Tuo įsitikinęs Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, subūrė į šiandien sostinėje vyksiantį vyrų sveikatingumo forumą Lietuvos urologų draugiją ir Lietuvos širdies asociaciją, gavo Vilniaus miesto savivaldybės tarpininkavimą ir mero Viliaus Navicko sutikimą būti šio renginio globėju, sulaukė Nacionalinės sveikatos tarybos supratimo. Jei šiandieninis renginys pasiteisins, forumas keliaus per Lietuvą, – žada jo iniciatorius G.Žižys:

– Prieš trejetą savaičių svarstėme, kaip vyksta Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Kol susirinko komisijos nariai, o aš irgi esu šioje komisijoje, su profesorium Feliksu Jankevičium (VUL Santariškių klinikų Urologijos centro direktorius) kalbėjomės apie vyrų sveikatos problemas. Ir staiga jis sako: “Dvylika su puse metų vyrai gyvena trumpiau negu moterys”. O Lietuvos širdies asociacijos prezidentas doc. Pranas Šerpytis pridūrė, kad iki 75 metų tik moterys serga kardiologinėmis ligomis. Kodėl? Todėl, kad vyrai iki tol iškeliauja Anapilin. Taip bekalbant man ir kilo idėja organizuoti Vilniaus vyrų sveikatingumo forumą. Mes labai gražiai minime Motinos dieną. Kodėl Tėvo dienos proga vyrams nepadovanojus tokio renginio, kurio metu tiek visuomenė, tiek dukros, motinos, simpatijos pasvarstytų apie vyrų gyvenimo trukmę, sveikatą ir ligas? Vėlgi, aš manau, kad gyvenimo kokybe pirmiausia turėtų susirūpinti patys vyrai. Kad vyrai tebėra stiprioji lytis, dabar teigti būtų nelabai teisinga. Jie tris kartus rečiau kreipiasi į gydytojus, jų paprasčiausiai bijo. Vyrai neišsikalba su gydytojais. Taip yra dėl psichologinių, kultūrinių priežasčių, kurių šaknys istorinės ir etnografinės.
Daugelis vyrų ekonomikos pakilimo laikotarpiu darbui atsidavė besąlygiškai – be poilsio, laisvalaikio. Natūrali organizmo būsena reikalauja poilsio bent savaitgaliais. Be to, vyrai sistemingai save žudo: piktnaudžiauja alkoholizmu, rūkymu, todėl 4 iš 5 savižudybių priklauso jiems.
Dažnai tokią išeitį vyrai pasirenka išgirdę diagnozę “vėžys”. Užuot pasinaudoję valstybės suteikiama galimybe pasitikrinti profilaktiškai. Vėžys jau nebėra mirtis, kuomet nustatomas ankstyvos stadijos. Betgi vyrai nesitikrina. Vilniaus teritorinės ligonių kasos duomenimis, iš 16 tūkstančių įregistruotų vyrų, tik 31 procentas pasitikrino prostatą! Ką galvoja kiti du trečdaliai nuo 50 iki 75 metų? Kad pavyks išsisukti? Deja, prostatos vėžys nulemtas fiziologiškai. Mano požiūris toks – sveikata yra kultūros sudedamoji dalis. Kultūringa yra būti sveikam. Aš sakau: “Žmogau, pasitikrink – ir viskas bus gerai!” Net jei visa sveikatos patikra Lietuvoje būtų mokama, ji kainuotų tūkstantį litų per metus.
Yra apie ką pakalbėti, bet pagrindinė žinia būtų įspėjimas susirūpinti sveikata, nes pasiekta kritinė riba. Vyrai pirmauja pagal visas dešimt dažniausių mirties priežasčių. Tarp onkologinių ligų prostatos vėžio susirgimų skaičiumi užima pirmą vietą. Aš neteigiu, kad vyrams reiktų su moterimis susilyginti – vieniems ir kitiems reiktų sirgti mažiau. Šitai padaryti būtų galima atsikračius kvailų stereotipų, fobijų – baimės kreiptis į gydytoją, drovumo išsipasakoti. Svarbu žinoti rizikos faktorius, o tai dažniausiai yra žalingi įpročiai. Orientuotis reikėtų į naudojimąsi prevencinėmis programomis ir didinti visuomenės, pirmiausia vyrų, informuotumą.
Akcijos metu vyrams dovanosime Europos prostatos pasus, doc. Pranas Šerpytis atsineš širdies pasų. Beje, prostatos pasus Europoje įdiegėme septintieji – bent čia esame tarp lyderių gerąja prasme. Mes nenorime vyrų gąsdinti – norime apie jų problemas kalbėti korektiškai, netgi šiek tiek su humoru.
Šiandien šį forumą organizuojame Vilniuje. Nežinau, kaip pasiseks – vėlgi, lems vyrų pasiryžimas ateiti. Pakvietėm visus Vilniaus vyrų chorus. Mūsų programos – kvietimo tekstas nėra akademinis. Nelinksma, vyrai, mūsų statistika, bet su ja nepadiskutuosi. Ką daryti? Radži neatsakys, todėl klausiame gydytojų, ką daryti, kad plaktų abi vyrų širdys?
Norime atviro pokalbio, diskusijos. Jei pasiseks, turime pasiryžimo keliauti per Lietuvą. Kiekviename mieste rasime specialistų – kardiologų, urologų. Jei spėsime, norėtume iki Tėvo dienos šį renginį suorganizuoti Kaune, o vėliau susirūpinimą vyrų sveikata perteikti ir kituose miestuose. Aš pasiryžęs tam paaukoti visą vasarą.

Užrašė Solveiga Potapovienė

Lietuvos sveikata