Spalio 13-oji – Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena!

Pagrindinis šios įsimintinos datos tikslas – išreikšti solidarumą ir paramą tiems, kurie laukia organų transplantacijos, pagerbti visus donorus ir jų artimuosius, dar kartą padėkoti visiems gydytojams, dalyvaujantiems donorystės procese.

Ši diena – puiki proga padėti žmonėms suprasti, kad organų transplantacija – gyvybes gelbstinti operacija.

Pasirinkęs šūkį „Organų donorystė – be abejonių!“ Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NTB) organizuoja renginių ciklą, skirtą Pasaulinei organų donorystės ir transplantacijos dienai. Nacionalinio transplantacijos biuro rengiami organų donorystės ir transplantacijos dienos renginiai jau tapo gražia kasmetine tradicija.

Šiemet NTB vadovų buvo nuspręsta šiai opiai socialinei problemai paskirti visą savaitę ir renginius organizuoti spalio 8-14 dienomis.

Visą spalio mėnesį Lietuvos žiūrovai galės pamatyti vienos iš žinomiausių reklamos agentūrų GREY VILNIUS sukurtą donorystę propaguojantį informacinį vaizdo siužetą, kurį transliuos TV3, LTV, 5 kanalas, BTV, Alytaus, Marijampolės, Druskininkų, Šiaulių apskrities, Aukštaitijos regionų televizijos, KTV plius TV (Panevėžys), Trakų TV Aidas, Klaipėdos kabelinė televizija-Balticum televizijos. Informaciniame vaizdo siužete bei plakatuose dominuoja tas pats motyvas: garsūs Lietuvos žmonės – Leonidas Donskis, Virgilijus Alekna, Svaras, Gediminas Jaunius, Livija Gradauskienė – pasirašo už donorystę, taip sutvirtindami apsisprendimą ir taurią misiją, kad po jų mirties organai būtų paaukoti kitų žmonių gyvybių išsaugojimui.

Minėtoji reklamos agentūra sukūrė ir originalios formos lankstukus, kuriuose bus galima perskaityti, kaip gauti Donoro kortelę.

Taip Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos siekia atkreipti visuomenės dėmesį į donorystės problemas, įrodyti, kad organų dovanojimas nėra smerktinas, o priešingai – sveikintinas, žmonių gyvybes gelbėjantis, dalykas.

Renginių, propaguojančių organų donorystę ir transplantaciją tikslas – skatinti žmones pasidalinti savo nuomone su artimaisiais, kad jiems nelaimės atveju būtų lengviau apsispręsti, skatinti visuomenės susidomėjimą donoryste, mažinti artimųjų prieštaravimą donorystei, didinti transplantacijų skaičių.

9-ajai Europos ir 3-iajai Pasaulio organų donorystės ir transplantacijos dienai skirtų renginių PROGRAMA

Spalio 8-14d.

Spalio 8 diena (pirmadienis)

NTB atstovai, koordinatorius Deividas Narmontas vyks į Marijampolės ligoninę, kur 11 val. įvyks susitikimas su gydytojais anesteziologais-reanimatologais, bus įteiktas sveikatos apsaugos ministro sveikinimas reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose (RITS) dirbantiems medikams, vyks diskusijos. Ta pati akcija 13 val. vyks Alytaus ligoninėje.

Aukštaitijos krašto nefrologinių ligonių asociacija „Nefrita“ nuo spalio 8 d. pradeda dalinti organų donorystę propaguojančią medžiagą po Panevėžio miesto ir Panevėžio krašto didžiąsias gydymo įstaigas.

Spalio 9 diena (antradienis)

NTB atstovai, koordinatorė Giedrė Manikienė Šiaulių ligoninėje 10 val. susitiks su gydytojais anesteziologais- reanimatologais.

14 val. Panevėžio ligoninėje tie patys akcijos dalyviai dėkos gydytojams, dalyvaujantiems donorystės procese.

Spalio 11 diena (ketvirtadienis)

NTB atstovai, koordinatorė Jurgita Adomavičiūtė vyks į Klaipėdos ligoninę ir 12 val. susitiks su gydytojai anesteziologais-reanimatologais, kad padėkotų už dalyvavimą donorystės procese.

Spalio 12 diena (penktadienis)

NTB atstovai, koordinatorė Jekaterina Romanovienė vyks į VGPUL ir 9.30 val. susitiks su gydytojais anesteziologais- reanimatologais. 13 val. tie patys akcijos dalyviai dalyvaus susitikime KMUK.

11.00–17.00 val. Vilniuje, Savivaldybės aikštėje, Gedimino prospekte, vyks akcija, kurios iniciatorė – Lietuvos nefrologinių ligonių asociacija „Gyvastis” – visuomeninė organizacija, vienijanti žmones po transplantacijos ir laukiančius organų persodinimo operacijų.

Renginys prasidės ištrauka iš Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimo. Prezidentas „Gyvasties“ iniciatyva 2000 metais užpildė donoro kortelę ir aktyviai palaiko organų donorystės idėją.

10.00–13.00 val. Marijampolėje, Prekybos centre „Maxima“, V. Kudirkos gatvėje vyks Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis” Marijampolės skyriaus renginiai. Specialiai šiam tikslui pastatytose palapinėse bus galima daugiau sužinoti apie organų donorystę ir transplantaciją bei pasirašyti sutikimus donorystei.

Spalio 13 diena (šeštadienis)

11.00-19.00 Vilniuje, mados ir stiliaus prekybos centre Europa Lietuvos nefrologinių ligonių asociacija „Donorystė“ organizuoja akciją, kurios metu bus galima daugiau sužinoti apie donorystę, užpildyti sutikimus donorystei.

12.00–18.00 val. Vilniuje, Savivaldybės aikštėje, Gedimino prospekte, toliau bus vykdoma akcija, kurios iniciatorė – Lietuvos nefrologinių ligonių asociacija „Gyvastis”.

Šokant Neringos Kirklienės linijinių šokių studijos merginoms, koncertuojant vaikų ansambliui „Hey“ (vadovė Viktorija Kalpokaitė) bus skatinamas sutikimų donorystei pasirašymas. Turėdami asmens dokumentą akcijų metu Donoro korteles galės užpildyti kiekvienas iš mūsų, taip pat gydytojai, jų artimieji, transplantacijos laukiantys arba jau transplantuoti ligoniai. Šiuo metu Lietuvoje egzistuojanti tvarka, kada savo pritarimą organų donorystei galima išreikšti gydytojo akivaizdoje gydymo įstaigoje, yra gana nepatogi ne tik dirbantiesiems, bet ir dažnai besilankantiems ligoninėse bei poliklinikose. Todėl savo valią daug patogiau bus išreikšti šios akcijos metu. Šalia vyks žalių balionų, propaguojančių organų donorystę, dalinimas, kurį organizuoja NTB.
Tačiau svarbiausia tai, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie organų donorystę, išgirstų atsakymus į jiems kylančius klausimus, kad piliečiai galbūt pirmą kartą susimąstytų apie opią donorystės problemą.

Analogiškos Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis” padalinių akcijos vyks ir šiuose Lietuvos miestuose:

Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje, 12.00–16.00 val. Šoks Židžiūnienės linijinių šokių studijos merginos, koncertuos H. Zudermano mokyklos moksleiviai. Taip pat bus dalinami žali organų donorystę propaguojantys NTB balionai.

Kaune, Laisvės alėjoje, prie Muzikinio teatro, 12.00-16.00. Šalia vyks žalių balionų, propaguojančių organų donorystę, dalinimas, kurį organizuoja NTB.
Šiauliuose, Povilo Višinskio aikštėje, 11.00–15.00 val.;
Vilkaviškyje, Jono Basanavičiaus aikštėje, 10.00–13.00 val.;
Alytuje, prie Jazminų turgavietės – 8.00–14.00 val. ;
Alytuje, Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčioje (Jurgiškių g. 4) 18.00 val. už organų donorus bus aukojamos Šv. mišios.

Daugiau informacijos: Nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis” interneto svetainėje www.donoras.lt, nefrologinių ligonių asociacijos „Donorystė“ interneto svetainėje www.donoryste.eu

, NTB interneto svetainėje www.transplantacija.lt.

Spalio 14 (sekmadienis)

Šv. Mišios už mišios organų donorus ir jų artimuosius (Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje, Vilniaus krašto, kitų Lietuvos regionų katalikų bažnyčiose)