Norėčiau žinoti, kodėl opaligė paūmėja būtent pavasarį? Įtariu, kad mano vyras ja serga, tačiau spyriojasi eiti pas gydytojus. Girdėjau, kad sergant šia liga labai svarbi mityba. Ką tokiam žmogui valgyti galima, o ko ne?
Asta

Nustatyti, ar jūsų vyras serga opalige, turėtumėte ne jūs, o gydytojas. Tad, pas jį apsilankyti vis tiek teks.

Opaligė iš tiesų dažniausiai paūmėja pavasarį ir rudenį. Sveikiems žmonėms tie periodai neturi įtakos, o sergantiesiems lėtine liga pridaro daug nemalonumų. Opaligė gali paūmėti dėl menkiausios priežasties – streso, pervargimo, infekcinės ligos.

Gydytojų manymu, sezoninis opaligės paūmėjimas susijęs su bioritmų išsiderinimu ir hormoninės pusiausvyros persitvarkymu – organizmas turi prisitaikyti gyventi šviesiuoju metų laiku.

Šie pokyčiai turi įtakos visam organizmui, bet pirmiausia pažeidžia silpniausias jo grandis. Būtent dėl organizmo nesugebėjimo greitai adaptuotis, opalige sergantiems žmonėms draudžiamas pamaininis darbas, ilgalaikės ir dažnos komandiruotės. Jiems dera gyventi kuo ramiau ir sėsliau.

Sergant opalige, reikia griežtai laikytis mitybos režimo: valgyti dažnai – bent keturis kartus per dieną, bet negausiai ir nepamiršti truputį užkąsti prieš naktį. Ypač naudingos sriubos, tačiau jos neturi būti aštrios ar sūrios.

Sveika valgyti:
virtą mėsą, žuvį, skystai virtus kiaušinius, pieno produktus, virtas, troškintas daržoves, košes, makaronus, baltą duoną, drebučius, keptus obuolius, gerti kisielių, mineralinį šarminį negazuotą vandenį. Sergantiesiems opalige labai naudinga avižinė košė.

Nerekomenduojama valgyti:
koncentruoti mėsos, žuvies, grybų sultiniai, rūkyti ir konservuoti gaminiai, svogūnai, česnakai, marinuoti produktai, citrusiniai vaisiai, juoda duona, gazuoti vaisvandeniai, kava, stipri arbata. Negalima valgyti daug žalių nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę.

Lietuvos sveikata

Gastroezofaginio refliukso liga