+2
-2
0
Priešlaikinės ejakuliacijos gydymas: nuo psichologo iki radijo bangų

 Mokslas žengia į priekį – vyrai, kurie anksčiau išgyvendavo dėl per anksti išsiliejančios spermos, šiandien turi įvairių pasirinkimų, kaip gali bandyti įveikti šią bėdą. Tačiau iš tiesų ne visi metodai yra tokie veiksmingi, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Elgesio terapija

Anksčiau manyta, kad priešlaikinė ejakuliacija vien psichologinė vyrų problema. Tad ilgą laiką ji gydyta pischoterapeuto – seksologo kabinete.

Iš tiesų elgesio terapija kai kuriais atvejais gali pagelbėti ilgiau „užlaikyti“ sėklą. Pacientui pateikiamos rekomendacijos, kaip elgtis lytinės sueities metu, kad prailgėtų sueities laikas. Gydantis šiuo būdu, rekomendacijų turi paisyti abu partneriai. Pora pati tarsi diagnozuoja lemiančius greitesnę ejakuliaciją momentus ir išmoksta juos pašalinti.

Tačiau gydytojas urologas prof. Balys Dainys yra įsitikinęs, kad vien „dantų užkalbėjimu“ priešlaikinės ejakuliacijos problema neišsprendžiama. „Mokyti, kad vyras nesinervintų, guosti, kad viskas bus gerai – priešlaikinei ejakuliacijai jokios įtakos neturės. Tačiau jaunus vaikinus išmokyti „stop – start“ metodikos – visai naudinga. Artėjant orgazmui, vyras pristabdo savo judesius. Kai orgazmo artėjimas atslūgsta – galima vėl pradėti“,– pasakoja profesorius.

Minėta metodika, kurios galima išmokti elgesio terapijos metu, turi tam tikrą efektą. Tačiau reikia žinoti, kad ji netaikytina, kai apskritai silpnėja vyro libido. Tuomet, sustabdžius ejakuliaciją, erekcija tik pablogės. Gali sumažėti erogeninių zonų jautrumas, o lytinė sueitis gali baigtis be sėklos išsiliejimo.

Vietinė terapija

Vietinės terapijos būdai skirti varpos galvutės jautrumo mažinimui. Ši terapija tinka vyrams, kuriems nustatomas per didelis varpos galvutės jautrumas. Tam naudojami tepalai ar purškiamos priemonės su lidokainu. Jomis varpos galvutė sutepama prieš sueitį.

Tačiau urologas perspėja: „Šis gydymo būdas gali turėti neigiamų pasekmių. „Moterys skundžiasi, kad po tokių priemonių naudojimo sumažėja makšties jautrumas. „Išgaruoja“ visas moters orgazmas. Reikia vyrus pamokyti, kad panaudojus vietiškai veikiančias priemones, prieš pat seksą jas reikia nusiplauti“,– aiškina prof. habl. dr. B. Dainys.

Radijo bangos

„Journal of Sexual Medicine“ prieš kelerius metus buvo pateikta informacija apie tai, kad amerikiečių tyrėjų grupė iš Klyvlendo tvirtino netrukus galėsianti išgydyti priešlaikinę ejakuliaciją radijo bangomis. Buvo atliktas tokio pobūdžio eksperimentinis gydymas – procedūra – neurotermalinė moduliacija.

“Priešlaikinės sėklos išsiliejimas – gana paplitusi problema, su kuria gana sunku kovoti. Todėl, jei mūsų metodas bus efektyvus, mes galėsime kontroliuoti simptomus, atsirandančius vyrams dėl šios formos seksualinės disfunkcijos problemų“, – tuomet sakė vienas tyrimo autorių.

Metodo esmė – adatėlių dydžio elektrodais sumažinti varpos nervų jautrumą. Leidinyje aprašyta, kad gydymo metu specialistas kompiuterine tomografija nukreipia adatėlių dydžio elektrodus į penio vietas, atsakingas už nervinių galūnėlių jautrumą. Paskui per elektrodus praeina radijo bangos ir tą jautrumą sumažina.

Tačiau prof. habil. dr. Balys Dainys prieštarauja: „Radijo bangos ne tik sudegina nervų galūnėles, bet ir pablogina spermos kokybę, vyro organizme sumažėja testosterono kiekis. Iš tokio gydymo vyrą galima paversti impotentu“,– perspėja profesorius, teigdamas, kad šis eksperimentinis gydymas kol kas nepasiteisino.

Chirurginis gydymas

Kalbant apie ankstyvą spermos išsiliejimą, daug kur neįvardijamas dar vienas galimas gydymo metodas. Profesoriaus nuomone, reikia nepamiršti, kad labai svarbi ir anatomija. „Vyrai, kurie turi ilgą apyvarpę, dažniausiai turi ir per anksti išsiliejančios sėklos problemą. Moksliškai įrodyta, kad musulmonai ar judėjai, kuriems įprasta pašalinti dalį apyvarpės, turi mažiau problemų dėl priešlaikinės ejakuliacijos“,– tikina B. Dainys.

Gydymas vaistais

Seniai žinoma, kad serotoninas silpnina seksualinį atsaką, tad anksčiau buvo bandoma naudoti serotonino apykaitą veikiančius antidepresantus. Juos vartojant ilgą laiką pasiekiamas tam tikras pagerėjimas, tačiau šių medikamentų psichotropinis poveikis bei šalutiniai reiškiniai apriboja jų panaudojimą.

Visai neseniai atsirado preparatas, kuris pagal indikacijas gali būti naudojamas prieš lytinį aktą, norint jį prailginti atidedant sėklos išsiliejimą. Panaudojus šį preparatą padidėja serotonino koncentracija organizme. Remiantis klinikiniais tyrimais preparatas yra veiksmingas panaudojus jau pirmą dozę.

Dapoksetinas yra pirmasis vaistas, specifiškai sukur­tas priešlaikinei ejakuliacijai gydyti. Jis veiksmingai pailgina intravaginali­nės ejakuliacijos latencijos trukmę, gerai toleruoja­mas ir gali būti vartojamas pagal poreikį PE gydyti. Jis pasižymi greitu pasisavinimu (laikas iki mak­simalios koncentracijos kraujyje susidarymo (Tmax) 1,4–2,0 val.) ir greitu pasišalinimu bei minimaliu kaupimusi organizme (pusinės eliminacijos laikas 1,3–1,5 val.), todėl tinkamas vartoti pagal reikalą kelias valandas prieš numatomą lytinį aktą (1 pav.). Per parą dapoksetino koncentracija kraujyje suma­žėja iki 5 proc. pasiektos maksimalios koncentraci­jos. Maistas dapoksetino pasisavinimui reikšmin­gos įtakos neturi.Rekomenduojama pradinė dapoksetino dozė yra 30 mg. Vaistą reikia išgerti likus maždaug 1–3 val. iki lytinio akto. Vaisto negalima vartoti dažniau nei kas 24 val. Jei 30 mg dozės efektas nepakankamas, o vidutinio sunkumo ar sunkių nepageidaujamų re­akcijų arba galimą apalpimą rodančių simptomų nėra, dozę galima padidinti iki 60 mg.

Gydytojas urologas priemonių derinį įvardija kaip vieną veiksmingiausių. „Medikamentinis gydymas derinamas su tinkama sekso metodika, pavyzdžiui, kai kurių pozų, pagreitinančių ejakuliaciją, vengimu – duos norimą rezultatą. Žinoma, kai kuriais atvejais reikia nepamiršti ir chirurginio gydymo metodo“,– įsitikinęs prof. Balys Dainys. 

Pri-LT-021-2014