Gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa, skirta 30–60 metų moterims ir finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, šalyje vykdoma nuo 2004-ųjų. Per trejus metus pagal šią programą pasitikrino daugiau kaip trečdalis milijono moterų, tai yra, beveik pusė minėto amžiaus Lietuvos moterų.

Beje, aktyviausiai programoje dalyvauja 35–49 metų moterys.

Ši vėžio prevencijos programa numato, kad gimdos kaklelio citologinis tyrimas atliekamas kas treji metai. Tad moterys, kurioms šis tyrimas buvo atliktas pirmaisiais programos vykdymo metais, šiemet jau turėtų jį pakartoti. 2004-aisiais vien per pusmetį toks tyrimas buvo atliktas 62 tūkst. moterų.

Apskritai nuo programos įgyvendinimo pradžios Lietuvoje kur kas dažniau nustatomos efektyviau gydomos ikivėžinės būklės ir ankstyvųjų stadijų vėžys. Per pastaruosius trejus metus buvo nustatoma daugiau neinvazinio vėžio atvejų, kai vėžys iš gimdos kaklelio paviršiaus dar nėra pasklidęs į gilesnius kaklelio audinių sluoksnius arba į kitas kūno vietas, dažniau diagnozuojamas I stadijos ir rečiau – II–IV stadijų vėžys. Dideli plokščialąsteliniai intraepiteliniai pakitimai ir neinvazinis vėžys (carcinoma in situ) buvo nustatytas 3740 moterų. Invazinis vėžys diagnozuotas 605 moterims, neinvazinis – 1153 pacientėms.

Ne tik šie rezultatai, bet ir kitų šalių patirtis įtikina, kad verta pasinaudoti prevencinėmis programomis ir išvengti sunkios ligos. Ne vienoje pasaulio šalyje gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos vykdomos beveik 50 metų. Įrodyta, kad gimdos kaklelio vėžiui, skirtingai nei daugeliui kitų, galima laiku užkirsti kelią. Deja, Lietuva pagal sergamumą šiuo vėžiu kol kas užima vieną paskutiniųjų vietų tarp Europos Sąjungos šalių.

Primename, kad gimdos kalelio citologinio tepinėlio paėmimo ir rezultatų įvertinimo paslaugą teikia bendrosios praktikos gydytojas arba gydytojas akušeris ginekologas. Gimdos kaklelio citologinis tyrimas, apmokamas iš PSDF biudžeto, atliekamas kartą per trejus metus. Jei tyrimas yra neinformatyvus, jis turi būti kartojamas tol, kol bus gautas tinkamas vertinti atsakymas.

Jei atlikus citologinio tepinėlio tyrimą nustatoma patologija, pacientei turi būti suteikta specializuota ginekologinė pagalba diagnozei patikslinti ir gydyti, t. y. turi būti atlikta biopsija. Gimdos kaklelio biopsijos ir jos rezultatų įvertinimo paslauga 2006 m. rugsėjį buvo įtraukta į pagal programą atliekamų ir apmokamų paslaugų sąrašą. Jas teikia akušeris ginekologas ne dažniau kaip vieną kartą per metus. Gavęs gimdos kaklelio tyrimo rezultatus iš šį tyrimą atlikusios gydymo įstaigos, gydytojas apie juos turi informuoti pacientę ir supažindinti su tolesne profilaktika arba išduoti siuntimą gydyti. Remiantis praktika galima teigti, kad visos moterys, kurioms nustatomas ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, gali visiškai išgyti.

Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius
www.vlk.lt