Pasaulio sveikatos organizacija nuolatos pabrėžia, kad tabakas ir jo gaminiai nėra įprasta prekė. Prekyba tabako gaminiais reikalauja ypatingo teisinio reguliavimo.
2004 m. Lietuvos ratifikuotoje Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijoje nurodytos efektyviausios rūkymo paplitimo mažinimo gairės, priemonės, kaip ratifikavusios konvenciją šalys turėtų mažinti tabako vartojimą ir priverstinį kvėpavimą tabako dūmais.

Įgyvendinant Tarptautinės tabako kontrolės pagrindų konvencijos nuostatas, šiuo metu ES rengiama Tabako produktų direktyva, kurią priėmus ant tabako gaminių pakuočių atsirastų vaizdiniai įspėjimai apie žalą sveikatai ar net būtų įdiegtos bendrosios tabako gaminių pakuotės. Vaizdiniai įspėjimai apie žalą sveikatai yra įrodyti kaip efektyvesni ir geriau suprantami vartotojų.
 
 
Įvertinti galimybę visiems Lietuvoje realizuojamiems tabako gaminiams taikyti bendrinę pakuotę, kaip priemonę tabako gaminių patrauklumui sumažinti, yra numatoma šiuo metu rengiamoje tvirtinti Alkoholio ir tabako kontrolės 2011-2014 metų programoje. Greta tabako gaminių kainų reguliavimo, jų prieinamumo ribojimo, rinkodaros kontrolės priemonių, daug dėmesio šioje programoje numatoma skirti visuomenės informavimui apie rūkymo žalą sveikatai. Skatinti rūkančiuosius mesti rūkyti, ir organizuoti prieinamą pagalbą metantiesiems – vienas iš svarbiausių šios programos uždavinių.
 
 
Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena yra gera proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

Tikimės, kad apsispręsti ir nuo 2010 m. lapkričio 18 d. neberūkyti padės ir Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centro, savivaldybių visuomenės sveikatos biurų ir moksleivių – projekto „Blaivi klasė“ dalyvių organizuojama akcija „Paskutinis cigarečių pakelis“, kurios metu moksleiviai – akcijos dalyviai įvairiose įstaigose ir žmonių susibūrimo vietose dalins juosteles su užrašu „Paskutinis pakelis“. Akcijos tikslas – paskatinti rūkančiuosius susimąstyti apie rūkymą ir įpareigoti pabandyti mesti rūkyti. Akcijos juostelę, kurią rūkantieji galės užsiklijuoti ant cigarečių pakelio, moksleiviai galės parnešti rūkantiems šeimos nariams ar draugams, pažįstamiems.

iMed