Rotavirusinė infekcija paplitusi visame pasaulyje, didesnis sergamumas ir mirštamumas registruojamas besivystančiose šalyse. Dažniausiai rotavirusų sukelta infekcija serga jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai. Apie šios ligos klastą bei apsaugos galimybes kalbėjomės su Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos docente Irena NARKEVIČIŪTE.

 

Literatūros duomenimis, kiekvienais metais Lietuvoje sergamumo rotavirusine infekcija pakilimai būna gruodžio–balandžio mėnesiais. Kokia situacija šiemet?

2008 m. Lietuvoje buvo užregistruota beveik 3,5 tūkst. rotavirusinės infekcijos atvejų. Neramina tai, kad beveik visi susirgusieji buvo hospitalizuoti, t.y. jie sirgo sunkia ligos forma. Kitas dalykas, kad daliai tų, kurie sirgo lengvai, rotavirusine infekcija galėjo būti net nediagnozuota, nes šiai ligai patvirtinti būtina atlikti išmatų tyrimą. Tai reiškia, kad realiai sergančiųjų žmonių skaičius yra daug didesnis.

Vien mūsų ligoninėje per praėjusius metus gydėsi daugiau negu ketvirtadalis visų šalies sergančiųjų. Per šių metų sausį Lietuvoje jau užregistruota 500 rotavirusinės infekcijos atvejų, ir dažniausiai liga pakirto mažiausius – vaikus iki 3 metų.

Rotavirusine infekcija gali sirgti visų amžiaus grupių žmonės, tačiau labiausiai pažeidžiami 6 mėn.  2 metų vaikai. Kūdikiams grėsmė susidurti su rotavirusine infekcija yra nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų, nes jie neturi imuniteto šiai infekcijai. Rotavirusinei infekcijai imlesni yra ir vyresnio amžiaus žmonės bei tie, kurių imunitetas sutrikęs. Suaugusiesiems liga dažniausiai pasireiškia besimptome arba lengva forma, o vaikai serga kliniškai pasireiškiančiomis formomis.

 

Prasidėjus rotavirusinės infekcijos pakilimui (sezonui), kiekvienas gydytojas, dirbantis su kūdikiais ir vaikais, sulaukia daugybės klausimų apie rotavirusinį gastroenteritą ir profilaktiką. Kokie faktai apie rotavirusinę infekciją labiausiai neramina tėvus ir kokio amžiaus vaikams ši liga atneša daugiausiai žalos?

Rotavirusinė infekcija – ūminė žarnyno infekcinė liga, kurią sukelia rotavirusai. Liga prasideda staiga viduriavimu skystomis gausiomis išmatomis, vėmimu, karščiavimu, neramumu, pilvo pūtimu. Be abejo, visa tai labai traumuoja tėvus, kurie smarkiai išgyvena dėl vaiko kančių. Sutrikdomas šeimos gyvenimas.

Be to, kitaip nei vyresniems, kūdikiams ir mažiems vaikams ligos eiga gali būti sunkesnė, jie labai greitai netenka daug skysčių, su jais kartu pasišalina reikalingi žmogui elektrolitai, dėl to net gali kilti pavojus gyvybei. Todėl dažnai rotavirusine infekcija sergantis vaikas guldomas į ligoninę, dalis jų patenka į intensyviosios terapijos skyrių, kur tenka praleisti ne vieną dieną. Be abejo, visa tai gąsdina tėvelius.

Gąsdina dar ir tai, kad dėl šios ligos gali pasireikšti traukuliai. Jeigu anksčiau buvo manoma, kad rotavirusas sukelia tik banalią žarnyno infekciją, tai šiandien jau žinoma ir tyrimais įrodyta, kad ligos sukėlėjas gali patekti į kraują. Be to, maži vaikai dėl pasikartojančio vėmimo gali užspringti. Taigi rotavirusas iššaukia išties daug bėdų.

Tėveliai apie rotavirusinę infekciją turi žinoti, kad ši liga dažna: iki 5 m. amžiaus bent vieną kartą ja suserga kone visi vaikai. Vaikai šia liga gali sirgti ne vieną kartą. Kad susidarytų patvarus ilgalaikis natūralus imunitetas, žmogaus organizmas susidurti su rotavirusu turi ne vieną kartą. Tai irgi neramina tėvelius.

 

Ar galima rotavirusinės infekcijos išvengti? Kuo klastingas rotavirusas?

Rotavirusas plinta per nešvarias rankas ir per užterštą rotavirusais aplinką. Sergantis šia liga arba nešiotojas, pasinaudojęs tualetu ir nenusiplovęs rankų, gali užteršti įvairius namų apyvokos daiktus. Taip sveiki asmenys gali užsikrėsti per aplinkos įvairius objektus, maistą, vandenį. Virusai greitai plinta vaikų kolektyvuose buitinio sąlyčio būdu. Galimi ne tik pavieniai ligos atvejai, bet ir protrūkiai. Protrūkių metu trečdaliui asmenų nustatomas virusų nešiojimas – besimptomė ligos forma.

Apsisaugoti nuo šios infekcijos sunku. Vien tik higienos priemonių nepakanka. Kadangi maži vaikai asmeninės higienos įgūdžių neturi, todėl užsikrėsti ir susirgti rotavirusu gastroenteritu jie gali keletą kartų dažniau.

