Saulėtomis dienomis itin svarbu apsaugoti akis nuo kenksmingų saulės spindulių. Renkantis akinius nuo saulės būtina atkreipti dėmesį į jų siūlomą apsaugos lygį ir gyvenimo būdą.

Akiniai nuo saulės gali ne tik pakeisti žmogaus išvaizdą ir pagyvintį įvaizdį. Jie taip pat apsaugo akis nuo papildomo krūvio, su kuriuo jos susiduria kiekvieną saulėtą dieną. Ultravioletiniai spinduliai gali sukelti kataraktą, pakenkti tinklainei. Optikos parduotuvės "Optika vizija" vadybininkė Audronė Piežė "Vakarų ekspresui" pasakojo, kad ypač svarbu akinius nuo saulės nešioti žmonėms, kurie nešioja kontaktinius lęšius, nes jų akys daug jautresnės.

Taupo geriems akiniams

Į "Optikos vizijos" saloną dažniausiai ateina žmonės, susirūpinę savo sveikata, o ne įvaizdžiu. Dažnas skundžiasi, kad nusipirkęs akinius gatvėje ar turguje tik susigadino nuotaiką ir regėjimą. "Ateina ir vyresnio amžiaus žmonių, susitaupiusių pinigų geriems akiniams, nes jiems svarbiausia jų akių sveikata", – pasakojo A. Piežė.

Nors gatvėje parduodami akiniai taip pat turi apsaugą nuo ultravioletinių spindulių, jie kenkia akims, nes iškreipia vaizdą, jų lęšis prastos kokybės. Taip pat dažnai jie būna per tamsūs, todėl akies lęšiukas, būnant su tokiais akiniais, išsiplečia, o akinius nusiėmus kuriam laikui tampa neatsparus ryškiems saulės spinduliams.

Nors daugelis tamsius akinius išsitraukia išlindus pirmajai pavasario saulei, juos reikėtų nešioti bet kurią šviesesnę dieną, taip pat ir žiemą, nes tuomet nepripratusios prie šviesos akys gauna dvigubą spindulių kiekį ne tik iš dangaus, bet ir iš atspindžių nuo sniego.

Kaip išsirinkti?

Geriausiai nuo saulės Lietuvos gyventojus apsaugo pilkos, žalios, rudos spalvos lęšiai. Jie nebūtinai turi būti juodi, kad tinkamai apsaugotų, tai gali padaryti ir permatomi, vos pilkšvi lęšiai. Pilkos spalvos lęšiai perteikia natūraliausią spalvų vaizdą, o žalsvi rekomenduojami žmonėms, turintiems regėjimo problemų, pavyzdžiui, kataraktą. Ruda spalva pašviesina vaizdą, maloniai nuteikia. Iš 5 akinių nuo saulės kategorijų (nuo 0 iki 4) lietuviams rekomenduojama 3-ioji.

Nors ir paprasti akiniai tinkamai saugo nuo kenksmingų spindulių, dažnai vairuojantiems, žvejojantiems ar besimėgaujantiems vandens pramogomis rekomenduojami poliarizuoti, arba antirefleksiniai, akiniai, kurie pašalina blizgesį, paryškina vaizdą.

Akinius nuo saulės būtina nešioti ir vaikams, nes jų akys itin jautriai reaguoja į kenksmingus spindulius. Moterys raginamos nešioti akinius nuo saulės, kad išvengtų raukšlių aplink akis.

Sertifikuotų akinių lęšių filtro kategorijos ir rėmelio numerio reikia ieškoti išilgai vidinės akinių kojelės.

Vakarų ekspresas