Sveiki produktai, žadinantys aistrą

Paprastai afrodiziakus įsivaizduojame kaip ypatingus, egzotiškus
patiekalus ar produktus. Tačiau iš tiesų beveik visi valgomi produktai
vienoje ar kitoje kultūroje tam tikru laikotarpiu buvo laikomi
afordiziakais.

Ilgas sąrašas


Afrodiziakai – graikų grožio ir vaisingumo deivės Afroditės vardu
pavadintos priemonės, sukeliančios arba didinančios lytinį potraukį.
Žinoma, pirmiausiai prisiminsite šokoladą, šampaną ir jūros gėrybes.
Tačiau reiktų atkreipti dėmesį ir į rečiau minimus, bet taip pat prie
afrodiziakų priskiriamus prieskonius: petražoles, kmynus, cinamoną,
gvazdikėlius ar anyžius. Taip pat tokias daržoves kaip: svogūnai,
česnakai, kopūstai, morkos, burokėliai, pupelės, agurkai, pomidorai. Bei
vaisius ar uogas: kriaušes, braškes, slyvas, vynuoges, bananus ar
obuolius. Prie produktų, žadinančių aistrą, priskiriami ir sūris,
kiaušiniai, grybai, arbata, kava, vynas ir medus.
Tad pasirinkimas platus. O kokia nauda? Vieni produktai laikomi
afrodiziakais dėl jų poveikio. Pavyzdžiui, kava ir arbata – stimuliuoja,
o saikingai vartojamas alkoholis – atpalaiduoja, gerina kraujotaką.
Nors pastarojo metodo sveikatos priežiūros specialistai ko gero rinktis
nesiūlytų. Be to, išgersite šiek tiek per daug vyno ir visas procesas
vyks atvirkščiai – lytinis potraukis dings. Kiti afrodiziakai jais tapo
dėl panašumo į intymias vyriškas ar moteriškas vietas ar kvapo.
Štai pateikiame tris rečiau minimus afrodiziakus, kurie turi ne tik
aistrą žadinančių savybių, tačiau ir pasižymi geru poveikiu sveikatai.
 
Anyžius

Senovės azijiečių išmintis byloja, kad cinamonas, gvazdikėliai ir
anyžius – patys stipriausi ir labiausiai potraukį stimuliuojantys
prieskoniai. Kalbant apie anyžių, ne visiems šio prieskonio skonis
priimtinas. Tačiau nauda – akivaizdi. Pasirodo, anyžių sėklose gausu
medžiagų, stimuliuojančių estrogeno gamybą. Šie prieskoniai normalizuoja
lytinių liaukų veiklą, teigiamai veikia reprodukcinę funkciją.
Dar  anyžiai malšina menstruacijų skausmus bei silpnina PMS.
Iš anyžių išgaunamas eterinis aliejus palengvina atsikosėjimą. Padeda
kovojant su vidurių pūtimu. Taip pat sustiprina virškinamojo trakto
liaukų funkcijas. Vartojamas ir kepenų bei inkstų ligoms gydyti. Be to,
eterinis anyžių aliejus turi antiseptinių savybių.
 
Burokėliai

Burokėliai – vienos populiariausių žiemą vartojamų daržovių. O pradėti
auginti jie dėl lapų. Šiandien lapiniai burokėliai, kuriuos dažnai
išgirsite vadinamus „mangoldais“, patiekiami kaip itin sveikas garnyras.
Lapiniuose burokėliuose ląstelienos daugiau nei rūgštynėse, salotose ar
špinatuose. Tačiau juose mažiausiai kalorijų.
Burokėlių šakniavaisiai – ypatingos daržovės. Jos nuo kitų daržovių
skiriasi tuo, kad jų maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi iki naujo
derliaus. Ypač sveika valgyti jaunus raudonuosius burokėlius, nes juose
yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Nustatyta, kad žmonės,
reguliariai valgantys burokėlių, rečiau serga mažakraujyste.
Ir mokslininkai tvirtina, kad burokėliai yra kur kas stipresni afrodiziakai nei austrės ar imbieras.
 
