+2
-0
+2

Iš ligos istorijų.
<…>Mano nėštumas praėjo normaliai, prieš penkis mėnesius pagimdžiau dukrytę. Deja, dabar su vyru beveik negalime mylėtis. Bandėme keturis kartus. Apie malonumą nekalbu. Skausmas nežmoniškas, pasirodo kraujo. Tarpvietę po to dar degina dvi dienas, kol ji sugyja. Ar mane per daug susiuvo? Gal reikėtų atlaisvinti kokį siūlą?
<…> Pagimdžiau prieš tris mėnesius. Dabar jau gailiuosi, kad leidau atlikti episiotomiją: daktarė sakė, kad tada lengviau gims vaikutis, o tarpvietė neplyš. Tačiau išėjo atvirkščiai – dar labiau suplyšau, mane ilgai siuvo. Dar ir dabar susiūto pjūvio vieta kieta ir skausminga, ir aš visai negaliu mylėtis, man labai skauda. Poliklinikoje sakė, kad praeis. Kada?

Specialistės konsultacija

Vilniaus Šeškinės poliklinikos gydytoja akušerė ginekologė Vilma Vasjanova:

 

Reikalingumas ir nauda
Gimdyvės tarpvietės prakirpimas gimdymo metu, veržiantis vaiko galvutei, vadinama episiotomija. Ji paprastai atliekama siekiant palengvinti naujagimio judėjimą gimdymo takais, o taip pat kai gresia tarpvietės plyšimas. Pastebėta, kad susiūti plyšusią tarpvietę daug sunkiau, susiūta ji blogiau gyja nei atlikus episiotomiją. Paprastai pjūvis ar plyšimas susiuvamas, jis gyja kaip ir bet kokia žaizda, tik žymiai nepalankesnėmis sąlygomis. Priežastis ta, kad po gimdymo dar kurį laiką teka lytinių takų išskyros, kurios trukdo žaizdai greitai sugyti.
Kirpti tarpvietę ar ne, nusprendžia gydytojas, gimdymo metu įvertinęs susidariusią akušerinę situaciją.

Siūlės
Susiūta tarpvietė gyja apie pusantros – keturias savaites. Ilgiau – jei yra makšties infekcija, arba tarpvietė buvo ne kirpta, bet plyšusi. Kurį laiką siūles tempia, gali būti jaučiamas gėlimas, maudimas. Jei nepūliuoja, netvinksi, žaizda sausa, viskas gerai.
Jeigu moteriai buvo atlikta episiotomija, labai svarbus yra žaizdos gijimas bei pirmųjų dienų higiena: tarpvietę reikia dažnai apiplauti, susiūta vieta turi būti sausa ir nedirginama. Taip pat svarbu, jog tarpvietė nešustų. Net ir tuomet, kai pjūvis sugyja, susiūtoje tarpvietėje kurį laiką lieka tamsiai raudonas tempiantis randelis, kurį galima minkštinti epitelizuojamaisiai tepalais, pavyzdžiui, ramunėlių tepalu, medetkų tepalu, šaltalankio aliejumi, vaikišku kremu. Tačiau tai darant taip pat nereikėtų persistengti. Jeigu tarpvietė blogai gyja, išyra siūlas, pūliuoja, skauda reikia būtinai kreiptis į gydytoją.

Gijimo problemos
Net ir gerai gyjant tarpvietei, ji lieka gana skausminga ir jautri lietimui apie keletą mėnesių, kol dažniausiai praeina savaime. Tačiau jei žaizdos kraštai parausta, išburksta, tvinksi, pūliuoja, būtina kreiptis į gydytoją.
Moteris, kuriai per gimdymą yra atlikta episiotomija, vargu ar galės mylėtis, kol tarpvietė bus nesugijusi. O iki tol vaginaliniai lytiniai santykiai ar net bandymas stimuliuoti moterį rankomis, gali sukelti aštrų skausmą. Ir nors gydytojas ginekologas tvirtina, kad po penkių šešių savaičių tarpvietė visiškai sugyja (paprastai taip ir būna), nemalonūs pojūčiai susiūtą tarpvietę liečiant ir dirginant išlieka dar keletą savaičių, o kai kurioms moterims ir keletą mėnesių.

Paviršinė dispareunija
Dispareunija – tai skausmas lytinių santykių metu. Skausmingi lytiniai santykiai nėra toks retas reiškinys, kaip įsivaizduojama. Ji būna paviršinė ir gilioji. Paviršinės dispareunijos priežastys – dažniausiai tarpvietės randai, makšties infekcija. Norint išvengti skausmingų lytinių santykių, taip pat labai svarbu apgalvoti ir po gimdymo naudojamą kontracepciją. Prezervatyvas labai dažnai tik pablogina situaciją, nes atsiranda nepageidaujama trintis užpakalinėje makšties prieangio srityje, kur po gimdymo dažniausiai ir būna susiūta, ta vieta dėl to – sausesnė, ją labiau skauda, ji gali kraujuoti.

Kai lytiniai santykiai kelia problemų
Ypač tai aktualu toms moterims, kurioms gimdymo metu buvo susiūta makštis ir tarpvietė. Tokiais atvejais susilaikyti nuo vaginalinių lytinių santykių gali tekti ilgiau nei du mėnesius. Tais atvejais, kai gimdymo metu buvo siuvama makštis, tarpvietė, rekomenduoju moterims į gydytoją kreiptis po gimdymo praėjus ne penkiems mėnesiams ar pusmečiui, o porai mėnesių. Tuomet gydytojas galės įvertinti, ar siūlės sugijusios pirminiu būdu, ar nesiformuoja randai.
Jeigu jums atrodo, kad po gimdymo atsiradusi siūlė veržia ir trukdo frikcijoms, turėtumėte kasdien pati įeigą į makštį intensyviau pamasažuoti pirštu, pateptu priešrandiniu tepalu, priešuždegiminiu kremu ar tiesiog paprastu lubrikantu. Nemanau, kad šioje situacijoje reikia atlaisvinti siūles. Dažniausiai to neprireikia, kadangi makštis yra pakankamai elastingas organas ir paprastai lytinių santykių metu puikiai sugeba prisitaikyti iš naujo.
Jokiu būdu nereikia kentėti atsiradusio skausmo – mylintis niekada neturi skaudėti. Jei taip yra, kuo greičiau eikite pas gydytoją.
 

Lietuvos sveikata