Odos ir veneros ligų centro duris sostinėje vis dažniau varsto ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Ypač sparčiai daugėja vilniečių, sergančių sifiliu. „Kreipiasi labai daug sifiliu užsikrėtusių žmonių. Šiais metais kas savaitę registruojame ne po vieną ir ne po du naujus atvejus. Anksčiau tokių dalykų nebuvo“, – stebėjosi Vilniaus odos ir veneros ligų centro dermatovenerologė Violeta Medvedeva. Prieš penkerius metus tarp sergančiųjų sifiliu nebuvo nė vienos nepilnamečio pavardės. Dabar vaikai po nesaugių lytinių santykių vis dažniau ieško medikų pagalbos.

Ne visi kreipiasi į medikus

Vartydama registracijos žurnalą V.Medvedeva čia pat skaičiavo, kiek nepilnamečių per kelis šių metų mėnesius buvo gydoma vien tik Vilniaus odos ir veneros ligų centre. „Sausio mėnesį buvo gydoma keturiolikmetė, o vien septyniolikmečių šiais metais jau buvo penki – keturios mergaitės ir vienas vaikinas“, – kalbėjo gydytoja dermatovenerologė. Prie šių skaičių reikėtų pridėti tuos, kurie nežino sergantys, bijo kreiptis pagalbos arba jos ieško kitose gydymo įstaigose.

Dėl ligos griūva šeimos

Dažniausiai vaikai į centrą ateina patys – sutrikę, išsigandę. Paaugliai užsikrečia įvairių vakarėlių, susibūrimų metu, kai vartojamas alkoholis. Jie prisipažįsta išleidžiantys pinigus gėrimams, o apsisaugojimo priemonėms neretai jų pritrūksta.

Sifilis neretai tampa ir šeimos griūties priežastimi.

„Į mus kreipėsi sifiliu užsikrėtęs vyras. Jis gydėsi ir pagijo. Labai ilgai jį įkalbinėjome, kad atsivestų žmoną. Jis bijojo tai padaryti, tačiau išdrįso. Paaiškėjo, kad jis sifiliu užkrėtė ir žmoną. Pats užsikrėtė būdamas neištikimas, nuo kitos moters. Dabar reikės patikrinti ir visus tris poros vaikus, ar šie sifiliu neužsikrėtė nuo tėvų buityje“, – sakė V.Medvedeva. Po tokios žinios žmona nutarė skirtis.

Ligonių – gerokai daugiau

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) duomenimis, sifilio atvejų 2008 metais padaugėjo net 40 procentų. Praėjusiais metais jauniausias užsikrėtęs sifiliu vaikinas tebuvo 15 metų, vyriausiam asmeniui buvo 81 metai. „Dabar užsikrėtusiųjų amžiaus vidurkis – 20-24 metai, anksčiau būdavo 40 metų. Apie 97 proc. apklaustųjų, kurie buvo gydomi nuo sifilio, teigė retai naudojantys apsaugos priemones“, – pasakojo VVSC specialistė Irma Bogdanovičienė.

Negydomas – pavojingas

* Sifilio sukėlėjas – bakterija Treponema pallidum. Užsikrečiama lytiniu būdu, per kraują ar organizmo skysčius, motina nėštumo metu perduoda kūdikiui.
* Sifilio inkubacinis periodas vidutiniškai trunka 21 dieną, nors gali trukti nuo 10 dienų iki 3 mėnesių.
* Esant pirmajai sifilio stadijai atsiranda neskausminga opelė šalia makšties ar varpos, burnoje arba tiesiojoje žarnoje. Ji būna neskausminga, nedidelė, todėl žmogus neretai jos net nepastebi. Po kelių savaičių žaizdelė paprastai išnyksta.
* Praėjus keliems mėnesiams ar pusmečiui, atsiranda viso kūno arba tik atskirų kūno vietų bėrimas. Tačiau žmogus nejaučia nei skausmo, nei niežulio. Jis dar gali skųstis plaukų slinkimu, nuovargiu, karščiavimu ir kitais į peršalimą panašiais požymiais. Tai antroji stadija.
* Po pirmųjų simptomų kelerius metus žmogus daugiau jokių sifilio požymių gali net nejusti. Tik prasidėjus trečiajai ligos stadijai atsiranda negrįžtamų odos pažeidimų. Tai gali sukelti kurtumą, aklumą, centrinės nervų sistemos pažeidimus. Negydant sifilio nuo jo mirštama.
* Ankstyvos stadijos sifilis, paskyrus gydymą, yra lengvai įveikiamas. Sifilis gali būti ir latentinis – nepasireikšti jokiais požymiais. Ši liga gydoma penicilino preparatais.
 

iMed