantų jautrumą stomatologai prakalbo ne itin seniai, tačiau kasmet tai kelia vis daugiau nerimo. Nors ėduonis ir parodontitas vis dar labiausiai paplitę burnos ertmės negalavimai, tačiau padidėjęs dantų jautrumas vejasi šias ligas.
Per pastarąjį dešimtmetį Vakarų Europos šalyse dėl šios problemos į odontologus kreipėsi 35 procentais daugiau žmonių, o JAV – 42 procentais. Daugiau nei pusė žmonių visame pasaulyje (kažkodėl ypač moterys) kenčia dėl įvairių formų dantų hiperestezijos (jautrumo). Būna dvi dantų jautrumo formos. Jei itin jautrūs daugiau nei ketvirtadalis visų dantų, vadinasi, tai generalizuota hiperestezija, jei mažiau nei ketvirtadalis – lokalizuota hiperestezija. Kodėl kyla šis skausmas? Pasirodo, dideliu jautrumu pasižymi visiškai ne dantų emalis, jis yra pats tvirčiausias didelės mineralizacijos organizmo audinys, o po juo esantis ne toks tvirtas sluoksnis – dentinas. Emalis tarsi tvirti šarvai saugo šį pažeidžiamą audinį nuo agresyvaus įvairių faktorių poveikio. Tačiau dėl pačių įvairiausių priežasčių dantų emalis gali suplonėti ir net suirti, tada dentino niekas nebesaugo. Beje, ne vien dantų emalio pažeidimai lemia, kad atsirastų hiperestezija. Dentino viduje yra išsidėstę mažyčiai vamzdeliai, jų viduje yra nervų galūnėlės. Kol šie vamzdeliai uždari, dėl dantų skausmo bėdos nebus (netgi esant emalio defektų skausmų nekyla), bet atsivėrus dentino kanalėliams apsinuogina nervų galūnėlės, tada dėl bet kokio dirgiklio kyla aštrus skausmas.
 
Gamtos ir mūsų klaidos
Tapti itin jautrūs dantys gali dėl daugelio dalykų. Daug reikšmės turi nervų ir endokrininės sistemos ligos, taip pat klimaksas, nėštumas, dėl to organizme sutrinka mineralinių medžiagų apykaita. Esant generalizuotai dantų hiperestezijos formai, endokrininė patologija nustatoma 80 proc. atvejų. Todėl itin svarbu prieš pradedant gydyti dantis nustatyti pagrindinę paciento ligą. Tai susiję su efektyvesniu ir saugesniu gydymu. Reikalas tas, kad medžiagos, kuriose esama floridų, naudojamų gydyti hiperestezijai, ypač didelės koncentracijos, tad gali išprovokuoti skydliaukės hiperfunkcijos atsiradimą, jei skydliaukės veikla nebuvo normali. Tad jei jautrių dantų pilna burna, prieš vizitą pas odontologą reikėtų apsilankyti pas endokrinologą. Tarp kitų didelio jautrumo priežasčių dažnai pasitaiko įvairios stomatologinės problemos. Tai ėduonis ir kitokie dantų emalio pažeidimai, pavyzdžiui, erozija, įtrūkimai, taip pat dantų griežimas naktį. Dantys gali tapti jautrūs ir dėl to, kad atrofavosi dantenos ir apsinuogino dantų kaklelis – dantų šaknų nebedengia emalis. Taip gali atsitikti dėl parodontito, taip pat dėl sąkandžio ypatumų, kitų individualių anatominių savybių. Neprofesionaliai atliktas dantų balinimas taip pat gali padidinti jautrumą. Kartais dantys tampa jautrūs dėl mūsų pačių kaltės, pavyzdžiui, gausiai vartojant rūgščius produktus ir gazuotus gėrimus, kurie ardo dantų emalį. Taip pat žalingas įprotis valgyti labai šaltą ir karštą maistą tuo pačiu metu, tai lemia dantų emalio įtrūkimų atsiradimą. Įtakos turi netaisyklinga burnos higiena. Emalis gali nukentėti ir tuomet, kai dantys blogai ar nereguliariai valomi, taip pat ir dėl pernelyg kruopštaus ir ilgo valymo. Todėl nereikia itin spausti dantų šepetėlio.
 
Derinami preparatai
Hipertenzijai gydyti naudojami arba specialūs lakai, kuriais uždengiamos emalio mikroporos ir dentino kanalų tuščios ertmės, arba preparatai (paprastai su floru), pasižymintys ramineralizavimo savybėmis. Remineralizuojančiųjų komponentų ir preparatų, mažinančių dantų jautrumą, derinimas leidžia problemą spręsti efektyviau, nes vienu metu veikia du mechanizmai: didinamas nervinių audinių dirginimo slenkstis ir kieti dantų audiniai prisotinami trūkstamų struktūrinių komponentų: kalcio, fosforo, magnio. Tam, kad stiprinančios medžiagos lengviau patektų į dantų audinius, naudojama jonoforezė (šiuo atveju preparatai reikiamą vietą pasieka pasitelkus silpną elektros srovę).
 
Svarbu
Dantų jautrumas gali būti ir kitokios prigimties. Valgant labai šaltą maistą arba geriant šaltus gėrimus gali atsirasti danties nervo uždegimas. Kai uždegimas praeis, dantys nustos reaguoti į dirgiklius. Dantys kurį laiką jautriai gali reaguoti į karštą ir šaltą po gydymo. To priežastis – nedidelis pulpos uždegimas, jis paprastai praeina po kelių savaičių. Tačiau rimtas danties uždegimas gali baigtis abscesu. Jeigu pavalgius bet kokio šalto arba karšto maisto ilgai skauda dantį, jei labai jautrus yra tik vienas dantis, būtina kreiptis į gydytoją.
 
iMed