+1
-0
+1

Man yra stuburo išvarža. Vargina skausmas, o ir sunkiai fiziškai dirbti nebegaliu. Šeimos gydytojas sako, kad reiktų pasikonsultuoti su neurochirurgu dėl stuburo operacijos. Nelabai noriu operuotis. Gal yra kitų gydymo būdų, galinčių pagerinti mano savijautą? Man – 55-eri.
Algė


– Vyresniojo amžiaus žmonės dažnai skundžiasi dėl vadinamųjų radikulitinių skausmų, pasireiškiančių juosmens srityje. Tokiais atvejais reikia kompleksinio gydymo, o ne vien skausmą malšinančių medikamentų.

Stuburą prilaiko raumenys 
Mažai sportuojantis žmogus, neaktyviai gyvena, raumenys yra silpni. O tai reiškia, kad stuburas nėra apsaugotas nuo traumos, kurią galima patirti nebūtinai keliant sunkų daiktą.

Mūsų visuomenė aptingo
Dėl nejudraus gyvenimo būdo atsiranda problemos ne tik dėl stuburo, bet ir sąnarių. Sporto deficitas būdingas ne tik vyresniojo amžiaus žmonėms, bet ir trisdešimtmečiams.

Vaikai – atskira tema
Sveikatos problemų turintys vaikai atleidžiami nuo fizinio lavinimo pamokų. O turėtų būti priešingai, su jais reiktų dar ir papildomai užsiiminėti. Tad nieko keisto, kad stuburo patologijos dažnai “ateina” iš vaikystės ir visu “aštrumu” liga pasireiškia sulaukus brandaus amžiaus.

Dvi pacientų grupės
Polinkis sirgti tam tikromis ligomis, ne išimtis ir stuburo patologijos, būna ir genetiškai užprogramuotos.
Kalbant apie stuburo patologijas, yra dvi pacientų grupės. Pirmiesiems pakanka intensyvaus kompleksinio gydymo. Antrajai grupei  reikalinga stuburo operacija.
Deja, esant stuburo patologijai nemokamas reabilitacinis gydymas prieinamas tik po operacijos.
Chirurginis gydymas būtinas tik tuomet, kai žmogus nebegali normaliai judėti. Kuomet yra stiprūs skausmai tiek stuburo, tiek neuralginiai, tai yra vadinamieji šakneliniai skausmai į kojas.
Pacientams atliekama kompiuterinė tomografija ar branduolinis magnetinis rezonansas parodo,
ne tik kokio pavojingumo yra tarpslankstelinio disko išvarža, bet ir stuburo slankstelio
deformacijos, taip pat stuburo kanalo susiaurėjimai ir t.t.
Dažnai pacientai klausia, ar nereikės invalido vežimėlio po operacijos. Ne, nereikės. Tačiau, kai yra delsiama operuotis, prasideda komplikacijos. Pradžioje ištinka dalinis kūno paralyžius. Ligai progresuojant žmogus tampa nedarbingas ir jam tenka gyventi iš invalidumo pensijos.
Dabar stuburo chirurgijoje taikomos naujausios operacijų technologijos. Rutiniškai atliekamos laparoskopinės operacijos, kuomet daromi minimalūs pjūviai, maksimaliai tausoja stuburą.
Yra daromos operacijos ir be pjūvio, kai į tarpslankstelinį diską įvedami specialūs elektrodai. Tiesa, tokių bepjūvių operacijų pas mus atliekama nedaug, nes jų nefinansuoja ligonių kasos. Retas pacientas gali sau leisti už operaciją susimokėti 4 tūkst. Lt.

Lietuvos sveikata