Labai norėčiau gauti informacijos apie dvylikapirštės žarnos opą ir kas būna, jei jos negydai. Ar įmanoma užsigydyti pačiai, vaistinėje pirktais vaistais ir nesikreipiant į gydytoją?
Loreta

Skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opaligė – lėtinė liga, kai pažeidžiama skrandžio ar dvylikapirštės žarnos gleivinė. Opos atsiranda tada, kai šis apsauginis sluoksnis pažeidžiamas ir virškinimo sultys su jose esančiomis rūgštimis pasiekia ir pažeidžia skrandžio gleivinę.

Be gydytojo pagalbos šios ligos žmogus išsigydyti negali, juolab kad medikamentinį gydymą gali skirti tik gydytojas, kuris kartu gali pakoreguoti ir mitybos režimą. Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos nustatomos rentgeniniu tyrimu arba gastroskopija. Liga dažniausiai gydoma vaistais, kuriuos, atlikus tyrimus, skiria gydytojas. Jeigu, ištyrus skrandžio audinio mėginį arba iš kraujo tyrimų nustatoma, kad skrandyje yra bakterijų, gydoma antibiotikais. Šis gydymas veiksmingas – opa užgyja ir paprastai nebeatsinaujina. Sunkiais atvejais, kai vaistai nepadeda, opos kraujuoja arba skrandis ar dvylikapirštė žarna prakiūra, ligonis operuojamas.

Lietuvos sveikata