+1
-0
+1

Į „Šiaulių krašto“ redakciją paskambinusi ponia Janina sakė keletą metų serganti odos liga rože. Liga tai atsitraukia, tai vėl atsinaujina. Daugiau apie šią ligą papasakojo Odos ir veneros ligų centro vadovas Vaclovas Vaitkevičius.

Rožę sukelia streptokoko bakterija

Odos ir veneros ligų centro vadovas pasakojo, kad vasaros metu yra didesnė tikimybė užsikrėsti rože, nes ir vabzdžių įkandimų padaugėja, ir įsibrėžti koją galima basomis vaikštant. Jis nurodė, kad centre nuo rožės gydomi vidutiniškai 2 žmonės kiekvieną mėnesį. Specialistas apibūdino, kad rožė — tai infekcinis odos ir paodžio uždegimas, kurį sukelia streptokoko bakterija. Šitas uždegimas niekada nesupūliuoja, bet gali būti labai stiprus ir skausmingas.
„Streptokoko bakterija patenka į paodę, į odą per menkiausius įbrėžimus, nusikasymus. Streptokokui į organizmą patekti geros sąlygos būna tada, kai žmogus serga egzema, kada yra odos pabėrimai. Kartais ši bakterija gali patekti per nagų grybelines ligas, kai tarpupirščiai yra iššutę ar yra pažeisti nagai. Kartais įkandus vabzdžiams ir žmogui nusikasius taip pat gali atsirasti rožė“, — pasakojo V. Vaitkevičius. Kai atsiranda rožė, pasak gydytojo, žmogus pradeda karščiuoti. Temperatūra gali siekti iki 40 laipsnių. Ši infekcinė liga dažniausiai atsiranda galūnėse: ant kojų, rankų, gali atsirasti ir ant veido. „Kokį spuogiuką nudraskius, ar nosyje kokią kraujagyslę pažeidus“, — teigė medikas. Siūloma stebėti tokius pirminius šios ligos simptomus: oda stipriai parausta, pasidaro ugningai raudona, stipriai paraudusi vieta ištinsta. Ji neturi lygaus kontūro, o yra išsiplėtusi savotiškais „liežuviukais“ į sveiką odą. Pažeista vieta tampa skausminga.

Rožė neužkrečiama

Specialistas teigė, kad rožės uždegimas apima ne tik odą, paodę, bet ir limfmazgius. Negydoma rožė dažnai kartojasi. Pasekmės yra labai skaudžios. Dėl pastovaus limfagyslių uždegimo limfa nenuteka, kaip turėtų nutekėti. „Limfa nebenuteka aukštyn širdies link ir atsiranda limfostazė. Tada limfa susilaiko galūnės srityse. To pasekmė — ištinusi galūnė, kuri gali būti dvigubai ištinusi, nei sveikoji galūnė. Pažeistosios galūnės dydis jau neatsistato. Nustačius rožę arba įtarus, kad ji yra, reikia rimtai gydytis“, — teigė medikas. Kai kada, gydytojo teigimu, rožė gali būti su pūslėmis. Tai dar stipresnis odos uždegimas, dar labiau skauda. Rožė yra ypač pavojinga vaikams. Dėl šios infekcijos gali atsirasti gangreninė rožės forma, ypač galūnių srityje.
Medikas pasakojo, kad šios ligos gydymas yra stacionarus, skiriami antibiotikai. Gydymas užtrunka maždaug 10 dienų. Kad liga nepasikartotų dar yra skiriama papildoma profilaktinė dozė, išleidžiant ligonį namo. Rožė neužkrečiama. V. Vaitkevičius pasakojo, kad norint išvengti rožės pirmiausia reikėtų gydyti visus odos pažeidimus: įbrėžimus, nusibrozdinimus. Užkirsti kelią, kad streptokoko bakterija nepapultų į organizmą. Specialistas patarė rožės nesigydyti pas burtininkes, žiniuones ir liaudiškais būdais, o kreiptis į specialistus, nes rožė yra infekcinė liga ir jai turi būti skirtas specialus gydymas.
 

iMed