2007 m. gruodžio mėn. UAB „RAIT”, rinkos tyrimų ir analizės grupė atliko išsamų 15 metų amžiaus ir vyresnių Lietuvos gyventojų rinkos tyrimą. Tyrimo išvados verčia rimtai susimąstyti – 96% lietuvių nežino, kaip galima apsisaugoti nuo antros didžiausios ligos pasaulyje – osteoporozės.

Osteoporozės statistika ir grėsmė
Osteoporoze dabar serga daugiau nei 200 milijonų žmonių pasaulyje ir yra manoma, kad per ateinančius 50 metų šis skaičius padvigubės. 1 iš 3 moterų ir 1 iš 5 vyrų virš 50 metų amžiaus rizikuoja susirgti šia žymiai gyvenimo kokybę pabloginančia liga. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis ši liga yra antra didžiausia liga pasaulyje.

Osteoporozė vadinama tyliąja liga, kadangi paprastai ja sergantys žmonės nieko nejaučia, kol pirmą kartą nelūžta kaulai. Dažniausiai lūžta stuburo, riešo, šlaunikaulio kaulai. Iš 100 asmenų, susilaužiusių šlaunikaulį, net 20 pirmaisiais metais miršta, o 50 niekada negrįžta į pilnavertį gyvenimą.

Tyrimo duomenys nuteikia pesimistiškai- kovai su osteoporoze dar neesame pasiruošę.

Tyrimas parodė, kad net 96% Lietuvos gyventojų nežino, kiek jiems reikia per dieną suvartoti kalcio ir 96% nežino, kaip kalcio kiekį apskaičiuoti. Panašu, kad jau aišku, nuo ko Lietuvai reiktų pradėti, siekiant įgyvendinti 4-ąją Europos Bendrijos rekomendaciją osteoporozei, kuri sako, kad kiekvienoje Europos sąjungos valstybėje turi būti plėtojama informacija apie kalcio ir vitamino D svarbą.

Įdomi paralelė: beveik 60% lietuvių virš 25metų amžiaus, kurie per pastaruosius metus nevartojo papildomai kalcio, mano, kad yra sveiki arba gauna kalcio pakankamai su maistu, kai tuo tarpu remiantis www.kalcis.lt kalcio skaičiuoklės duomenimis net 75% gyventojų nuo 25m. amžiaus nesuvartoja su maistu reikiamo kalcio kiekio.

Kalcis ir vitaminas D yra svarbiausios kaulų statybinės medžiagos. Kalcis- pagrindinis organizmo mineralas, o vitaminas D yra svarbiausia medžiaga kalcio įsisavinimui. Jeigu vienos iš šių medžiagų, o dar blogiau – abiejų – negauname pakankamai su maistu ar kalcio preparatais, mūsų kaulai pradeda retėti, vystosi osteoporozė.

Trūksta ir gydytojų indėlio skatinant gyventojus rūpintis savo kaulais. Tyrimo duomenimis, 2/3 respondentų (67%), kurie lankėsi pas gydytojus per paskutinius 12 mėnesių, nurodė, jog nei vienas gydytojas jiems nerekomendavo vartoti kalcio preparatų.

Ypač svarbu tai, kad kas antra (54%) pas gydytoją apsilankiusi 45-54 metų moteris nesulaukė rekomendacijos vartoti kalcio preparatus osteoporozės profilaktikai, nors yra žinoma, kad būtent apie penkiasdešimtus metus, kai moterims prasideda menopauzė, per vienus metus iš kaulų prarandama tiek kalcio, kiek jo buvo sukaupta per dešimt jaunystės metų

Šiandienos veiksmai gali sumažinti kaulų lūžių riziką ateityje
Osteoporozės profilaktiką svarbu pradėti ne tada, kai jau sužinojote, kad kaulai ėmė retėti, o nuo pat vaikystės. Svarbiausios priemonės apsisaugoti nuo kaulų lūžių ateityje yra: kalcis ir vitaminas D, sportavimas, sveikas (ne per mažas) kūno svoris, daržovės ir vaisiai, reguliarūs sveikatos patikrinimai nuo 50 metų amžiaus.

Rekomenduojama kasdienė kalcio dozė žmonėms virš 50 metų amžiaus yra 1200 mg. Ji prilygsta maždaug 6 stiklinėms ar 1.5 litro pieno. Bet jei neįsivaizduojate savęs tiek daug išgeriančio pieno kiekvieną dieną, yra gausybė kitų būdų, kaip gauti kalcio. Jo yra sūryje, jogurte, džiovintuose vaisiuose, daržovėse. Vitamino D, kuris padeda pasisavinti kalcį, yra žuvyje, kiaušinio trynyje ar tiesiog saulės šviesoje. Pasiskaičiuoti, kiek kasdien suvartojate kalcio su maistu, sužinoti, kiek reikia kalcio būtent jums, galite apsilankę www.kalcis.lt.

Dažnai tiek vyrams, tiek moterims virš 60 metų amžiaus kalcio reikia vartoti papildomai, ne tik todėl, kad jo trūksta kasdieninėje mityboje, bet ir metams bėgant silpnėja organizmo gebėjimas pasisavinti kalcį.