Silkės vartojimas mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
teigia Geteborgo technologinio universiteto Biotechnikos
katedros darbuotoja Helen Lindqvist. Savo disertacijoje ji aprašo
atlikto tyrimo, kurio metu tirtas silkės poveikis žmogaus širdies ir
kraujagyslių sistemai, rezultatus.
„Ankstesni tyrimai jau įrodė, kad riebios žuvies bei žuvų taukų
vartojimas mažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų
riziką, tačiau iki šiol dar nebuvo nagrinėtas silkės poveikis šiems
faktoriams“, – rašoma mokslininkės disertacijoje.
H.Lindqvist tyrime dalyvavo grupė savanorių, kurie maždaug mėnesį
penkis kartus per savaitę suvalgydavo po 150 g keptos silkės filė.
Tyrimas parodė, kad silkės vartojimas didina didelio tankio
lipoproteinų – vadinamojo „gerojo“ cholesterolio – kiekį, kurie
sumažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Be to, mokslininkė aptiko, jog silkės taukai mažina riebalų ląstelių –
adipocitų- dydį, o tai savo ruožtu mažina 2 tipo diabeto atsiradimo
riziką. Taip pat silkėje yra ir antioksidantų.
„Silkėje gausu žmogaus organizmui reikalingų riebalų rūgščių omega-3,
vitamino D ir B12, seleno. Be to, šios žuvies privalumas yra dar ir tas,
kad jos jūroje gausu ir ji yra pigi“, – teigia švedų mokslininkė.
Helen Lindqvist teigia, jog teigiamą silkės poveikį žmogaus organizmui
galima paaiškinti tuo, kad šioje žuvyje yra gausu omega-3 riebalų
rūgščių, įeinančių ir į žuvų taukų sudėtį. Tačiau mokslininkė
nerekomenduoja silkę keisti žuvų taukais. Nes tokiu atveju
organizmas negautų reikalingų antioksidantų, vitaminų ir proteinų.