Inesa L. iš Alytaus neviltyje – dešimtmetei dukrelei, kenčiančiai nuo alergijos, moteris negali nupirkti vaistų, palengvinančių ligos simptomus. Mergaitei, kuriai nuo dvejų metukų amžiaus diagnozuota vidutinio sunkumo bronchų astma, alerginis rinitas ir atopinis dermatitas, ypač sunku būna vasarą. Karščiai ir sausas oras tokiems vaikams ir jų tėvams – tikras košmaras. Paūmėjimo metu vaikas dūsta, kasosi, dėl niežėjimo negali net miegoti.

Alergiją gydyti brangu

Gyventi su vaistais Inesos L. dukra jau seniai įpratusi. Žino, kaip elgtis su inhaliatoriumi, į mokyklą nešiojasi aerozolį su jūros vandeniu, kurio privalo įsipurkšti, vos tik pajutusi sausėjimą. Tačiau vien su šiomis priemonėmis išsiversti neįmanoma. Kai alergija paūmėja, tenka griebtis ir geriamų antihistamininių vaistų.

Iki šiol mergaitė gerdavo preparatą „Aceterin“, kurio veiklioji medžiaga – cetirizino dihidrochloridas. Kaip rašoma informaciniame lapelyje, tai yra vaistas nuo alergijos, skirtas sezoninio ir nuolatinio alerginio rinito simptomams (nosies ir akių) bei lėtiniam dilgėliniam bėrimui (lėtinei idiopatinei dilgėlinei) palengvinti.

Šis vaistas kompensuojamas – motinai, vienai auginančiai vaiką, tai būdavo nemaža paspirtis. Nors inhaliatoriai nuo astmos taip pat kompensuojami, pinigų alergiško vaiko gydymui tenka išleisti daug. Niekas nekompensuoja nei jūros vandens aerozolių, kainuojančių apie 40 Lt, nei islandinės kerpenos pastilių, kurių 30 Lt kainuojanti pakuotė paūmėjimo metu sučiulpiama per savaitę. O kur maisto papildai, sumažinantys steroidų poveikį nervų sistemai, vitaminai, kurių alergiškas vaikas negali gerti bet kokių, o tik tuos, kurių sudėtinės dalys jo nealergizuoja?

Motinos skaičiavimais, vien papildams per mėnesį tenka pakloti apie 100 litų. Jeigu dar 40 litų per mėnesį teks išleisti antihistamininiam vaistui, kuris jos dukrai privalo būti kompensuojamas – tai bus rimtas smūgis biudžetui. Bet panašu, kad teks tai daryti, nes kompensuojamo preparato „Aceterin“ vaistinėse nebeliko.

Liko brangiausia alternatyva

Moteris su receptu apėjo visas Alytaus vaistines, ir vaistininkių žodžiai kuo toliau, tuo labiau varė į neviltį. „Nėra ir nebus“, – sakė dauguma. „Vienoje vaistinėje, pasižiūrėjusi į kompiuterį, vaistininkė pasiūlė iš Alytaus važiuoti į Joniškį, nes kompiuteryje mato, kad ten viena pakuotė dar likusi“, – lrytas.lt pasakojo Inesa L.

Vaistai.lt apie „Aceterin“ rašoma: „Netiekiamas didmeninės vaistų prekybos įmonių nuo 2011.05.06“.

Be „Aceterin“, Lietuvoje parduodami dar du alternatyvūs kitų gamintojų vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga – „Cetirizin Actavis“ ir „Zyrtec“. Pasak Inesos L., anksčiau ji turėdavusi galimybę, jei nerasdavo nemokamo pigaus vaisto, pirkti brangesnį ir primokėti kainų skirtumą, bet dabar šios galimybės neliko. Primokėti nebegalima, reikia mokėti visą kainą. Už „Zyrtec“ pakuotę, kurios užtenka mėnesiui, reikėtų mokėti virš 40 Lt.

Įdomiausia, kad alternatyvaus vaisto „Cetirizin Actavis“ 30 tablečių pakuotė, kuri taip pat nurodoma kaip kompensuojamas receptinis vaistas, taip pat dingsta iš vaistinių. „Netiekiamas didmeninės vaistų prekybos įmonių nuo 2011.05.31“, – rašoma vaistai.lt. Vadinasi, vartotojams iš teorinio trijų variantų pasirinkimo likęs tik vienas variantas – „Zyrtec“. Brangus ir nekompensuojamas.

Alergologai ir toliau išrašinėja

Respublikinio alergologijos centro gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Asta Budėnienė lrytas.lt sakė nežinojusi, kad „Aceterin“ iš vaistinių dingo, ir jį išrašinėjusi, nors neprisiminė, ar teko išrašyti per praėjusią savaitę. „Nebuvo taip, kad pacientai grįžtų ir sakytų, kad negavo vaisto“, – sakė gydytoja.

Pasak A.Budėnienės, yra panašiai veikiančių kitų kompensuojamų preparatų su kita veikliąja medžiaga, nebūtinai iš šitos grupės. Tiesa, gali būti žmonių, kurie dėl kepenų problemų nelabai gali vartoti kitokius vaistus, tik su cetirizinu. O visi kiti, neradę vaistinėje kompensuojamųjų „Aceterin“ ar „Cetirizin Actavis“, turėtų dar kartą apsilankyti pas gydytoją, kad jis išrašytų kitą receptą.

Kompensuojamos cetirizino alternatyvos – loratadinas, o nuo 12 metų amžiaus galima gerti ebastiną.

„Su pačia kompensavimo sistema dabar daug neaiškumų, – sakė alergologė. – Ta pati veiklioji medžiaga, o vaistas nekompensuojamas. Pavyzdžiui, „Zyrtec“ nei kiek nekompensuojamas, jį galima pirkti tik už savo pinigus, nors cheminė formulė ta pati. Kompensuojami tik generiniai preparatai, o ne originalus. Lygiai tas pats yra su montelukastu. Originalus vaistas nuo astmos „Singulair“ nekompensuojamas, o kompensuojama daug vėliau atsiradusių generinių preparatų su ta pačia chemine formule. Tie originalūs preparatai dažnai vis tik būna geresni. Šiuo atveju ir „Zyrtec“ turėtų veikti geriau už „Aceterin“, nors cheminė formulė ta pati. Bet jis nekompensuojamas. Tik mažiems vaikams kompensuojami „Zyrtec“ lašai.“

Tiekimą atnaujins

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos atstovė spaudai Ramunė Visockytė lrytas.lt sakė: „Vaistinio preparato „Aceterin“ tiekimas jau yra atnaujintas. Mūsų duomenimis, šio vaisto rinkodaros teisės turėtojas gavo naują vaistinio preparato partiją. Taigi, artimiausiu metu šis vaistas pasieks vaistines.“

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovės, laikinai yra sutrikęs preparato „Cetirizin Actavis“ 30 tablečių pakuotėje tiekimas. Šiuo vaistinio preparato tiekimą planuojama atnaujinti iki 2011 m. birželio 25-ąją.

R.Visockytė informavo, kad rinkoje yra nekompensuojami vaistiniai preparatai „Aceterin express“ ir „Cetirizin Actavis“ 10 tablečių pakuotėse, kurie yra pigesni negu „Zyrtec“.

Lrytas