Pasaulinės maisto dienos tema „Maisto saugai ir mitybai – darnios maisto sistemos“

Kasmet spalio 16 d. švenčiama Pasaulinė maisto diena. Ją minėti pasiūlė Jungtinių Tautų Maisto produktų ir žemės ūkio organizacija (FAO, Food and Agriculture Organization). 2013 m. Pasaulinės maisto dienos tema „Maisto saugai ir mitybai – darnios maisto sistemos“. Maisto sistemą sudaro aplinka, žmonės, institucijos ir procesai, kurių dėka žemės ūkio produktai yra gaminami, apdorojami ir pateikiami vartotojams. Kiekviena maisto sistemos grandis turi įtakos galutiniam maisto produktui ir jo prieinamumui. Nuo to, ar suderintai veiks šios sistemos grandys, priklausys maisto vartojimo tausa ir jo ateities perspektyvos.

Efektyvus išteklių naudojimas visuose maisto sistemos etapuose gali padidinti sveikatai palankaus maisto prieinamumą visame pasaulyje. Maisto produktų gamyba ir vartojimas turi didelę įtaką maisto ir vandens ištekliams, dirvožemio ir vandens rūgštėjimui. Renkantis maisto produktus, reikėtų pagalvoti, kokią įtaką mūsų pasirinkimas daro aplinkai, kaip buvo paruoštas vienas ar kitas maisto produktas, kokios papildomos medžiagos buvo vartojamos. Jame Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai kviečia prisiminti Europos Komisijos skelbiamus patarimus, kaip įgyvendinti tausojančio maisto vartojimo ir gamybos principus.

Ką galima padaryti kasdien, kad maisto atliekų būtų kuo mažiau?

1. Susiplanuokite, ką pirksite. Sudarykite savaitės valgiaraštį. Patikrinkitešaldytuve ir spintelėse,kokių reikalingų produktų jau turite,tada užsirašykite tik tai, ko darreikia nusipirkti. Sąrašą pasiimkiteį parduotuvę ir pirkite tik tai, kajame nurodyta. Nesusigundykitenuolaidomis ir neikite į parduotuvęalkani, nes prisipirksite nereikalingųdalykų. Rinkitės nesupakuotusvaisius ir daržoves, kad galėtumėtejų nusipirkti tiksliai tiek, kiek reikia.

2. Patikrinkite suvartojimo datas. Jei manote, kad nespėsitesuvalgyti maisto produkto, kurįreikia greitai suvartoti, paieškokitekito, kurį reikia suvartoti perlgesnį laiką, arba tiesiog pirkite jįą dieną, kai jo reikia. Nemaišykiteviejų formuluočių: „Suvartoti iki“ reiškia, kad maisto produktą sauguartoti iki nurodytos dienospvz., mėsą ir žuvį); „Geriausia suvartoti ii“ reiškia, kad iki nurodytosdatos produktas yra tinkamoskokybės, bet vėliau tokį produktąvartoti vis dar saugu.

3. Apskaičiuokite savo išlaidas. Švaistydami maistą, švaistote ir pinigus.

4. Pasirūpinkite šaldytuvu. Patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas sandarus ir jame nustatyta tinkama temperatūra. Kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, jį reikia laikyti 1–5°C temperatūroje.

5. Maistą laikykite taip, kaip nurodyta ant pakuočių.

6. Kaitaliokite tvarką. Kai nusiperkate naujų maisto produktų, dėkite juos į šaldytuvo ir spintelių lentynų galą, o anksčiau turėtus produktus laikykite priekyje, kad maistas neužsiliktų ir nepasentų.

7. Maistą tiekite mažomis porcijomis, o kas norės, pabaigęs galėsįsidėti daugiau.

8. Suvartokite likučius. Neišmeskite maisto likučių. Juos galite suvartoti kitą dieną pietums ar vakarienei arba užšaldyti ir suvartoti kitą kartą. Iš tik pradėjusių minkštėti vaisių galite pasidaryti tirštą kokteilį ar išsikepti pyragą, o iš pradedančių vysti daržovių išsivirti sriubą.

9. Užšaldykite maistą, jei suvalgote tik mažą jo dalį, pavyzdžiui,duoną – po to keletą riekelių galėsiteiš šaldiklio išsiimti prieš porąvalandų. Taip pat užšaldykite nesuvalgytąpagamintą maistą, kurispravers vakarais, kai būsite perdaug pavargę suktis virtuvėje.

10. Panaudokite atliekas kompostui. Tam tikras kiekis maistoatliekų neišvengiamas, tad kodėlgi nepaskyrus atskiros šiukšlių dėžėsvaisių ir daržovių žievelėms?Po kelių mėnesių turėsite vertingokomposto augalams. Pagamintomaisto atliekas sutvarkysite virtuviniukomposto gamybos prietaisu.Tiesiog sudėkite į jį atliekas,padenkite jas specialių mikrobųsluoksniu ir palikite fermentuotis.Gautą kompostą galima panaudotiaugalams namuose.

Parengė Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas