
Per žiemą išsiilgę ant laužo kepto šašlyko kvapo, traukiame šašlykines ar
grilius iš rūsio ir nors porai valandų bėgame į žalumoje paskendusią gamtą. Joks
dietologas nepavadins šašlyko sveiku maistu. Tad ką gi daryti tokios mitybos
šalininkams? Pateikiame keletą patarimų, kad ant laužo kepami patiekalai būtų
naudingi ir lengvai virškinami.
Neriebi mėsa ir žuvis
Jeigu norite, kad ant grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir lengvai
virškinamas, gaminkite juos iš neriebios mėsos, nenaudokite prieskonių.
Dietiniai patiekalai gaminami iš ėrienos, neriebios kiaulienos, vištienos arba
kalakutienos filė. Griliui puikiai tinka neriebūs jautienos kotletai.
Greičiausiai ant grilio galima pagaminti žuvį. Ypač skanūs ir lengvai virškinami
yra krevečių ir daržovių šašlykai.
Lengvi marinatai ir padažai
Nekaloringi marinatai gaminami iš vandens, sulčių ir kefyro, o štai acto reikia
vengti. Sūdyti ir gardinti pipirais geriausia jau iškepusią mėsą ar žuvį. O
galima patiekalą gardinti padažu, pagamintu iš varškės, jogurto arba grietinės.
Galite pasigaminti indonezietiškąjį salsos padažą: paimkite ananaso, mango,
raudonojo svogūno, paprikos. Trintuve viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir
žaliųjų citrinų sultimis. Toks padažas puikiai tinka ir prie mėsos, ir prie
žuvies, be to, yra nekaloringas.
Grybai taip pat tinka
Grybus galima ne tik pakaitomis su mėsa mauti ant iešmo. Juos galite pabandyti
iškepti ant grotelių. Tam reikia didelių šampinjonų galvų be kotų. Į grybo
galvutę, kurią galite aptepti garstyčiomis, įdėkite česnako, užpilkite
trupučiuką aliejaus, pridėkite smulkintų žalumynų. Kepti tokius grybus reikia
apie 5-7 minutes. Ragaukite šį patiekalą be druskos. Jis ir taip aromatingas bei
skanus.
Vaisiai ir daržovės
Ant grotelių galima gaminti įvairias daržoves – cukinijas, pupeles, kininį
kopūstą. Beje, daržoves galima derinti su sūriu. Cukiniją arba baklažaną
supjaustykite plonais griežinėliais, kuriuos pamerkite į vandenį, kol
suminkštės. Po to ant griežinėlio dėkite sūrio gabaliuką, susukite jį ir
sutvirtinkite pagaliuku. Kepkite iš abiejų pusių. Ant grotelių galima pagaminti
lengvų desertų iš vaisių. Tam tinka bananai, ananasai, melionai, obuoliai,
kriaušės ir kt. Galima kepti ir braškes (tik nelabai minkštas). Vaisiams
pagardinti juos galite aplieti sirupu, likeriu arba romu.
Jeigu mėgstate eksperimentuoti, ant grotelių keptus vaisius sumaišykite su
žaliais salotų lapais – išeis neįprastos, tačiau skanios salotos.
Verta žinoti:
– geriausiai griliui tinka vaismedžių malkos;
– nenaudotinos spygliuočių malkos, dažytos ar lakuotos lentos bei statybinės
šiukšlės;
– degiuosiuose skysčiuose yra lakiųjų medžiagų, kurios visiškai nesuderinamos su
kulinarija. Skystį galima naudoti tik tuo atveju, jei maistą gaminti pradėsite
jam visiškai išgaravus;
– prieš dėdami kepti maistą, groteles sutepkite aliejumi, taip maistas
neprikeps;
– kepdami mėsą, žuvį ar daržoves nesudeginkite jų iki juodumo; jei taip nutiko,
stipriai apkepusių gabaliukus išmeskite. Pasak gydytojų, iki juodumo apkepusi
mėsa kenkia sveikatai.