+0
-1
-1
Seksualinis gyvenimas po penkiasdešimties

Prof. Balys Dainys, paklaustas, kiek kartų reikėtų „mylėtis dėl sveikatos“, atsako vienos liaudies dainos žodžiais: „Tris kartus per savaitę, 160 kartų per metus“. Pasak urologo, reguliarus seksualinis gyvenimas – tai puikios prostatos būklės užtikrinimas.

Daugelis vyrų žino prostatos ligas

Daugelis vyrų nieko nesupranta apie vėjaraupius, osteochondrozę, hipertenziją ar glaukomą, tačiau kiekvienas žino, kad jis turi prostatą. Ir būtent ši keista pasislėpusi liauka gali vyrui padaryti daug bėdų. Tad ir pas medikus vyrai susiruošia tik tada, kai suvokia, kad gresia kokia nors prostatos liga. „Skirtingais amžiaus tarpsniais vyrams būna skirtingos prostatos ligos. Iki 30-ties dažniausiai kamuoja prostatitai. Jie būna ūminiai ir lėtiniai. Lėtiniai pavojingesni, nes negydant gali atsirasti komplikacijų ir išsivystyti rimtos ligos. Nuo 45–50-ties beveik kas antram vyrui ima vystytis gerybinis prostatos išvešėjimas (hiperplazija). Na, o sulaukus 80-ties kai kam atsiranda ir prostatos vėžys“, – sakė prof. B. Dainys. Tačiau, pasak profesoriaus, galimybė mėgautis seksualiniais santykiais neturėtų būti iš vyro atimta, nes lytiniai santykiai – tai savotiška prostatos mankšta. Ir, beje, įrodymas, kad vyras yra sveikas.
 

Pirmieji požymiai – akivaizdūs

Profesorius prasitarė, kad dažniausiai į jo kabinetą pacientus atgena kai kurie nemalonūs simptomai. Daugelis sureaguoja į padažnėjusį šlapinimąsi dieną, į naktinį šlapinimąsi, vėliau atrodo, kad pasišlapinus šlapimo pūslėje dar lieka šlapimo. „Sunerimsta vyrai, kai ryte būna „dvigubas“ šlapinimasis. Atrodo, tik pasišlapino, bet atsuka vandenį, ir tekantis vanduo vėl sukelia stiprų norą šlapintis. Toks „dvifazis“ šlapinimasis vyrus suglumina“, – sakė urologas.
Tai pirmieji prostatos vešėjimo požymiai. Jeigu jie bus pastebėti ir laiku kreiptasi į gydytoją, pristabdyti prostatos išvešėjimo procesą įmanoma. „Mano mėgstamas rašytojas Čechovas sakė, kad, jeigu kuriai ligai gydyti yra sukurta daugybė vaistų, tai arba ji sunkiai gydoma, arba neišgydoma visai. Taip ir su prostatos hiperplazija. Vaistų yra gausybė, tačiau niekas nesugeba visiškai sustabdyti prostatos išvešėjimo proceso. Galima jį pristabdyti, galima sumažinti ar visai panaikinti nemalonius simptomus.“
Gydytojas mėgsta cituoti ir Hipokratą, kuris yra pasakęs: „Pasunkėjęs ar sutrikęs vyro šlapinimasis rodo, kad artėja senatvė.“ Pasak B. Dainio, šiais laikais toks posakis jau netikslus, nes vyras gali išlikti žvalus, darbingas ir pakankamai seksualus iki gilios senatvės. Svarbu tik žinoti, suprasti ir mokėti valdyti vyro organizme metams bėgant vykstančius procesus.
 

Gydymas būna kombinuotas

Gydytojas teigė, kad jam labiausiai patinka skirti gydyti medikamentais, juos derinant su augaliniais preparatais. Jis puikiai atsiliepė apie augalinį preparatą Prostamol uno. „Dažnai skiriu Prostamol uno. Nors pastaruoju metu vis dažniau išgirstu iš savo pacientų žmonų, kad jos jau nupirko savo vyrams šio preparato ir liepė gerti, – juokiasi urologas. – Aš džiaugiuosi, kad moterys yra tokios neabejingos savo vyrų sveikatai. Viena net sakė, kad, prieš apsilankant pas mane, ji naktimis klausydavosi, kaip vyras šlapinasi. Ir vieną dieną nusprendė, kad jo šlapimo srovė nepakankamai stipri. Jos nuogąstavimus, deja, atlikęs tyrimus patvirtinau.“
Prof. B. Dainys patarė vyrams ir jų moterims būti atidesniems. Pirmieji prostatos ligų požymiai yra gana akivaizdūs ir juos nesunku pastebėti. O tada jau nereikia laukti, svarbu kuo skubiau kreiptis į medikus.
 

Kuo daugiau judėti

Beje, gyvenimo būdo korekcija taip pat padėtų ligoniui sveikti ir geriau jaustis. „Vairuotojai, dviratininkai, raiteliai nuolat sėdi „ant prostatos“, visą laiką ją traumuoja. Jų gyvenimo būdas yra prostatos ligų rizikos veiksnys,“ – sakė profesorius. Prostatai „nepatinka“ turintys antsvorio, nuolat sėdintys, nejudantys ir neaktyvūs vyrai. Gali nuskambėti keistai, tačiau neigiamai prostatą veikia ir įprotis valgyti aštrų ir riebų maistą, gerti alkoholinius gėrimus ir kavą.
„Aš visiems, sulaukusiems trisdešimties, rekomenduoju porą kartų per metus keletą mėnesių pavartoti Prostamol uno. Tokie reguliarūs preparato vartojimo kursai labai teigiamai veikia prostatą. Šio preparato vartojimas apsaugo nuo prostatos audinio vešėjimo progresavimo, sumažina šlapimo pūslės spaudimą, sustiprina šlapimo srovę, apsaugo prostatos audinį nuo uždegimo, pagerina lytinį pajėgumą,“ – sakė profesorius.

 
Daiva Ausėnaitė

Seksualinis gyvenimas po penkiasdešimties