Vilniuje yra 82 soliariumai ir jų salonai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai soliariumus tikrina kartą per metus. Praėjusiais metais pažeidimai buvo nustatyti 15-oje soliariumų, šiemet tik keliuose.

Buvo gautas vilnietės skundas dėl akių ragenos nudegimo. Nors moteris deginosi su specialiais akiniais, bet jie buvo netvarkingi ir dėl to ji turėjo kreiptis į gydytoją. Taip pat tarp kitų nusiskundimų pasitaikė viso kūno nudegimas klientei, kuriai soliariumo darbuotoja neteisingai įvertino kūno tipą ir skyrė per daug ilgą kaitinimosi laiką. Dar vienas atvejis, kai mergina, po pirmojo deginimosi parėjus vos parai, vėl atėjo į soliariumą ir kartojo kaitInimąsi, dėl to nudegė. Patikrinimų metu soliariumuose dažniausiai nustatomi pažeidimai: nepateikta būtina informacija klientams apie paslaugas, pasitaiko soliariumų darbuotojų, kurie laiku nepasitikrina sveikatos, neišklauso privalomų kursų. Nustačius pažeidimus ar gavus gyventojų skundus, patikrinimas atliekamas pakartotinai.

Norint išvengti nemalonių pasekmių, klientams reikėtų atkreipti dėmesį į patarimus, kurių rekomenduoja laikytis Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Aušra Matevičienė. Prieš naudodamasis soliariumu klientas pirmiausia turi pasitarti su gydytoju dermatologu dėl savo odos tipo, reakcijos į ultravioletinės spinduliuotės poveikį, turi susipažinti su prietaisų, skleidžiančių UV spindulius, naudojimosi taisyklėmis bei instrukcijomis lietuvių kalba, įdėmiai perskaityti cheminių medžiagų, kurios sukelia fotoalergiją, sąrašą, atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytą būtent jo odos tipui rekomenduojamą deginimosi režimą (t.y. švitinimo trukmės, atstumo ir intervalo tarp švitinimo seansų). Svarbu, kad kliento oda būtų švari, sausa, nesutepta kremais, losjonais, dezodorantais arba kitomis kosmetinėmis priemonėmis, veidas be makiažo. Soliariume negalima naudoti jokių apsaugos priemonių (losjonų, kremų), kurie tinka tik nuo natūralių saulės spindulių. Įėję į kabiną atkreipkite dėmesį, ar soliariumo įrangos gultas neįskilęs. Taip pat buvo atvejis, kai klientė atsigulė ant sulaužyto gulto ir tik laimingo atsitiktinumo dėka ji liko sveika. Seanso metu privaloma užsidėti apsauginius akinius. Po seanso, norint, kad oda nesausėtų ir nesentų, rekomenduojama naudoti specialiai tam skirtus kremus.

Vyr. specialistės A. Matevičienės nuomone, negalima tą pačią dieną degintis ir saulėje. Turintiems jautrią odą būtina per pusę apriboti pirmojo seanso trukmę, kuri nurodyta įrangos instrukcijoje, o, pasireiškus neigiamai reakcijai (išbėrimai, pūslės, žaizdos, pigmentiniai apgamai) daugiau soliariumu nesinaudoti ir kreiptis į gydytoją. Tarp dviejų pirmųjų seansų rekomenduojama padaryti ne mažesnę kaip 48val. pertrauką. Gyventojai neturi naudotis soliariumų paslaugomis, jei yra nukentėjęs nuo deginimosi saulėje, serga ar sirgo odos vėžiu. Jeigu po deginimosi soliariume odoje atsiranda neišnykstančių patinimų, žaizdų arba pigmentinių apgamų, draudžiama naudotis soliariumu ir būtina kreiptis į gydytoją. Rizikinga naudotis soliariumu nėščiosioms, asmenims, sergantiems įvairiomis odos ligomis (jungiamojo audinio sisteminėmis ligomis, raudonąja vilklige, sklerodermija), sergantiems tuberkulioze, cukriniu diabetu, katarakta, sunkia tirotoksikoze bei užkrečiamosiomis ligomis ir vartojantiems vaistus (antibiotikus, sulfanilamidus, diuretikus, vitaminą A, vaistus nuo psoriazės, vaistus nuo grybelinių ligų ir kt.). Nerekomenduojama naudotis soliariumu turintiems daug apgamų, strazdanų, vaikystėje stipriai nudegusiems saulėje pūslėmis arba jei jų šeimos nariai sirgo melanoma. Nesaugu ir nepatartina naudotis soliariumu vaikams iki 16 metų. Beje, pasitaiko atvejų, kai klientai, prieš vykdami į pokylius ar kurortus nepaiso kaitinimosi soliariume trukmės reikalavimų ir deginasi gerokai ilgiau – tai labai pavojinga, nes oda gali stipriai nudegti.

Parengė:
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus
vyr. specialistė Aušra Matevičienė,
tel. (8-5) 264 96 63 Atstovė ryšiams su visuomene
Roma Daškevičienė,tel. (8 5) 264 9668, mob. 8 611 33021, el.p. r.daskeviciene @ vilniausvsc.lt