Obuoliai

Tai turbūt vienintelis vaisius, šalyje sėkmingai išlaikomas iki kito
derliaus. Nuo seno anglų tautosaka byloja, kad vienas obuolys per dieną
apsaugo nuo ligų. Tačiau atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad obuoliai
taip pat puikiai veikia moteris kaip afrodiziakai.
Mokslininkai įsitikinę, kad dėl visko „kaltas“ obuoliuose esantis
floridzinas. Jis panašus į moterų lytinį hormoną estradiolį. Pastarasis
atlieka svarbų vaidmenį kai kalbama apie seksualinį susijaudinimą. O
obuoliuose esantys polinifenoliai ir antioksidantai skatina kraujotaką į
lytinius organus.
Italų mokslininkai iš Santa Chiara reginoninės ligoninės mano, kad kuo
daugiau moterys vartoja obuolių, tuo geresnė jų seksualinė funkcija ir
didesnis pasitenkinimas seksualiniais santykiais.
Jie atliko tyrimą, kurio metu analizavo 731 moters nuo 18 iki 43 metų
amžiaus duomenis. Vienų moterų moterų prašyta suvalgyti daugiau nei
vieną obuolį per dieną, kitų – valgyti po obuolį, bet ne kasdien. Tuomet
po kurio laiko moterys buvo paprašytos užpildyti klausimyną apie savo
lytinius santykius, jų dažnumą ir pasitenkinimą jais. Nustatyta, kad
dažniau ir daugiau obuolių valgančios moterys seksualiniais santykiais
buvo patenkintos labiau nei tos, kurios jų valgė gerokai mažiau.
Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad šie vaisiai padeda sustabdyti
smegenų ląstelių nykimą ir Alzheimerio ligą. Obuoliuose esantys stiprūs
antioksidantai neleidžia jų pažeisti.
 
Ar natūralūs afrodiziakai iš tiesų veikia?
Komentuoja Mayo klinikos psichologė dr. Janice B. Swanson (JAV)


Įrodymų, kad natūralūs afrodiziakai yra veiksmingi – mažai. Nors
kartais teigiama, kad tam tikri produktai, pavyzdžiui, šokoladas ar
aštrus maistas turi įtakos libido. Tik tiesa ta, kad mokslinių tyrimų
duomenimis, išskirtinio seksualinio atsako nei moterims, nei vyrams toks
maistas nesukelia.
Eksperimentai su maisto produktais nėra kenksmingi, tačiau reikėtų
pasisaugoti įvairių internetu siūlomų papildų, su vabzdžiais ar augalų
ekstraktais. Jie gali būti toksiški. Pavyzdžiui, dažniausiai
reklamuojamas natūralus afrodiziakas „ispaniška muselė“ gali sukelti
inkstų pažeidimus ar virškinamojo trakto kraujavimą. Kai kuriose šalyse
šis papildas net uždraustas.
Taip pat nustatyta, kad tam tikruose produktuose, pardavinėjamuose kaip
afrodiziakai, būta receptinių vaistų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui,
sldenafilio – veikliosios medžiagos, sukeliančios erekcijos sutrikimus.
Aptikta net narkotinių medžiagų.
Lytinį potraukį skatinančius papildus reikia rinktis itin atsakingai.
Kai kurios jau minėtos medžiagos gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.
Ypač jei sergate tam tikromis ligomis ar vartojate tam tikru vaistus.
Geriausia būtų pasitarti su gydytoju.
 
Receptai
Burokėlių karpačio

Reikės:
1 šviežio burokėlio,
šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
½ šaukštelio trinto česnako,
½ šaukštelio čiobrelių,
1 šaukštelio medaus,
2 šaukštelio aliejaus,
40 g fetos sūrio,
druskos pagal skonį.
Nulupkite ir labai plonomis riekelėmis supjaustykite burokėlį.
Sumaišykite citrinos sultis su prieskoniais ir aliejumi. Pašildykite ir
įmaišykite medų. Į marinatą sudėkite burokėlio riekeles ir palikite
marinuotis per naktį. Patiekite marinuotus burokėlius su fetos sūriu.
Galima paskaninti riešutais. Skanaus!
 
Obuolių pyragas su anyžiumi

Sudėtis:
1 šaukšto sviesto,
2-3 obuolių,
2 kiaušinių,
1 stiklinės miltų,
2 šaukštų anyžinio likerio,
šaukšto citrinos sulčių,
½ stiklinės augalinio aliejaus,
½ stiklinės cukraus,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 šaukštelio cukraus pudros
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Kepimo indą ištepkite sviestu,
pabarstykite miltais. Nuplaukite obuolius, nuskuskite žieveles,
supjaustykite skiltelėmis. Nepamirškite išimti sėklalizdžių. Sumaišykite
kiaušinius, citrinų sultis, cukrų, aliejų, likerį. Atskirai sumaišykite
miltus ir sodą. Sausą mišinį berikite į skystą ir vėl išmaišykite.
Tešlą supilkite į kepimo indą. Obuolių skilteles iki pusės panardinkite į
tešlą. Kepkite apie valandą. Patiekite papuoštą cukraus pudra. Skanaus!

Sveiki produktai, žadinantys aistrą