Šaltieji mėnesiai yra patys geriausi moterims (ir kai kuriems vyrams) sutvarkyti nemalonią išsiplėtusių kojų venų problemą. Gyjančias kojas paslėpsite po kelnėmis, o pavasarį grožėsitės dailia ir lygia oda.

Tradicinis ir gerai žinomas varikozės gydymo būdas yra operacija. Per ją yra perrišamos ir šalinamos kraujagyslės. Toks chirurginis gydymo būdas pareikalauja dviejų randų, vieno ties kulkšnimi, kito kelyje. Tai skausminga procedūra, dažnai kyla komplikacijos, kraujavimas, kraujosruvos, trombozės ir infekcijos, dažniausiai kulkšnies srityje.

Neseniai atliktas mokslinis tyrimas ultragarsu parodė, kad 23 procentai venų ataugo per vienerius metus, o 82 procentai – per penkerius metus. Nors šiandien yra dar du būdai gydyti varikozę (skleroterapija, kai venos užkemšamos specialiomis priemonėmis ir lazerinis), net 74 procentai gydytojų Didžiojoje Britanijoje, pacientams atlieka būtent chirurginę operaciją, rašoma žurnale „Phebology“. Kalbėdamas apie šią tendenciją, žinomas britų chirurgas dr. Markas Whiteley‘us sakė: „Tokią statistiką galiu suprasti tik vienareikšmiškai. Gydytojai naudoją seną ir suprantamą gydymo būdą vietoje to, kad išmoktų naujų, tobulesnių ir paprastesnių būdų, o ligoninės nenori leisti pinigų naujai įrangai. Tačiau jei aš esu teisus, tai reiškias, kad yra daroma didelė klaida. Nes žmonių hospitalizavimas, priežiūra, operacija ir laikas, sudaro daug didesnes išlaidas nei vienkartinė investicija į lazerį.“
 
Venų išsiplėtimui gydyti naudojami specialus lazeriai, kurie lazerine energija, naudodami šviesolaidžius, iš vidaus suardo venos sieneles. Operacija nereikalauja iš žmogaus papildomo pasiruošimo, nes jam nedaroma narkozė. Paciento nereikia guldyti į ligoninę. Praėjus operacijai, po dešimties minučių žmogus pats gali atsikelti ir eiti namo. Klinikinis efektyvumas toks pat geras, kaip ir klasikinės operacijos, bet lazeriu pašalinta vena niekada neatsinaujina. Pacientas po procedūros gali grįžti į darbą jau po keturių dienų. „Nesuprantu, kodėl reikia naudoti sudėtingas ir skausmingas operacijas, juo labiau jei venų išsiplėtimas atsinaujina“, – sakė dr. M. Whiteley‘us.
 
iMed