Kelios dešimtys Lazdijų rajono gyventojų šiomis dienomis sužinojo nemalonių naujienų iš medikų – jų kraujo mėginiuose rastas padidėjęs vėžio žymuo. Tai reiškia, kad iki šiol sveikai jautęsi lazdijiškiai turėtų rimtai susirūpinti savo sveikata ir kreiptis į medikus pagalbos.

“Mūsų įstaiga prieš porą savaičių vykdė prevenciją akciją prieš vėžinius susirgimus. Visą savaitę buvo imami kraujo mėginiai tyrimams vėžio žymenims nustatyti. Šios akcijos tikslas – kuo anksčiau atrasti šios ligos simptomus ir piktybines ląsteles. Per tą savaitę pas mus atvyko 587 žmonės, kurie pridavė šiuos tyrimus. Daugiausia tai 40-60 metų asmenys. Šiomis dienomis jau gavome visus atsakymus. Deja, keturiems procentams pasitikrinusiųjų patarėme kreiptis į onkologus – jų kraujo mėginiuose laboratorijos specialistai rado padidintus vėžio žymens rodmenis“, – sakė Lazdijų sveikatos centro vyriausioji slaugos administratorė Daiva Žvaliauskienė.

 Pasak medikės, Lazdijų rajone vėžiniai susirgimai gyventojų tarpe užima antrą vietą pagal susirgimo skaičių po sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis. Anot D.Žvaliauskienės, labai svarbu, kuo ankstyviau nustatyti susirgimą – pradinėse stadijose ne vienos rūšies vėžys yra visiškai išgydomas. Mokslininkai nuolat ieško ir atranda naujų būdų vėžiui diagnozuoti ir gydyti. Šiuo metu populiariausi gydymo metodai yra chirurginis, chemoterapinis, spindulinis.

 
Paskutiniu metu populiarėja kraujo tyrimas, kuriuo iš nedidelio iš venos paimto kraujo kiekio galima nustatyti specifinį vėžio žymenį. Jeigu šis žymuo padidėjęs, reiktų susirūpinti ir atlikti nuodugnesnius tyrimus – gal kur nors glūdi vėžio židinys.
 
Lazdijų sveikatos centro organizuotos akcijos metu vietos gyventojams buvo sudarytos sąlygos nemokamai arba už simbolinę kainą pasitikrinti dėl vėžio žymens kraujyje pakitimų – įstaiga, anot D.Žvaliauskienės, padengė dalį šių tyrimų kainos, nemokamai suteikė priemones kraujo mėginių paėmimui. Lazdijų medikai tikina ir ateityje rengsiantys tokias akcijas. D.Žvaliauskienės teigimu, netyla telefono skambučiai registratūroje, žmonės teiraujasi, ar panaši galimybė pasitikrinti sveikatą bus ir ateityje.
 
„Balandžio 7-ąją minėsime Pasaulinę sveikatos dieną. Sveikata – brangiausias turtas. Kiekviename iš mūsų yra vėžinių ląstelių; skirtumas tik tas, jog ne visi susergame. Didesnė rizika susirgti yra tiems, kurių artimieji sirgo ar mirė nuo šios ligos, kurių organizmas išsekęs, mityba netinkama, o dienos režimas – įtemptas. Diagnozė – dar ne nuosprendis, svarbu – pasitikėti savimi ir atsiduoti į kompetentingų medikų rankas. Vėžiu pasaulyje šiandien vadinama apie 100 skirtingų susirgimų. Vėžys gali būti gerybinis ir piktybinis, pastarojo ląstelės skverbiasi ir žaloja aplinkinius audinius ir organus. Labai svarbu, kuo ankstyviau nustatyti susirgimą – pradinėse stadijose ne vienos rūšies vėžys yra pilnai išgydomas”, – sako D.Žvaliauskienė, linkėdama visiems sveikatos ir rūpintis savimi.
 
iMed