Prasiskleidus pirmiesiem pumpurams, ore pasklinda tūkstančiai žiedadulkių, kurios kelia pavojų jautriems žmonėms. Jos įkvėpiamos su oru ir dirgina kvėpavimo takus, sukelia čiaudulį, slogą, akių ašarojimą, perštėjimą ir kitus nemalonius simptomus.

Siekiant sumažinti šienligės sukeliamą diskomfortą, galima pasinaudoti įvairiomis nespecifinėmis priemonėmis. Tai ir buvimas kiek įmanoma mažiau lauke pavojingu metu, atvirų langų namuose nepalikimas, prausimasis po dušu grįžus iš lauko ir pan. Tačiau, turint omeny, kad dauguma žiedadulkių būdamos smulkios, nusėda kvėpavimo takuose, kur ir sukelia nemalonius pojūčius, vertėtų pasirūpinti ir nosies švara. Pavyzdį galima imti iš jogų, kurie nosies plovimo procedūrą naudoja jau tūkstančius metu.

Ši procedūra yra vadinama Jala Neti. Jos metu drungnu, kūno temperatūros, lengvai padruskintu vandeniu išplaunama nosies ertmė nuo nešvarumų ir bakterijų. Plovimui naudojamas indas, panašus į arbatinuką (gali būti specialus arba paprastas). Vienos pusės nosies plovimui reikia maždaug puodelio drungno vandens, kuriame ištirpinta ½ arbatinio šaukštelio druskos. Galva pasukama horizontaliai į kairę pusę, o pro dešinę šnervę pilamas paruoštas vanduo, kuris išbėga per kairiąją šnervę. Po to nosis lengvai išpučiama ir procedūra kartojama kitai pusei.

Nosies plaut nerekomenduojama:
– sergant stipria pūline sloga,
– kai nosis ir jos ertmė pažeista pūslelinės,
– prieš ruošiantis eiti į lauką, kai lauke labai šalta.

Sunkumų gali kilti žmonėms, kurie turėjo nosies traumų ar jų nosies pertvara yra pasislinkusi bei ūmios alerginės slogos metu, kai išburksta nosies gleivinė ir suprastėja praeinamumas.

Verta žinoti
Įvairios natūralios priemonės gali palengvinti kvėpavimo takų simptomus, sustiprinti imunitetą ir padėti išvengti alergijų.
Dilgėlė. Šis augalas nuo senų laikų žinomas savo savybėmis, padedančiomis gydyti ir palengvinti sezoninę alergiją. Labai naudingos dilgelių arbatos.
Ežiuolė (Echinacea). Ežiuolės preparatai aktyvina T limfocitų cirkuliavimą kraujyje, o tai užtikrina gerą imuninį atsaką, kuris yra susijęs ir su alergijomis.
Medus. Jis stimuliuoja organizmą gaminti antikūnus prieš įvairius alergenus. Tačiau labai svarbu naudoti natūralų medų, kurį bitės surenka iš Jus supančios aplinkos ir augalų. Tokiu būdu organizmas gauna konkrečius alergenus, prieš kuriuos ir gamina antikūnus.

Lietuvos sveikata

Pagalbinė alerginio rinito gydymo priemonė