21 pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, 15 rajoninių ligoninių, didžiausios šalies klinikos bei sanatorijos – tiek įstaigų vien tik rytinėje Lietuvos dalyje yra įsijungusios į kovą prieš širdies ir kraujagyslių ligas. Iš viso Rytų Lietuvos kardiologijos projektui finansuoti 2004 – 2006 m. skirta 67,896 mln. Lt struktūrinės paramos.

Parama širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai ir gydymui skirta pagal 2004 – 2006 m. bendrojo programavimo dokumento 1.4. priemonę „Sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimas ir modernizavimas“.

Iš gautų lėšų ir įrangos atnaujinimas, ir įstaigų remontas
Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, širdies ir kraujagyslių ligos yra vienos dažniausių. Tačiau prieš projektą atliktas epidemiologinis tyrimas parodė, kad lietuviai gerokai dažniau serga širdies bei kraujagyslių ligomis ir nuo jų miršta nei likusios Europos gyventojai. 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 1900 širdies ir kraujagyslių ligų atvejų. Itin dažnai šiomis ligomis serga šalies pietų ir pietryčių regione gyvenantys žmonės. VšĮ „Rokiškio rajono ligoninės“ direktorius Raimundas Martinėlis teigia, kad Rokiškio rajone sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis gerokai lenkia visos respublikos sergamumo rodiklį – 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 2357 ligos atvejų. Todėl „Rytų Lietuvos kardiologijos projekto“ tikslas – pagerinti sergančiųjų šiomis ligomis priežiūros sąlygas, diagnostikos galimybes.

„Esminiai stimulai pasinaudoti ES struktūrinių fondų parama sprendžiant širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių gyventojų priežiūros problemas buvo ne tik didelis sergamumas, bet ir eilės pas specialistus, sena įranga“, – teigia Kristina Auruškevičienė, Sveikatos apsaugos ministerijos ES paramos skyriaus vedėja. Pasak specialistės, projekto parama naudojama keliomis kryptimis: patalpų remontui, informacinių technologijų diegimui bei modernios įrangos įsigijimui.

„Visos projekte dalyvaujančios įstaigos yra jungiamos į vieną kompiuterinę sistemą, kuri užtikrins apsikeitimo medicinine informacija galimybes. Pvz., jei rajono ligoninėje gydytojui padarius paciento širdies kardiogramą kyla kokių nors neaiškumų ar klausimų. Tada specialistas internetu susisiekia su rajono centro ar Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų kolegomis ir per kelias minutes gydytojai kartu galės nustatyti tikslesnę diagnozę. Pacientui niekur vykti nereikės, o gydytojai galės pasitarti vos iškilus poreikiui“, – dėsto K. Auruškevičienė. SAM atstovė priduria, kad didelę naudą davė ir su ES projektu derinama gydytojų kvalifikacijos kėlimo programa, nes naujos žinios leido geriausiai išnaudoti atsivėrusias modernaus gydymo galimybes.

Įgyvendinus projektą Rokiškio rajono ligoninėje vietoj vieno gydytojo dirbs trys kardiologai
Rokiškio rajono ligoninė aptarnauja apie 41 tūkst. Rokiškio, Kupiškio, Zarasų ir kitų aplinkinių rajonų gyventojus. Apie pusė šių žmonių yra vyresni nei 44 metų, tai reiškia, kad širdies ir kraujagyslių ligos jiems itin aktualios.

„Praėjusiais metais ketvirtadalis mūsų ligoninėje besigydančių pacientų sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie gavo gerokai efektyvesnes paslaugas, negu prieš kelerius metus, kai projektas dar nebuvo įgyvendintas. Mat prieš ES paramą regione ypač trūko specialistų, įrangos, kas lemdavo dideles eiles arba rokiškėnai ir aplinkinių rajonų gyventojai turėdavo vykti į didesnius miestus atlikti reikalingus tyrimus“, – prisimena Rokiškio rajono ligoninės direktorius. Jis priduria, kad dabar, įgyvendinus projektą už daugiau nei 886 tūkst. Lt, situacija nepalyginimai geresnė, mat įsigijus naujos įrangos ligoninėje vietoj vieno kardiologo, dirbusio 0,75 etato, dabar pacientus gali gydyti net trys specialistai. Anot R. Martinėlio tai leidžia ne tik trumpinti eiles, bet ir didinti kardiologinių paslaugų apimtis bei asortimentą, teikti kardiologinę pagalbą pacientams patogiu laiku. Be to, tikimasi, suteiktų kardiologinių paslaugų apimtis išaugs mažiausiai tris kartus.

ES remiamas projektas derinamas su valstybine parama širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai
Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras taip pat vienas Rytų kardiologijos projektų partnerių. Jų gauta 362,821 tūkst. Lt parama naujai įrangai įsigyti, patalpoms atnaujinti, anot įstaigos direktorės Zitos Kapušinskienės, įgalins gerokai efektyviau įgyvendinti valstybinę širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą.

„Mirtingumas mūsų rajone nuo širdies ir kraujagyslių ligų gerokai lenkia respublikinius rodiklius, pvz., Rokiškio rajone mirčių nuo minėtųjų ligų skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 983,8 atvejus, o Lietuvoje – 716,6. Turėdami naujausią įrangą, suremontavę patalpas vien per šių metų 9 mėnesius mes patikrinome gerokai daugiau rizikos grupei priklausančių žmonių, negu pernai per visus metus. Pvz., 2006 m. buvo ištirti 980 pacientų, o šiemet jau 1046 asmenys“, – skaičiuoja Z. Kapušinskienė. Vadovė priduria, kad šis pavyzdys parodo, kaip derinant ES paramą bei valstybės finansuojamas prevencijos programas pacientas gauna efektyvesnes paslaugas.

Daugiau informacijos teirautis: Renata Grikšelytė, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja, Sveikatos apsaugos ministerija, tel. (5) 266 14 13, mob. 869853398, e. paštas: renata.grikselyte@sam.lt