Permainingas pavasario oras žmonėms „padovanojo“ puokštę nemaloniausių ligų: nuo sinusitas/4393″>ūmaus sinusito iki komplikuotos anginos. Susirgus šiomis ligomis specialistai pataria kreiptis į medikus.O lengvą slogą ar nedidelį gerklės skausmą galima išsigydyti… pirtyje.
 
Padaugėjo gerklės uždegimų
Atšilusių orų palydovai – sinusitas, angina ir kitos kvėpavimo takų ligos. Paradoksalu, bet taip yra kiekvieną pavasarį. Pasak Santariškių klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų centro specialisto dr. Dariaus Raubos, orams dienomis atšilus iki 15–20 laipsnių temperatūros, o rytais ir vakarais nukritus beveik iki nulio, prasideda kvėpavimo takų ligų protrūkis. Vienais metais tai nutinka anksčiau, kitais – vėliau: viskas priklauso nuo to, kada atšyla orai ir kokie permainingi jie būna. Šiais metais kvėpavimo takų ligos paūmėjo vėliau: balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje. Anot D.Raubos, pacientų ypač padaugėjo pastarąsias dvi savaites. „Beveik kas antrą dieną į mūsų skyrių patenka po ligonį, kuriam nustatome paratonzilinį pūlinį“, – sakė jis. Tai anginos komplikacija. Už tonzilių susiformuoja pūlinys, kuris sukelia stiprų gerklės skausmą, ligoniui sunku nuryti, jį kamuoja aukšta temperatūra. Gerklės uždegimas dažniausiai komplikuojasi į anginą ar paratonzilinius pūlinius, kai sušilęs žmogus išgeria šalto gėrimo arba kai greitai atšąla.
 
Permainingų orų „dovanėlė“
Pavasaris „padovanojo“ ir kitą nemalonią ligą – slogą, kuri komplikuojasi į sinusitas/4393″>sinusitą.  Pasak D.Raubos, permainingi orai – palankiausia terpė tokioms nosies ligoms rastis. Pasigauti slogą paprasta. Įdienojus žmonės greitai sušyla, išsirengia, o orui atšalus – peršąla. Kuo orai permainingesni, tuo ilgiau žmones kamuoja sloga. Pasak otorinolaringologo, šylant orams tokių sloguojančiųjų turėtų gerokai sumažėti.
Anot specialistų, pavasarį peršalti galima greitai. Atšilus orams žmonės apsirengia ploniau, bet pamiršta, kad šiltos tik dienos. Pavasario vakarai šalti. Antra, po žiemos būna susilpnėjęs imunitetas, nes su maistu gauname mažiau vitaminų – valgome mažiau vaisių, daržovių. Būtent pavasarį atšilus orams būna didžiausias kvėpavimo takų ligų protrūkis. Pirmuosius pavasario mėnesius jaučiamas ir vaikų, ir suaugusiųjų visų infekcinių ligų pakilimas. Šaltesniu oru virusai lėčiau dauginasi ir plinta.
 
Gydytis slogos – į pirtį
Šiluma gali ne tik susargdinti, bet ir pagydyti. Vienas būdų gydyti gerklės ar ausų uždegimus – šiluma. Anot dr. D.Raubos, šilumos terapija ligoniui skiriama siekiant apmalšinti uždegimą ir skausmą. Šiluma suaktyvina kraujotaką. „Į uždegimo vietą priteka daugiau kraujo, o su krauju – daugiau apsauginių ląstelių. Taip ligonis greičiau gyja. Štai todėl užkimus ar skaudant gerklę rekomenduojama nakčiai apmuturiuoti kaklą šaliku ar dėti šiltus kompresus. Esant ūmiam ausies uždegimui, rekomenduojame ausies srityje dėti šildomą kompresą, kad mažintų skausmą ir uždegimą“, – sakė gydytojas.
Atsikratyti slogos ar gerklės skausmo gali padėti ir pirtys. Specialistai pataria apsilankyti pirtyse, jei nėra aukštos temperatūros, yra nedidelė sloga ar nesmarkiai skauda gerklę. Pirtis stiprina imuninę sistemą, gerina medžiagų apykaitą. Anot D.Raubos, garinės pirtys ypač veiksmingos, jei naudojamas eukalipto aliejus ar galima išsivanoti eukalipto vantomis. Mat eukalipto aliejus veikia kaip eterinis aliejus – slopina uždegimą ir kosulį, mažina skausmą, naikina virusus ir bakterijas. Be to, šiluma, veikdama odos receptorius, gerina viso organizmo kraujotaką. Išsivanojus vantomis suaktyvėja viršutinių kvėpavimo takų kraujotaka: pasidaro lengviau kvėpuoti, pagerėja bronchų ir nosies sinusų būklė.
Tiesa, pirtis gali ne pagydyti, o dar labiau susargdinti. „Negalima tiesiai iš pirties išeiti į lauką suprakaitavusiam, šlapia galva. Žmogus gali dar labiau susirgti. Prieš tai reikia šiek tiek atvėsti – pabūti vėsesnėje patalpoje, pailsėti, išgerti šiltų gėrimų“, – perspėjo specialistas.
 
iMed