Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai (ŠVSC) informuoja, kad siekiant padidinti skiepijimo nuo sezoninio gripo apimtis, pirmą kartą valstybės lėšomis bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys.

– Viena iš pagrindinių profilaktinių priemonių yra vakcinacija. Apmaudu, kad Lietuva dar nėra ta šalis, kurioje gyventojai aktyviai, noriai, sąmoningai skiepytųsi nuo gripo. Mūsų šalyje vakcinacijos apimtys nedidelės apie penkiasdešimt asmenų tūkstančiui gyventojų (pvz., Vokietijoje – 255, Latvijoje – 185, Rusijoje –148 gyventojų). Labai svarbu, kad šalyje būtų kuo daugiau pasiskiepijusių asmenų, tada bus sumažintas viruso plitimas, sumažės gyventojų sergamumas. Pirmą kartą Lietuvoje, valstybės lėšomis bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys, – teigia ŠVSC Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Rita Švambarienė.

Medikės teigimu, nemokamai skiepijami turi būti asmenys gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose taip pat vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės. Sergantys lėtinėmis širdies – kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mecahnizmais, piktybiniais navikais. Nemokama vakcinacija skiriama ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. Visi šie asmenys turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus ir nemokamai pasiskiepyti gripo vakcina.

Pasak vyr. specialistės, kiekvienais metais gripu perserga 5-20 proc. visuomenės. Gripo epidemijų metu visada padidėja bendras gyventojų mirtingumas, kurį sąlygoja ne tik gripas, bet ir pneumonijos, širdies- kraujagyslių bei kitos ligos, kurių paūmėjimą ir sukelia persirgto gripo infekcija. Gripo plitimas padaro didelius ekonominius nuostolius privačiame bei valstybiniame sektoriuje. Padaroma žala žmonių sveikatai ir atsiranda rizika naujai viruso padermei atsirasti.

Daugiau informacijos:
ŠVSC Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus
vyr. specialistė Rita Švambarienė
Tel. (8 41) 59 63 90