Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai įspėja, kad karščio bangos labai pavojingos širdies ligomis sergantiems ligoniams, ir pataria, kaip išvengti miokardo infarkto.
 
Miokardo infarktas ištinka, užsikimšus širdies vainikinei arterijai. Vainikines širdies kraujagysles dažnai užkemša trombas, todėl krešulį tirpdantys vaistai gali sumažinti miokardo infarkto plotą. Krešulys dažniausiai susidaro dėl aterosklerozės susiaurėjusioje arterijoje. Jei trombas nedidelis ir užkemša tik dalį kraujagyslės spindžio, susergama nestabilia krūtinės angina (kyla priešinfarktinė būklė) arba ištinka nedidelis širdies infarktas.
 
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktorius gydytojas Zenonas Javtokas sako, kad medicinos pagalba, teikianti gydymo paslaugas sergantiems koronarine širdies liga, nuo miokardo infarkto neišgelbės, nes ji nedaro jokios įtakos svarbiausiems širdies ir kraujagyslių ligas sukeliantiems rizikos veiksniams: nejudriai gyvensenai, nesveikai mitybai, psichosocialiniam stresui ir kt. Geriausiu atveju, medikamentais galima sumažinti padidėjusį kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje ar raminamaisiais numalšinti stresą. Taip miokardo infartą pavyks kiek atitolinti. Tik sveika gyvensena mažina pavojų susirgti koronarine širdies liga ir mirti nuo miokardo infarkto.
Mokslininkai nustatė, kad reguliariai važinėjantiems dviračiu, vaikštantiems pėsčiomis ar kitaip palaikantiems savo fizinį aktyvumą žmonėms tikimybė mirti nuo miokardo infarkto sumažėja 28 proc., lyginant su nejudriai gyvenančiais.
Nesveika mityba (per daug riebių, saldžių produktų ir per mažai šviežių daržovių, vaisių ir skaidulų turinčio maisto) didina miokardo infarkto tikimybę. Mažo tankio lipoproteinai – ,,blogojo cholesterolio" perteklius – kaupdamiesi ant kraujagyslių sienelių mažina jų spindį. Aterosklerozinių plokštelių susidarymą ant kraujagyslių sienelių ir miokardo infarkto grėsmę dar labiau padidina rūkymas, cukrinis diabetas, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, nuolatinis nervinimasis ir depresija. Mokslininkai nustatė, kad yra ryšys tarp miokardo infarkto ir žemos socialinės padėties. Gaunantys mažas pajamas, neturintys darbo, vieniši žmonės dažniau miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Fizinis aktyvumas, neriebus ir mažai cukraus turintis maistas, gera nuotaika padeda išvengti miokardo infarkto, susirgti širdies ir kraujagyslių bei kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis.
Ištikus miokardo infarktui, dažnai gyvybę gali išgelbėti šalia esantys žmonės, gebantys atpažinti miokardo infarkto simptomus ir tinkamai suteikti pirmąją pagalbą. Tolesnė ligos eiga priklauso nuo pažeisto širdies raumens ploto. Pacientas gali ir visiškai pasveikti. Dažniausias miokardo infarkto simptomas yra ilgiau nei 5 min. užsitęsęs skausmas ar diskomfortaskrūtinės srityje. Nestiprus skausmas gali kaitaliotis su nepakeliamu skausmu. Skausmas jaučiamas kaip spaudimas, maudimas, deginimas, plėšimas, sunkumas už krūtinkaulio, jis plinta į kaklą, apatinį žandikaulį, petį, ranką ar abi rankas, pečius. Skausmas nepalengvėja pakeitus padėtį, ramybės metu ar išgėrus vaistų.
Kitas miokardo infarkto simptomas yra pasunkėjęs kvėpavimas. Kvėpavimas būna dažnesnis nei normalus, nes organizmas bando aprūpinti širdies raumenį didesniu kiekiu deguonies. Ligonis gaudo orą, dūsta.
Kiti infarktą lydintys požymiai gali būti pykinimas, vėmimas, skausmas skrandžio srityje, silpnumas, galvos svaigimas, alpulys, išbalusi (pelenų spalvos) oda, pamėlusios lūpos, stiprus prakaitavimas, baimė. Pulsas gali būti padažnėjęs arba suretėjęs, kartais nereguliarus. Šie požymiai rodo stresinę organizmo reakciją į nepakankamą širdies raumens darbą.
 
Pagalba miokardo infarkto atveju: 
Įtarę, kad žmogų ištiko miokardo infarktas, skubiai kvieskite greitąją medicininę pagalbą telefonu 112, 103 – Omnitel, 03 – TEO, 033 – Tele-2, Bitė. Pagalba turi būti suteikiama per pirmąsias 1-2 val.
Kuo skubiau bus suteikta medicininė pagalba, tuo didesnė tikimybė pasveikti.
Padėkite nukentėjusiajam žmogui atsisėsti, atlaisvinkite veržiančius drabužius, nuraminkite jį. Tai padės jam lengviau kvėpuoti ir pagerins širdies aprūpinimą deguonimi.
Kol atvyks medikai, nuolat stebėkite gyvybines funkcijas: sąmonę, kvėpavimą, pulsą.
Jei ligonis praranda sąmonę ir nustoja kvėpavęs, atloškite galvą ir burna į burną metodu atlikite du oro įpūtimus ir penkiolikakrūtinės ląstos paspaudimų.
Jeigu žmogus sąmoningas ir jam atsiranda miokardo infarkto požymių, duodama sučiulpti tabletė nitroglicerino arba preparato purškiama po liežuviu (ne daugiau kaip tris kartus kas 5 minutes).

iMed