+0
-1
-1

Pasirūpinkite savo kojų sveikata

Kojų sunkumu, tinimu, išsiplėtusiomis kojų venomis (vadinamąja varikoze) skundžiasi apie 40 proc. žmonių. Šie simptomai atsiranda ne dėl kojų raumenų nuovargio, o sutrikus kojų venų kraujotakai. Kraujas užsistovi venose, sunkiau nuteka širdies link, todėl ir atsiranda kojų sunkumo jausmas, tinimas, pasimato poodinės venos. Simptomai dažniausiai išryškėja šiltuoju metų laiku ir ypač antrojoje darbo dienos pusėje.
Kaip to išvengti, pataria UAB „Baltijos Amerikos Klinika“ Vilniuje bendrosios praktikos gydytojos Eglė MERKELIENĖ ir Indrė KUKARĖNIENĖ.

Kokios dažniausios kojų tinimo priežastys?

Šiltuoju metų laiku žmonės dažnai skundžiasi kojų tinimu (edema). Tinimo priežasčių yra šimtai, jos labai įvairios – širdies nepakankamumas, kepenų, inkstų ligos, badavimas, nereta ir idiopatinė – neaiškios priežasties edema.
Riziką didina ir nėštumas, kai kojų tinimas atsiranda dėl didėjančios vaisiaus apimties, o tai lemia apatinės tuščiosios venos užspaudimą.
Kojų tinimą skatina įvairios venų ligos: varikozė, giliųjų venų trombozė, lėtinis venų nepakankamumas, lipedema (dėl limfinio audinio kaupimosi skatinamas riebalinio audinio susikaupimas).
Kitos galimos tinimų priežastys – trauma, gimdos mioma.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad tinimus gali sukelti kai kurie vaistai osteoporozei gydyti, beta adenoblokatoriai, tiazolidindionai, kalcio kanalų blokatoriai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, antidepresantai, kortikosteroidai, estrogenai ir kt. Tinimų gali atsirasti ir dėl kai kurių medžiagų vartojimo, pvz., nikotino (taip pat nikotininės kramtomosios gumos).
Dėl kojų tinimo, dažniausiai blauzdų, čiurnos, pėdų srityse, žmogus gali jausti skausmą, tirpimą, badymą, atsirasti jutimo sutrikimų. Dėl edemos pasireiškia kojų sunkumo jausmas. Vasarą dėl karščio, geriant daug skysčių, šilumoje kraujagyslės išsiplečia, dėl to kojos patinsta.

Kas yra venų varikozė?

Venų varikozė, arba varikozinės venos, – tai labai patinusios ir pakilusios virš odos paviršiaus venos. Jos gali būti juodos-purpurinės arba mėlynos spalvos ir gali atrodyti kaip pluoštai ar susisukusios.
Dažniausiai jos būna blauzdų srityje ir labiausiai ant blauzdų vidinio paviršiaus. Bet pasitaiko kirkšnių, šlaunų srityse arba bet kurioje kūno vietoje, kaip, pavyzdžiui, hemoroidai (išsiplėtę veniniai mazgai išangės srityje). Varikozinės venos gali susidaryti ir makštyje.

Kas sukelia venų varikozę?

Svarbiausi rizikos veiksniai yra nėštumas (dažniausiai per tris mėnesius po gimdymo praeina, bet būna, kad ir nepraeina), nutukimas, tromboflebitas, lėtinis kosulys ir lėtinis vidurių užkietėjimas.
Venų varikozės simptomai
Išsiplėtusios venos
Patinusios kojos
Silpni kojų raumenys
Raumenų spazmai, mėšlungis
Dėl venų varikozės gali atsirasti egzemų, opų
Ilgesnį laika pastovėjus, atsiranda skausmai ir išsiplečia smulkiosios venos, susidaro venų voratinklis
Pagalba
Jei yra tik šiek tiek išsiplėtusios venos ir jos nesukelia jokių simptomų, gydyti nereikia.
Vidutinio sunkumo atvejams gydyti naudojamos elastinės kojinės ir rekomenduojama vengti ilgalaikio stovėjimo arba sėdėjimo (ypač ant minkštos kėdės). Taip pat vidutinio sunkumo atvejais gali reikėti stebėti, ypač jei tai susiję su nėštumu.
Lazerinė chirurgija, kitos chirurginio gydymo priemonės reikalingos tik kai procesas labai progresavęs, nesandarūs paviršinių venų vožtuvai, ypač jungtyse su giliosiomis venomis. Rekomenduojami reguliarūs fiziniai pratimai.

Patarimai

Vengti ilgalaikio buvimo saulėje
Reguliariai daryti fizinius pratimus, bėgioti, vaikščioti
Kontroliuoti savo kūno svorį
Negalima sėdėti sukryžiavus kojų
Jei ilgai sėdite, reikia kartkartėmis atsistoti.
Kai ilsitės, kojas reikia pakelti
Vengti ilgalaikio stovėjimo, dažnai keisti kūno padėtį
Svarbu dėvėti elastines kojines
Vengti per siaurų drabužių, vidurių užkietėjimo
Vartoti kuo mažiau druskos
Parengė Andrius Vaitiekus

Kokie vaistai rekomenduojami varikozei gydyti ir jos profilaktikai?

Vaistų pasiūla šiuo metu tikrai didelė. Ką ir kaip pasirinkti? Vaistas turėtų sumažinti skausmą, patinimą, apsaugoti nuo galimų varikozinių mazgų atsiradimo. Tam tinka heparino tepalai. Iš jų galima paminėti vietinio naudojimo heparino gelį lioton/5359″>Lioton 1000. Jis vartojamas vienas arba derinamas su kitais medikamentais esant skausmui, uždegimui ar traumos sukeltiems pažeidimams, stabdo kojų venų išsiplėtimą. Net jei kojos beveik sveikos, kai pavargus, ilgai pastovėjus juntamas jų nuovargis, tempimas, mėšlungis, skausmas, tinimas, pavartojus gydomojo heparino gelio lioton/5359″>Lioton 1000, šie požymiai praeina. Tepti reikia keletą kartų per dieną, kojas prieš tai lengvai pamasažavus, pavaikščiojus.
Šios priemonės negalima naudoti, kai kraujuoja, tepti juo atvirų žaizdų, gleivinių, supūliavusių odos vietų.
Yra ir venų sieneles apsaugančių preparatų (flavonoidai), nemalonius simptomus – nuovargį, tinimą, mėšlungį veiksmingai šalina venotonikai. Šios grupės vaistai stimuliuoja venų sienelių lygiuosius raumenis, stiprina kraujagysles, gerina veninę kraujotaką.
Kaip ir visas ligas, taip ir išsiplėtusias venas reikia pradėti gydyti kuo anksčiau – vos pajutus pirmuosius simptomus. Tai apsaugos nuo ligos progresavimo ir galbūt padės ateityje išvengti operacijos.
Gyd. Akvilė Norkutė