Kadangi trejų metukų dukrą vedu į darželį, vieną savaitę vaikštom, kitą – sergam. Kas antrą savaitę prie šeimos gydytojos kabineto pirmi stovim. Žodžiu, užburtas ratas, iš kurio niekaip neišsiveržiame. Dabar pusė dukters darželio grupės gripuoja, saviškę irgi parsivedžiau nei šiokią, nei tokią: temperatūra apie 38, čiaudo, kosti, nenori valgyti. Man neramu, kad tai gripas, o dar vėl visi gąsdina naujuoju gripas/4328″>gripu. Ar kviesti greitąją, ar vykti į ligoninės priimamąjį, o gal gydyti savo nuožiūra?
Adelė

Atsako specialistė:
Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja gydytoja pediatrė
Halina Mikšo:

– Kad vaikui aukšta temperatūra mes sakome tada, kai ji yra didesnė nei 38 laipsnių gyvsidabrio stulpelio. Pagrindiniai gripo simptomai yra sloga, kosulys, raumenų skausmai, gali būti ir konjunktyvitas/4383″>konjunktyvitas. Be abejo, vaiko, kuriam pasireiškia tokie simptomai, vesti į darželį negalima.

Be to, jei vaikas karščiuoja, jį turi apžiūrėti gydytojas – šeimos ar pediatras. Jei temperatūra labai aukšta, galima kviesti ir greitąją. Jei mamytei taip neramu, gali su vaiku atvykti į mūsų ligoninės priėmimo skyrių. Tikrai visus priimame, apžiūrime. Mamytė skundžiasi, kad jos darželį lankanti dukra ištisai serga. Visų pirma sergančio vaiko į darželį vesti negalima – reikia namuose iki galo išgydyti netgi slogą. Suprantu, kad kai kurios mamytės neturi sąlygų sloguojančio vaiko prižiūrėti – reikia dirbti. Faktas ir tai, kad darželyje daug sloguojančių vaikų. Todėl ir neišeinama iš užburto rato.

Iš tikrųjų, taip neturi būti. Juo labiau, jei vaikui aukšta temperatūra, jis privalo būti namuose ir apžiūrėtas gydytojo, nes vaikas – tai ne suaugęs. Net jei temperatūra maža, vaiko būklė gali po kelių valandų pasikeisti. Karščiuodamas vaikas praranda skysčius, todėl jam reikia dažniau duoti gerti. Nebent vaikui įprastinė sloga, jis nekarščiuoja. Tuomet jam galima nupirkti lašų į nosį, duoti daugiau skysčių gerti, galima ir arbatos su medum, jei vaikas jam nealergiškas. Duoti bendrą organizmą stiprinančio vitamino C, vėdinti patalpas, neišleisti vaiko iš namų. Tokie paprasti patarimai. Tačiau jei vaikas karščiuoja, kartoju, jį turi apžiūrėti pediatras, šeimos gydytojas. Juolab neleistina savivaliauti gydant vaiką, jei jis karščiuoja stipriai.

Lietuvos sveikata