+1
-0
+1
Pieno produktai

Pieno produktai

Pieno produktuose gausu baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralų, vitaminų,
organinių rūgščių ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Tačiau pienas dažnai
sukelia vidurių pūtimą, sunkumo pilve jausmą. Riebūs pieno produktai didina
cholesterolio kiekį kraujyje. Riebus sūris, grietinė, sviestas skatina
nutukimą. Ką daryti, kad pieno produktai teiktų organizmui naudą, tačiau
neapsunkintų ir nenuodytų jo? Visų pirma reikia jausti saiką ir rinktis liesus
produktus.

Niekas
nesiginčija, kad pienas – puikus energijos ir vertingų medžiagų šaltinis.
Tačiau suvartojus daug pieno produktų (ypač riebių) skrandžio bėdos
garantuotos. Taip yra dėl to, kad kai kurių žmonių organizmas nevirškina pieno
ir jo produktų, skrandyje jie sukelia puvimo procesus. Taigi, nesistebėkite,
jei išgėrus puodelį pieno išpūtė pilvą. Kad taip nenutiktų pienas turėtų būti
geriamas tuomet, kai skrandis yra pustuštis. Pieno nereiktų vienu metu vartoti
su jokiais kitais produktais, ypač rūkytais mėsos gaminiais, marinuotomis ir raugintomis
daržovėmis.

Nuo senų laikų
žinoma, kad pienas valo plaučius ir organizmą. Todėl žmonėms, dirbantiems
kenksmingomis sąlygomis užterštose patalpose, duodama gerti bent po litrą pieno
per dieną. Daugiau pieno turėtų gerti rūkantys, linkę sirgti peršalimo ir
plaučių ligomis.  Kosint padės šiltas
pienas su medumi ir prieskoniais (imbieru, cinamonu, gvazdikėliais).

Pagal turimą
kalcio kiekį bei maistingumą bene vertingiausias pieno produktas – sūris.
Manoma, kad prieš miegą suvalgius gabalėlį fermentinio sūrio nekamuos košmarai,
miegas bus ramus ir gilus. Tačiau didesnį sūrio kiekį verčiau valgyti ryte, kol
medžiagų apykaita greitesnė ir užtikrina, kad iš produkto gauti riebalai bus
sunaudoti, o ne sukaupti riebalų forma.

Jogurtas ir rūgpienis – itin vertingi pieno produktai, turintys daug gerųjų
bakterijų, kurios gerina žarnyno darbą. Jogurtą bei rūgpienį reiktų vartoti,
jei užkietėjo viduriai, sutriko tuštinimasis. Taip pat šiais produktais
sėkmingai gydomas moteris dažnai varginantis nemalonus susirgimas – pienligė.
Ja sergančioms moterims rekomenduojama ne tik gerti rūgpienį bei jogurtą,
tačiau ir daryti šių produktų voneles. 

 

Grietinė, grietinėlė, sviestas – tai itin riebūs pieno produktai. Juose
daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl jų reiktų vengti žmonėms su padidėjusiu
cholesterolio kiekiu. Grietinė – puiki kosmetinė priemonė sausai ir normaliai
odai, tačiau maiste ji daro daugiau žalos nei naudos. Dažnai maistą gardindami
grietine ir sviestu rizikuojame užsiauginti vieną kitą nereikalingą kilogramą.

 

Ledai – bene skaniausias ir smaližių mėgstamiausias pieno produktas.
Valgant ledus organizme sparčiai gaminasi laimės hormonai. Žmogaus smegenis
ištinkanti būsena, kuomet ant liežuvio tirpsta šaltas saldus ledų kąsnelis, net
prilyginama 0,04 proc. orgazmo. Riebiausi ledai – plombyras. Saugantys figūrą
turėtų rinktis lieso pieno ar liesos grietinėlės ledus ir nevalgyti vaflinio
puodelio, kuriame slypi daug svorį auginančių angliavandenių.

 

Deja, pieno produktais mėgautis gali ne visi. Net apie 30 proc. žmonių
organizmas nevirškina pieno. Kai kuriems pienas sukelia alergiją. Dėl to reiktų
atidžiai stebėti savo organizmo reakciją į pieną, vartoti jo produktus
saikingai ir ne per dažnai. Taip pat atkreipkite dėmesį į vaikų reakciją,
valgant pieno produktus. Jei mažylis primygtinai atsisako gerti pieną ar
valgyti varškę, nereiktų jam grūsti šių produktų per prievartą. Gali būti, kad
vaikas instinktyviai jaučia, jog jo organizmas šių produktų netoleruoja. O gal
išgėrus pieno jam išpučia pilvuką? Žinokite, jog pienas priimtinas ir sveikas
ne kiekvienam. Beje, rūgštūs pieno produktai yra pasisavinami lengviausiai ir
rečiausiai sukelia nepageidaujamų pojūčių. 

 

Tačiau tie, kurie puikiai toleruoja pieną ir jo produktus – iš tiesų laimingi.
Tyrimais įrodyta, kad pieno vartojimas sumažina storosios žarnos vėžio ir
krūtinės vėžio riziką, stiprina kaulus.