Sveikos mitybos pradžiamokslis

Dėl savo vaikų sveikatos ir gerovės atiduotume bet ką. Bet iš tiesų dažnai
net nereikia daug aukoti. Pakanka reguliuoti įtakos vaiko sveikatai turinčius
veiksnius, pavyzdžiui, mitybą.

Iki paauglystės vaikai būna labai imlūs ir patiklūs, tėvus ir mokytojus vertina
kaip autoritetus, todėl šis laikotarpis tinkamiausias taisyklingos mitybos
įpročiams formuoti.

Dėmesys pusryčiams. Jie ypač svarbūs vaikams, kurie darželyje ar
mokykloje pirmą dienos pusę užsiima aktyvia protine veikla. Smegenys sudaro tik
2 proc. kūno, bet sunaudoja 20 proc. per parą žmogui reikalingos energijos.
Smegenys nekaupia atsargų, todėl badaujant kenčia labiausiai.

Riebalų ir angliavandenių santykis. Daugiausia energijos kūnui teikia
riebalai, o iš angliavandenių gaunama energija įsisavinama greičiausiai. Taigi
pusryčiams patartina rinktis pieną, jogurtą, varškę, sūrį, natūralią ruginę
duoną, batoną, kiaušinį, košes. Paruoštą patiekalą pakanka pagardinti geraisiais
riebalais – šaukšteliu aliejaus ar gabalėliu kokybiško margarino.

Šaltieji užkandžiai. Jie tinka ne tik pusryčiams, bet ir priešpiečiams,
pavakariams. Vaikas mielai suvalgys sumuštinį, jei bus užteptas nedidelis
gabalėlis margarino, uždėta neriebios mėsos, kiaušinio ar varškės ir pagardinta
ridikėliu ar agurko skiltele, salotų lapu. Kaip šaltas užkandis galėtų būti
varškės sūreliai, jogurtai, vaisiai.

Paauglių mityba. Paauglystėje formuoti tinkamus mitybos įpročius
sunkiausia, mat šiuo laikotarpiu didesnę įtaką daro draugai, o ne tėvai.
Paaugliai dažniau renkasi greitai paruošiamą maistą nei mokyklos pietus ir valgo
laisvu laiku tarp pamokų. Todėl šiuo laikotarpiu tėvai turėtų stengtis daryti
bent netiesioginę įtaką – šeimoje laikytis sveikos mitybos principų, namie
neturėti mažaverčių užkandžių. Vertėtų pasitikrinti, ar spintelėse neprikaupėte
ilgai galiojančių kaloringų sausainių, kepinių, kremų. Kur kas geriau visada
turėti duonos ir vertingomis medžiagomis – vitaminais B, D, E ir nepakeičiamomis
riebalų rūgštimis omega 3 – papildyto kokybiško margarino.

Virginija Vilemienė

Gydytoja dietologė