Baltai užklojusi žemę, vandenį pavertus ledu, žiema siūlo daug pramogų norintiems aktyviai leisti laisvalaikį. Tačiau besidžiaugiant aktyviu poilsiu ar dirbant lauke, reikia nepamiršti, kad kai temperatūra gerokai žemiau nulio, iškyla nušalimų grėsmė.

Nušalimas – tai audinių pakenkimas žema temperatūra, kuri sukelia kraujagyslių spazmus. Dėl nušalimo pakinta kraujagyslių sienelės ir sutrinka audinių mityba, vystosi audinių nekrozė. Dažniausiai nušąlamos galūnės – kojos, rankos bei veido dalys – ausys, nosis, skruostai.

Nušalti galima labai greitai, todėl labai svarbu mokėti teisingai teikti pirmąją pagalbą nušąlusiajam.



Nušalus oda pabąla, po to pamėlynuoja. Nušalusią vietą skauda, tačiau ilgainiui skausmas išnyksta. Tuo džiaugtis pagrindo nėra, nes skausmas išnyksta audiniams apmirus. Tose vietose gali atsirasti žaizdos, į jas gali patekti infekcija. Nušalusias galūnes gali tekti amputuoti.

Nušalusią vietą reikia atšildyti kambario temperatūros vandeniu, nukentėjusiajam duoti gerti karštos arbatos ar kavos. Jokiu būdu niekuo negalima trinti nušalusios vietos, juolab nešildyti jos karštu vandeniu. Jeigu atšildant atsiranda pūslių, reikia liautis šildyti, nušalusią vietą uždengti steriliu tvarsčiu, užkloti minkštu, bet ne šiltu audiniu ir skubiai vežti nukentėjusįjį į gydymo įstaigą

Jokiu būdu negalima naudoti tiesioginio karščio šaltinio, pavyzdžiui, šildyklių, krosnies ar laužo šilumos nušalusių audinių atšildymui, taip pat padengti sudirgusius, nušalusius audinius sniegu.

Prieš

Nušalimas – rimta problema, todėl labai svarbu išmokti nenušalti. Esant šaltam orui ir būtinybei eiti į lauką, patariama avėti patogiais, jokiu būdu ne per ankštais batais, vilkėti šiltais rūbais. Jei tenka dirbti šaltyje, reikia sočiai maitintis ir būtinai daryti pertraukas – pabūti šiltoje patalpoje, pailsėti, išgerti karštos kavos ar arbatos. Negalima eiti į lauką pasitepus kremu, kurio sudėtyje yra vandens.

Daug greičiau nušąla sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, vartojantieji kai kuriuos vaistus, išsekusieji, pavargusieji, neblaivūs. Pastariesiems nuo alkoholio išsiplėtusios kraujagyslės trumpam suteikia šilumos pojūtį, tačiau ji į aplinką išsiskiria dar greičiau.

Šaltų oro sąlygų turėtų pasisaugoti jauniausieji (nedidelės galūnės ir ribotas judrumas); vyriausieji (prasta kraujo apytaka ir ribotos judrumas); anksčiau patyrę nušalimus (jeigu šalto oro sąlygos – vėjas, lietus, sniegas – jau kartą pažeidė tam tikrą kūno dalį, didelė tikimybė, kad ši dalis bus mažiau atspari kitą kartą tokioje situacijoje).
 

Šaltis gąsdina nušalimu?