Seimas uždraudė medicinos produktus – juos iki kitų metų liepos teks pervadinti į maisto papildus ir vaistinius preparatus bei prekiauti nepažeidžiant šiems produktams nustatytų prekybos ir reklamos taisyklių.

Seimas antradienį priėmė atitinkamas Farmacijos įstatymo pataisas: už balsavo 88 Seimo nariai, prieš – trys, susilaikė 16 parlamentarų. Reklamuojant produktus, kurie turi veikliųjų medžiagų, bet nėra vaistai, nebus galima teigti, kad jis yra vaistinis preparatas, arba nurodyti, kad medicinos paskirties produktas turi gydomąjį poveikį, nurodyti ligas ar konkrečias ligų istorijas. Maisto produktus uždrausta lyginti su vaistais, teigti, kad juos vartojant pagerės sveikata, tačiau jais bus galima prekiauti vaistinėse.
Reklamuojant maisto papildus, nuo kitų metų vasaros draudžiama teigti, kad juos vartoti pataria mokslininkai, sveikatos priežiūros specialistai.
Maisto papildus draudžiama reklamuoti valstybės ir savivaldybių institucijoms ir jose dirbantiems asmenims. Seimo Ekonomikos komiteto narė Birutė Vėsaitė siūlė tokiomis pataisomis „verslininkams neišmušti žemės iš po kojų“. „Verslininkai, kurie yra investavę į papildų gamybą, gamybai plėtoti ėmė paskolas, po pataisų priėmimo bus pažeistas lūkesčių principas“, – kalbėjo B.Vėsaitė. Vida Marija Čigrijienė piktinosi, kad maisto papildais dabar siūloma gydyti ligas. „Dabar reklama sako – „naudokite papildus ir nereiks keisti sąnarių“, – kalbėjo parlamentarė. Nuo kitų metų maisto papildams ir vaistiniams preparatams bus taikomas 19 proc. pridėtinės vertės mokestis.

BNS, Lietuvos rytas