Man nustatė skydliaukės vėžį, jau paskirta operacija. Po jos man skirs gydymą jodu, sakė, kad guldys į Onkologijos instituto Vilniuje jodo palatas. Girdėjau, kad ten gulint neleidžia lankyti. Norėčiau daugiau žinoti apie šią procedūrą: ar skaudės, ar po procedūros nepykina?
Monika 

Atsako specialistas:
Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Spindulinės ir  medikamentinės terapijos centro vyresnysis mokslo darbuotojas onkologas radioterapeutas  dr. Zenonas Baranauskas:

– Paprastai vėžiui gydyti kombinuojami trys pagrindiniai metodai: operacija, spindulinė terapija ir chemoterapija. Skydliaukės vėžys kitoks. Jis paprastai yra nelabai jautrus ir chemijai, ir išoriniams spinduliams. Išoriniai spinduliai gali vėžį sunaikinti, bet reikia labai didelių dozių, todėl galima pažeisti sveikus organus. Ieškant kitų būdų, kaip šį vėžį įveikti, pasinaudota viena skydliaukės naviko savybe. Pastebėta, kad aukštos diferenciacijos skydliaukės vėžys, kuris kyla iš skydliaukės folikulinių ląstelių, irgi gamina hormoną tiroksiną. Šis hormonas yra labai svarbus, nes tvarko visą žmogaus medžiagų apykaitą. Kadangi hormone tiroksine yra jodo atomų, sugalvota žmogui vietoje natūralaus jodo, kuris į organizmą patenka su maistu, skirti radioaktyvų jodą 131. Tokiu būdu apgaunamas organizmas, kuris neatskiria natūralaus jodo nuo radioaktyvaus. Skydliaukė labai “mėgsta” jodą. Sergant skydliaukės vėžiu vėžinės ląstelės pagriebia radioaktyvų jodą, o jis jas apšvitina iš vidaus ir sunaikina. Radioaktyvaus jodo spinduliai yra dvejopi.

Žmogus, išgėręs kapsulę su radioaktyviu jodu tampa radioaktyvus, jis tampa radioaktyviu šaltiniu. Dėl to radiojodo palatų poskyris institute įrengtas labai moderniai, ligoniai palatose guli po vieną, naudojasi atskirais dušais, tualetais. Radiojodo palatose ligoniai paprastai išbūna tris keturias dienas, kol radioaktyvumas sumažėja. Yra tam tikros higienos normos, kurios nustato, kada žmogų galime išrašyti. Tai viena problema. Antra, radioaktyvus jodas daugiausiai išsiskiria su šlapimu. Tam institutas turi specialias nuotekų talpyklas. Radiacinės saugos reikalavimai radioaktyvaus jodo skyrimui yra labai aukšti, todėl ši procedūra atliekama tik Vilniaus universiteto Onkologijos institute, nes kitur nėra sudaryta tokių sąlygų.

Lietuvos sveikata