Pirmą kartą Lietuvoje paskelbtos ir apdovanotos gerą nuotaiką kuriančios medicinos įstaigos. Lapkričio 8 d. Švedijos ambasadoje apdovanotos penkios gydymo įstaigos, dalyvavusios įgyvendinant geros nuotaikos programą, kurią inicijavo farmacijos kompanija Astra Zeneca.

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė pripažinta viena iš geros nuotaikos gydymo įstaigų. Įgyvendinant programą ligoninėje buvo atlikta apklausa „Be streso ir įtampos“, siekiant išsiaiškinti pagrindinius stresą darbe sukeliančius veiksnius ir sužinoti darbuotojų nuomonę apie tai, kokios priemonės padėtų gerinti įstaigos mikroklimatą ir išvengti streso bei blogų emocijų. Į anketos klausimus atsakė 269 ligoninės dirbantieji. Paaiškėjo, kad didžioji dauguma personalo susiduria su blogomis emocijomis darbe ir pageidautų, kad darbovietė organizuotų daugiau renginių ir priemonių, skirtų turiningam laisvalaikio leidimui ir relaksacijai darbe.

Buvo atsižvelgta į daugelį darbuotojų pasiūlymų ir pageidavimų, organizuota veikla, gerinanti nuotaiką, darbo kokybę bei santykius su aplinkiniais. Smagu, kad renginiuose aktyviai dalyvavo ne tik ligoninės darbuotojai, pacientai bet ir bendruomenės atstovai.

Psichikos sveikatos slaugytojų mokslinėje – praktinėje konferencijoje „Stresas ir jo įveika“, buvo gvildentos kasdieninės psichikos sveikatos slaugos problemos. Ligoninės psichologės išsamiai išnagrinėjo ir mokė atpažinti stresinės įtampos požymius bei galimus elgesio pakitimus, pristatė teorinius modelius bei jų taikymo galimybes praktikoje. Daug vertingų praktinių patarimų pateikė ir ligoninės slaugos administratorės.

Pastebėjome, kad nereikia didelių išlaidų ir pastangų, norint pradžiuginti ir suburti žmones, svarbiausia – gera nuotaika ir kolektyvo entuziazmas, kurio netrūko ir Užgavėnių karnavale, ir Naujųjų metų renginyje, Velykų bei Joninių šventėse, subūrusiose darbuotojus, pacientus bei Naujosios Vilnios gyventojus.

Nuoširdžiai džiaugiamės mūsų įstaigos pripažinimu ir įvertinimu, kadangi psichikos sveikatos slaugytojo ir psichiatro darbas yra ypač sunkus ir atsakingas.

Janina Utkuvienė
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 267 03 32
j.utkuviene@rvpl.lt