Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 5-ąją šių metų savaitę (sausio 28 – vasario 3 d.) sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis Lietuvoje, lyginant su prieš tai buvusia savaite, sumažėjo.

Bendras penkių didžiųjų Lietuvos miestų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis (92,1 atv./10 000 gyv.) buvo didesnis nei 2006–2007 m. sezono 5-ąją sav. (55,9 atv./10 000 gyv.). Nustatyti 671 gripo atvejai Kaune, 495 – Klaipėdoje, 323 – Panevėžyje, 210 – Šiauliuose ir 74 – Vilniuje. Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis sumažėjo visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, išskyrus Klaipėdą. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Vilniuje, didžiausias – Panevėžyje.

Gripo epidemija paskelbta Šiaulių, Kauno ir Panevėžio mieste, Jurbarko, Ukmergės ir Kauno rajonuose ir Kazlų Rūdos savivaldybėje. Minėtuose regionuose registruoti gripo atvejai sudaro nuo 13 iki 36 proc. visų susirgusiųjų gripu ir ŪVKTI, vaikai – nuo 8 iki 28 proc.

Lietuvos AIDS centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informavo, kad 4 savaitę laboratoriškai patvirtinti 5 gripo atvejai (A tipo gripo virusas).

Europos gripo priežiūros tinklo EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 4-ąją metų savaitę, vidutinis ir aukštas sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas 18 Europos šalių (Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekijos Respublika, Estija, Prancūzija, Vengrija, Airija, Italija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovėnija, Ispanija ir Šveicarija).

Šį sezoną Europoje vyrauja gripo A(H1N1) virusas, kuris atitinka 2007–2008 m skirtos gripo vakcinos antigeninę sudėtį.

Informacija apie gripą Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje – www.sam.lt

Daugiau informacijos:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras
Tel. (8 5) 215 9273, ulpkc@ulpkc.lt
www.ulpkc.lt