Rotavirusai labai dideliais kiekiais išskiriami su sergančiojo išmatomis, o tam, kad užsikrėstume, pakanka labai mažo viruso kiekio. Pavyzdžiui, 1 g išmatų gali būti 1012 virusų, o žmogui užsikrėsti pakanka tik 10–100 virusų. Šie faktai rodo didžiules viruso galimybes plisti. Be to, rotavirusai pasižymi dideliu atsparumu, t.y. gana ilgai išsilaiko ant rankų, įvairių paviršių, vandenyje. Tai dar labiau padidina užsikrėtimo pavojų.

Žmonėms patogeniškų rotavirusų yra keliolika variantų. Įvairiose geografinėse vietose gali dominuoti tam tikri rotaviruso serovariantai. Nėra žinoma ir nenuspėjama, koks konkrečiu metu šio viruso serovariantas paplitęs. Skirtingi rotaviruso serovariantai aptinkami ne tik skirtingų sezonų metu, jie gali būti skirtingi netgi kiekvieną mėnesį ir skirtis pagal regionus. Nustatyta, kad pakartotinai susergama dažniausiai tada, kai užsikrečiama kitu rotaviruso serovariantu.

Todėl labai svarbu užtikrinti apsaugą nuo dažniausių arba labiausiai paplitusių rotavirusų serovariantų. Taip pat tėveliams aktualu, kad ši apsauga būtų ilgalaikė, bent 3 m., t.y. visą laiką, kol vaikas imliausias šiam virusui ir liga pasireiškia sunkiausiai.

 

 

Kokios efektyviausios apsisaugojimo nuo rotavirusinės infekcijos priemonės? Ar skiepai nuo rotaviruso apsaugos vaiką ir jis rotavirusine infekcija nesirgs?

Kai mokslas nustatė, kad visos nespecifinės profilaktikos priemonės turi labai nedidelę reikšmę mažinant sergamumą rotavirusine infekcija, buvo pradėtos kurti vakcinos.

Pasaulyje nėra sukurta nė vienos vakcinos, kuri 100 proc. apsaugotų nuo bet kokios ligos, taip pat ir nuo rotavirusinės infekcijos. Rotaviruso vakcinų tikslas – saugoti nuo sunkių ligos formų, kad vaikas nepatektų į ligoninę ar į intensyvios terapijos skyrių. Taigi paskiepytam vaikui susirgti galimybių yra, tačiau susirgti sunkia forma praktiškai neįmanoma.

Lietuvoje registruotos dvi rotavirusinės vakcinos: monovalentė (G1P[8]) – RotarixTM ir penkiavalentė (G1, G2, G3, G4, P1[8]) – RotaTeq®. Abi vakcinos saugios, veiksmingos, tačiau turi tam tikrų skirtumų. RotaTeq® apsauga nuo sunkių ligos formų siekia 98–100 proc.

.

Vakcinos brangios, ar verta skiepytis nuo RVI?

Vakcinos nėra pigios ir kol kas mūsų šalyje jos nėra kompensuojamos. Nors pasaulyje yra šalių, kur vakcinos nuo rotaviruso kompensuojamos – tai Austrija, Belgija, Liuksemburgas ir t.t. Toks valstybių požiūris parodo, kad nuostoliai, kurie patiriami sergant vaikui, yra daug didesni negu vakcinos kaina.

Skiepyti tikrai verta, nes apsaugoti vaiką nuo sunkių ligos formų būtina.

 

Ar Jūsų praktikoje buvo atvejų, kai vaikai, paskiepyti nuo rotavirusinės infekcijos, būtų hospitalizuoti? Kaip galėtumėte pakomentuoti tokius atvejus?

Labai seniai domiuosi rotavirusine infekcija, ir asmeniškai kol kas neteko susidurti su atvejais, kad paskiepytas vaikas būtų paguldytas į ligoninę dėl rotavirusinės infekcijos. Pasitaiko, kad rotaviruso vakcina paskiepytas vaikas suserga kitomis žarnyno infekcijomis. Tokiais atvejais tėveliai klaidingai mano, kad dėl to kalta vakcina, kuri jų vaiko neapsaugojo. Tačiau rotaviruso vakcina neapsaugo nuo kitų žarnyno infekcijų, kurias sukėlė norovirusai, adenovirusai ar astrovirusai.

Tiesa, žinau vieną atvejį, kurį pristatė kolegos ir mes jį aptarėme. Paskiepytas rotaviruso vakcina vaikas antrąjį rotavirusinės infekcijos sezoną susirgo ir dėl rotavirusinio gastroenterito buvo hospitalizuotas. Manau, kad taip galėjo atsitikti dėl kelių priežasčių. Visų pirma, nei viena vakcina neapsaugo 100 proc. nuo ligos. Antra – galėjo susidaryti netvirtas ir neilgalaikis imunitetas, nes šis vaikas per metus buvo jau tris kartus hospitalizuotas dėl nepatikslintos žarnyno infekcijos ir vieną kartą dėl viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Trečia – vaikas galėjo užsikrėsti tokiu rotaviruso serovariantu, nuo kurio vakcina negalėjo apsaugoti.

 

Į ką tėveliai turėtų atkreipti dėmesį, rinkdamiesi vakciną nuo rotaviruso?

Tėveliai turėtų žinoti, kad abi vakcinos veiksmingos ir saugios, tačiau viena jų – RotaTeq® – yra penkiavalentinė ir ji apsaugo nuo tų rotaviruso serovariantų, kurie dažniausiai cirkuliuoja Europoje.

Taigi renkantis vakciną reikia žinoti, kad penkiavalentė vakcina yra labai veiksminga. Be to, RotaTeq® užtikrina apsaugą nuo sunkių rotaviruso formų net tris sezonus, o jos veiksmingumas trečiais metais siekia net 94 proc.

Medicine