,,Nuostabūs inkstai” – šių metų Pasaulinės inkstų dienos šūkis, sukėlęs milžinišką rezonansą visame pasaulyje. Sužinokite daugiau.

Pasaulinė inkstų diena, kuri šiais metais jau trečią kartą minima daugiau nei 60 šalių, mobilizuoja pasaulinę sveikatos apsaugos bendruomenę, skleidžiant informaciją apie lėtines inkstų ligas (LIL), būtent, kad “inkstų ligos paplitusios, žalingos ir išgydomos”.

Nors 1 iš 10 suaugusių žmonių visame pasaulyje serga kokiomis nors inkstų ligomis, žinios apie inkstų svarbą yra labai menkos – iš tiesų, tik 5% gyventojų žino, kur yra inkstai ir ką jie daro. Dėl šios priežasties 2008 metų Pasaulinės inkstų dienos šūkiu buvo pasirinkta frazė „Nuostabūs inkstai“.

Jūs nustebsite sužinoję, kad kiekvieną dieną mūsų inkstai perfiltruoja ir išvalo apie 200 litrų kraujo – kiekį, kuris pripildytų 200 butelių. Žmogaus organizme cirkuliuoja apie 5 litrus kraujo, kurį inkstai išvalo net 40 kartų per parą.

Pagrindinė inkstų paskirtis – pašalinti toksinus ir vandens perteklių iš kraujo. Be to inkstai padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir išlaiko mūsų kaulus tvirtus ir sveikus.

Jei inkstai palaipsniui praranda sugebėjimą funkcionuoti, susiduriame su lėtine inkstų liga. Tai yra “tyli”, nejaučiama liga nuo kurios kenčia 1 iš 10 suaugusių žmonių arba 500 milijonų žmonių visame pasaulyje.

Net 90% ligonių nežino, kad serga šia liga, o tai yra labai pavojinga, nes inkstų būklė gali blogėti iki tokios stadijos, kuomet neišvengiama pakaitinė terapija – transplantacija arba dializė. Žmonės, segantys lėtinėmis inkstų ligomis, 10 kartų dažniau suserga šio amžiaus “žudikėmis” – širdies kraujagyslių ligomis bei miršta nuo širdies smūgio.

Laimei, lėtines inkstų ligas galima diagnozuoti anksti, atlikus nesudėtingus šlapimo ir kraujo tyrimus bei matuojant kraujo spaudimą.
Diagnozavus sutrikimus, galima sulėtinti arba sustabdyti ligos progresavimą bei užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, vartojant atitinkamus vaistus bei kontroliuojant kraujo spaudimą.

VU ligoninės Santariškių klinikų Nefrologijos centro direktorius doc.Marius Miglinas teigia, kad „Lietuvos inkstų ligų specialistai palaiko Pasaulinės inkstų dienos idėjas bei šia proga nori atkreipti ypatingą medikų ir pacientų dėmesį į lėtinių inkstų ligų sukeliamą pavojų žmonių gyvybei ir finansinę naštą sveikatos apsaugos biudžetui. Kovo mėnesio 20 dieną vyks konferencija „Inkstų pažeidimas sergant cukriniu diabetu ir kitomis metabolinėmis ligomis”, kurioje dalyvaus virš 200 gydytojų iš visos Lietuvos bei pacientų organizacijų atstovai. Konferencijos metu bus aptartos LIL diagnostikos ir gydymo aktualijos.“

Doc.Marius Miglinas rekomenduoja ir patiems žmonėms nelikti abejingiems savo ir savo artimųjų sveikatai bei profilaktiškai pasitikrinti inkstus – pasidaryti šlapimo ir kreatinino koncentracijos kraujyje tyrimus. Ypatingai privalu pasirūpinti didelės rizikos grupės pacientams, būtent, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems aukštą kraujospūdį, nutukusiems, kurių šeimos nariai sirgo diabetu, hipertenzija arba inkstų ligomis.

FAKTAI IR SKAIČIAI

• Daugiau nei 500 mln žmonių visame pasaulyje – 10% visų suaugusių gyventojų – kenčia nuo kokios nors formos inkstų pažeidimo. Net 90% jų to nežino.
• Išlaidos, skirtos inkstų nepakankamumo gydymui auga: visame pasaulyje daugiau nei 1,5 milijono žmonių gyvybė išsaugoma dializės arba transplantacijos būdu. Prognozuojama, kad šis skaičius padvigubės per ateinančius 10 metų.
•Išlaidos dializei ir transplantacijai viršys 1 trilijoną USD per ateinantį dešimtmetį.
•Sergant diabetu rizika susirgti inkstų nepakankamumu yra tris kartus didesnė.
•Prognozuojama, kad susirgimų diabetu skaičius išaugs 70% iki 2025, t.y. 300 milijonų žmonių kentės nuo šios ligos.
•Pasaulio sveikatos organizacija siekia sumažinti mirtingumą nuo chroniškų ligų 2% per metus ateinantį dešimtmetį. Ankstyva diagnostika ir prevencija padės siekti šių tikslų

Padėkite infomuoti kitus
Nelikite abejingi savo ir savo artimųjų sveikatai – veikite jau dabar. Energijos galite pasisemti iš žymios praėjusio amžiaus antropologės Margaret Mead žodžių:
“Niekada negalvokite, kad maža grupelė mąstančių, atsidavusių piliečių negali pakeisti pasaulio: iš tiesų, tik jie ir gali tai padaryti”

Daugiau informacijos:
Doc. Marius Miglinas
VU ligoninės Santariškių klinikų
Nefrologijos centro direktorius
Tel. 8 5 236 509
Mob. 8 687 82579
El. paštas: marius.miglinas@santa.lt