Planuojame susilaukti vaikelio. Kiek turiu jau gimdžiusių draugių, visos vienu balsu tvirtina, jog baisiausia nėštumo pradžioje yra toksikozė? Ar ji būna visoms moterims? Kaip ją įveikti?
Asta
Toksikozė nėra būtinas nėštumo palydovas. Yra tokių laimingųjų, kurios apskritai negalėtų pasakyti, ką reiškia šis žodis. Tačiau didžiajai daliai moterų tenka iškentėti šį itin nemalonų laikotarpį, kuris vienoms praeina greičiau, kitoms – užsitęsia.

Jei moterį toksikozė kankino per pirmąjį nėštumą, dar nereiškia, kad tas pats jos laukia ir laukiantis antro ar trečio vaikelio. Nustatyta, kad nėštumas kaskart gali būti vis kitoks. Ne visada pasiteisina ir teiginys, kad jis priklauso nuo būsimojo kūdikio lyties. Yra moterų, kurias vienodai pykino tiek besilaukiant sūnaus, tiek ir dukros.

Jei nėščiąją kankina toksikozė, artimieji turėtų labiau pasirūpinti jos sveikata. Būtų puiku, jei kas nors iš šeimos narių atneštų jai pusryčius į lovą – tuomet rytinis pykinimas kankintų mažiau. Būsimosioms mamytėms, kurias pykinimas kankina visą dieną, vertėtų keisti mitybos įpročius, valgyti dažniau, tačiau mažomis porcijomis.
Jei tik įmanoma, specialistai pataria nėščiosioms kaip galima rečiau važinėti autobusais bei troleibusais, bent jau per rytinį ar vakarinį piką. Nederėtų per nėštumą imtis ir kambario ar buto remonto – dažų kvapas gali ne tik sukelti dar didesnį pykinimą, bet ir pakenkti būsimajam kūdikiui.

Net jei moteris vemia po keletą kartų per dieną, bet jos svoris yra normalus, susirūpinti neverta. Įveikti toksikozę galima ir vadinamosiomis liaudiškomis priemonėmis: gerti daugiau skysčių, reguliariai maitintis. Tačiau pykinimas ne visada yra toks nekaltas – jei moteris vemia ištisą dieną, jos tyrimai pablogėja – gali tekti gulti į ligoninę.

Per nėštumą moteris jokiu būdu neturėtų laikytis dietų – apie tai ji turės laiko pagalvoti pagimdžiusi ir baigusi maitinti kūdikį.

Specialistai pataria valgyti viską, ko moteriai norisi, tačiau nedidelėmis porcijomis. Derėtų gerti negazuotą mineralinį vandenį, vitaminizuotus skysčius. Jei pykina rytais, galite užkrimsti sausainių, džiūvėsėlių, atsigerti mineralinio vandens.

Lietuvos sveikata

testas—nestumas-ir-sportas/56259″>Testas – nėštumas ir sportas

Testas – ką žinote apie vaisingumą?