+0
-3
-3
Kai vėsesni orai užklumpa mus nepasiruošusias, gali nutikti visko. Viena nemaloniausių problemų, dažniau ištinkančių šaltuoju metų laiku – šlapimo pūslės gleivinės uždegimas, cistitas. Ši itin diskomfortiška liga bent kartą gyvenime užklumpa daugybę moterų. Neretai cistitas – pilnai neišgydyto peršalimo ar inkstų uždegimo pasekmė, taip pat jis dažnas menopauzės ir streso palydovas.
Kaip elgtis, kad kartą užpuolusi, ši varginanti liga nebesugrįžtų, o geriausiai – neužpultų išvis?
 
Cistito priežastys
Cistitas – šlapimo pūslės gleivinės uždegimas. Dažniausias cistito sukėlėjas – žarnyno lazdelė. Taip pat jo priežastis gali būti chlamidijos, ureplazma, candida grybelio bakterijos, įvairūs stafilokokai, streptokokai, lytinių organų infekcijos.
Tiesa, net jei ligos sukėlėjas ir pateko į šlapimo pūslę – dar nereiškia, kad būtinai susirgsite.
Kaip tik tada į pagalbą atskuba peršalimas (šaltis provokuoja kraujagyslių spazmus, dėl to susilpnėja šlapimo pūslės gleivinės imuninė apsauga ir infekcija, jei ji pateko į organizmą, ima veikti), kraujotakos sutrikimai dubens srityje (juos neretai išprovokuoja pernelyg aptempti apatiniai drabužiai ar kelnės) ir dar daugybė priežasčių, tarp kurių – ilgas sėdėjimas, vidurių užkietėjimas, asmeninės higienos stoka, intensyvus seksas.
Net ir pats moters organizmas infekcijai uždega žalią šviesą: moterų šlapimo kanalas trumpas ir platus, todėl infekcijai į šlapimo pūslę patekti kur kas lengviau nei į vyro.
 
Cistito pasekmės
Deginimas ir aštrus skausmas šlapinantis, dažnas lakstymas į tualetą dėl menkučio šlapimo kiekio, skausmai pilvo apačioje – cistitas išties nemaloni liga. Jo neįmanoma ignoruoti, nes susirgus atsiranda aibė nepatogumų. Kita vertus, visa laimė, kad nemaloniai pasijuntate, nes jei šlapimo takų infekcijos nebus gydomos, uždegimas nukeliaus į inkstus, o tai gresia itin rimtomis pasekmėmis, pavyzdžiui, pielonefritu (inksto ir jo geldelės uždegimu). Dažnai pasikartojantys inkstų uždegimai silpnina organo funkcijas, dėl to gresia net ir neįgalumas.
Kartais, dėl tam tikrų individualių šlapimo pūslės sienelių ypatumų, uždegimo procesas išplinta po ją visą. Toks cistitas vadinamas intersticiniu. Susirgus juo šlapintis gali tekti net po 150 kartų per parą! Užsitęsus tokiam uždegimui šlapimo pūslės sienelės ilgainiui surandėja, praranda elastingumą, šlapimo pūslė sumažėja. Kai jos apimtis pasiekia vos 50 ml, vienintelis gydymas – chirurginis šlapimo pūslės šalinimas.

Gana gąsdinimų! Laiku diagnozuotas cistitas kuo puikiausiai išgydomas. Tačiau prieš imantis savigydos vis dėlto būtina pasitarti su gydytoju ir atlikti reikiamus tyrimus, kad būtų patvirtinta tiksli diagnozė ir ligos sukėlėjas. Mat nežinant tikrojo ligos sukėlėjo visai nesunku išgydyti ne tai, ką reikėtų, tokiu atveju cistitas gali tapti chroniška liga, kuri vis atsinaujins vos atsiradus ją provokuojančiam faktoriui, pavyzdžiui, net ir nesmarkiai persišaldžius.

Nustatęs ligą gydytojas iš karto skirs antibakterinių vaistų, kuriuos reikės gerti 7–10 dienų, rekomenduos dietą, kurios metu nepageidaujami kepti, aštrūs patiekalai, marinuoti produktai, bei lovos režimą – tol, kol liausis varginę stiprūs skausmai.
 
Spanguolės – ne panacėja
Vienas žinomiausių liaudies medicinos vaistų, gydančių cistitą – spanguolių sultys. Seniau tikėta, kad būtent jos neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo pūslės sienelių, veikia antimikrobiškai ir sustiprina gydytojo skirtų antibiotikų poveikį.
Tačiau šiuolaikiniai specialistai labiau linkę manyti, kad tokie rūgštiniai plovimai gali tik sustiprinti uždegiminius procesus šlapimo pūslėje. Tai – tarsi druska ant žaizdos.
Visgi, jei renkatės tik liaudies mediciną, verta savo žolelių kolekcijoje turėti šių augalų:
  • Rykštenių ekstrakto, kuris saugo nuo infekcijos, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina žaizdų gijimą.
  • Meškauogių, petražolių, dirvinio asiūklio, bruknių lapų antpilų, kurie stimuliuoja šlapimo skyrimąsi ir malšina uždegiminius procesus.
  • Arkliauogės lapų nuoviro, kurį reiktų gerti tris kartus per dieną, puse litro verdančio vandens užpylus porą šaukštelių lapų ir pavirinus apie pusvalandį.
  • Meškauogės lapų ir pupelių ankščių nuoviro, kuris padeda greičiau pašalinti bakterijas ir skatina šlapimo išsiskyrimą. Gaminantis nuovirą, reikia lygiomis dalimis sumaišyti abu augalus ir porą šaukštelių mišinio užpilti puse litro verdančio vandens. Pasiruoškite tokio nuoviro ir gurkšnokite jį visą dieną.
  • Taip pat naudingas erškėtuogių, žemuogių nuoviras.

iMed