Kokios yra atliekamos operacijos esant didelei trumparegystei? Apie akių operacijas lazeriu bei lęšiuko keitimą pasakoja KMUK akių klinikos gydytoja-oftalmologė med.dr. Loresa KRIAUČIŪNIENĖ ir gydytoja Gražina MARKAUSKIENĖ.

Kada dėl trumparegystės tikslinga atlikti akių operaciją lazeriu? Kas jai būdinga?

Loresa Kriaučiūnienė: Šias operacijas reikia vertinti labai atsargiai. Jų indikacijos yra santykinės. Operacija gali būti atliekama esant astigmatizmui (akių laužiamosios galios sutrikimas), kai norimo regėjimo aštrumo negalima pasiekti koreguojant akiniais.

Prieš operaciją yra atliekami akies ragenos tyrimai, padaromas ragenos „žemėlapis“. Nustatoma, ar ragena yra pakankamo storio, kad būtų galima atlikti operaciją. Operacija yra neskausminga, ragenos išgaubtumo korekcija vyksta apie 20 minučių. Tačiau operacija labai preciziška, reikalauja didelio dėmesio, kruopštumo, nes ji vykdoma mikroląsteliniu lygiu.

Kuriais atvejais ši operacija lazeriu yra kontraindikuotina?

L.K: Jei yra trumparegystė su akių dugno pakitimais, jei įtariama glaukoma ar teko patirti akių traumą, operuoti šiuo būdu nereikėtų. Jauno amžiaus pacientams, iki galo nesusiformavus akies laužiamajai galiai, ši operacija taip pat neatliekama. Negalima atlikti akių operacijos lazeriu ir alergiškam žmogui.

Kaip reikėtų elgtis, saugoti akis po operacijos?

L.K: Gydytojas seka paciento būklę, nes pirmą-antrą savaitę žmogus gali jausti akių perštėjimą, ašarojimą, dirginimą, svetimkūnio jausmą. Bet šie požymiai po truputį turi praeiti. Po operacijos reikėtų saugotis dulkėtos aplinkos tiek darbe, tiek namuose. Svarbu nebūti ir tiesioginiuose saulės spinduliuose. Žodžiu, nedarykite nieko, kas gali akis sudirginti. Saugi aplinka reikalinga todėl, kad akies ragena galėtų palaipsniui sugrįžti į pradinę (prieš operaciją) padėtį. Praėjus ūminiam periodui, jokių ypatingų apribojimų nelieka.

Po operacijos reikėtų reguliariai tikrintis akies ragenos būklę. Vieną kartą metuose reikalinga pasitikrinti pas okulistą, kaip atrodo akies ragena, stebėti regėjimo aštrumą.

Atsiradus šalutiniams poveikiams, tokiems kaip ašarojimas, perštėjimas ir pan., būtina kuo skubiau kreiptis į akių gydytoją.

Koks metu laikas yra palankiausias akių operacijai ir kodėl?

L.K: Akių operacijai palankesnis yra vėsesnis metų laikas, pavyzdžiui ankstyvasis pavasaris, kai dar nežydi medžiai, kai ore neskraido žiedadulkės. Tuomet atlikus operaciją yra mažesnė antrinės infekcijos tikimybė. O vasarą bakterinės infekcijos rizika padidėja.

Trumparegystė gydoma ir keičiant lęšiuką. Kuriais atvejais tai daroma?

Gražina Markauskienė: Trumparegystės gydymas keičiant lęšiuką nėra plačiai taikomas metodas. Kyla klausimas: kodėl? Visų pirma, trumparegystė dvejus metus turi neprogresuoti, tik tuo atveju galimas lęšiuko keitimas.
Dėl operacijos reikiamybės vyrauja įvairių nuomonių. Medicinos praktika rodo, kad šios operacijos dažniausiai yra atliekamos jauniems asmenims (vyresniems nei 18 metų). Lęšiuko keitimas (introakulinė korekcija) yra chirurginis įsikišimas, tai pakankamai pavojinga, nes gali sukelti įvairių komplikacijų. Kuo jaunesnio amžiaus asmeniui atliekama operacija, tuo didesnė komplikacijos rizika.
Kita vertus, tai vienas iš metodų, koreguojančių regėjimo kokybę. Pacientas visada turi pasirinkimo laisvę: atlikti lazerinę ar intraokulinę korekciją.
Ši operacija neretai siejama su grožiu, mat ji gali būti atliekama, jei nenorima nešioti akinių (kas itin aktualu jaunoms panelėms).

Kokia turėtų būti paciento gyvensena po operacijos, pakeitus lęšiuką?

G. M: Operacijos metu daromas 2 mm pjūvis, tai greitai atkuriama fiziologija. Ligonio reabilitacija trunka vieną parą. Ta prasme šis operacijos būdas yra pranašesnis nei akį operuojant lazeriu.

Kaip reikėtų gyventi po operacijos?

Aišku, saugoti akis nuo infekcijos, chemikalų, taršos, dulkių, garų. Nekelti didelių svorių, neužsiiminėti kultūrizmu, nelipti į kalnus ir pan. Žodžiu, ekstremalų ar daug jėgos reikalaujantį sportą palikite ateičiai.

Kiek šios operacijos yra sėkmingos? Nuo ko tai priklauso?

L.K: Prieš darant operaciją atidžiai įvertinama bendra paciento sveikatos būklė, kas itin svarbu norint išvengti pooperacinių komplikacijų. Daugeliu atvejų operacijos yra sėkmingos, nes gydytojas atidžiai ištiria ir atrenka pacientus, kuriems bus galima saugiai atlikti operaciją lazeriu ar keičiant akies lęšiuką.

Kokios paciento regėjimo perspektyvos ateityje?

L.K: Jei operacija pavyko, paciento regėjimo prognozė gera. Tai priklauso nuo akių dugno būklės. Jei akių dugne nėra didelių pakitimų, kurie nesutrikdo centrinio matymo, regėjimo prognozė yra gera tiek po lęšiuko, tiek po lazerio operacijos.

Kaip reikėtų stiprinti regėjimą, kad tų operacijų neprireiktų?

L.K: Reikia laikytis elementarios akių higienos. Pavyzdžiui, dirbant kompiuteriu būtina kas 20–30 min. daryti trumpas pertraukėles, retkarčiais panaudoti dirbtinių ašarų lašus. Naudinga pagerti multivitaminų kompleksą, kuriame būtų didesnė A, E vitaminų dozė. Regėjimą gerina aktyvus sportas, organizmo stiprinimas, poilsis, taisyklinga mityba. Ypač naudingi vaisiai, daržovės, uogos, turinčios vitamino A. Tai pomidorai, morkos, petražolės, krapai, salotos, mėlynės, persikai, abrikosai. Regėjimą gerina migdolai, žuvis, medus.
G.M: Akys „mėgsta“, kai laikomasi elementaraus darbo ir poilsio režimo. Pavyzdžiui, negalima žiūrėti televizoriaus sėdint arti ekrano (atstumas priklauso nuo jo įstrižainės).
Reikėtų nepamiršti ir akių mankštelės. Pavyzdžiui: žiūrite į viršų – įkvepiate, žiūrite į apačią – iškvepiate, žiūrite į dešinę – įkvepiate, į kairę – iškvepiate. Žiūrite į viršų, prieš save, į apačią. Po to žiūrite į apačią, prieš save, į viršų ir t.t.
 

Kalbėjosi Nika Vagnerienė

Trumparegystė: ar verta operuoti?