Radiacinės saugos centras informuoja Lietuvos gyventojus, kad mūsų šalies teritorijoje sumedžiojamų laukinių gyvūnų mėsą radiacinės saugos požiūriu galima saugiai vartoti ir naudoti ją maistui.

Žiniasklaida išplatino informaciją apie kai kuriose Europos šalyse rastą radioaktyvią šernų skerdieną. To priežastimi įvardijama teritorijų tarša radionuklidais, šią vasarą esanti sausrą ir dėl to padidėjęs radioaktyviųjų medžiagų kiekis grybuose,
Nors ši vasara yra kiek šiltesnė nei įprastai, tačiau jau yra buvę pakankamai daug šiltų periodų per laikotarpį, kai mūsų šalies teritorijoje pasklido radioaktyvios medžiagos, su atmosferos frontais atneštos iš avarijos vietos Černobylio atominėje elektrinėje. Be to, Lietuvos teritorija buvo žymiai mažiau užteršta dėl šio įvykio pasekmių nei dalis Skandinavijos, Vokietijos ir Lenkijos, kur radioaktyvios medžiagos iš avarijos vietos iškrito su lietumi. Todėl tose teritorijose laukinių gyvūnų organizmuose gali būti susikaupusių žymiai daugiau radioaktyviųjų medžiagų nei Lietuvos miškuose sumedžiojamų gyvūnų mėsoje.
Lietuvoje nuolatinė laukinių gyvūnų skerdienoje esančių radionuklidų stebėseną vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Radiacinės saugos centras, kaip Sveikatos apsaugos ministerijos įgaliotoji institucija visuomenės sveikatos saugai nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio, analizuoja minėtos tarnybos gautus laukinių gyvūnų skerdienos radiologinių tyrimų rezultatus, vertina jų poveikį gyventojų gaunamai apšvitai bei sveikatai.
Daugiamečių stebėjimų duomenys rodo, kad mūsų šalies miškuose sumedžiojamų laukinių gyvūnų skerdienoje radionuklidų kiekiai nėra dideli, leistinasis radionuklidų lygis nėra viršijamas. Ne išimtis ir šie metai. Didesnis nei ankstesniais metais radionuklidų kiekis nėra nustatytas nei miško grybuose, nei laukinių gyvūnų skerdienoje. Todėl baimintis dėl radioaktyvios laukinių gyvūnų mėsos tikrai nevertėtų.
Išlikus neaiškumams ar suabejojus dėl galimai užterštos radionuklidais laukinių gyvūnų mėsos, siūlome kreiptis į Radiacinės saugos centrą, kur bus suteikta informacija ir radiologiškai ištirta skerdiena. Kreiptis galima adresu Kalvarijų g. 153, Vilnius, o detalesnės informacijos teiraukitės telefonu Vilniuje 85 236 19 36.

Medik