Britų viršsvoris vis didėjančia problema tampa ne tik jiems patiems, bet ir visai sveikatos apsaugos sistemai. Tačiau kol kas neatrodo, kad šią bėdą galima išspręsti – valdžios raginimus keisti mitybą britai išgirsta retai, o dar rečiau į šiuos raginimus atsiliepia.

Storas ar nutukęs?
Britų medikams pacientus su nutukimas/4355″>viršsvoriu reikėtų vadinti storais – taip pareiškė Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Anne Milton.
Pasak jos, jei gydytojai bendraudami su viršsvorį turinčiais pacientais vartos žodį „storas“ (angl. „fat“), atkreips dėmesį į esančią problemą ir pastūmės žmogų atsikratyti nereikalingų kilogramų.
A.Milton nuomonei pritarė ir Karališkojo bendrosios praktikos gydytojų koledžo atstovas Steve‘as Fieldas, kurio teigimu, medikai kai kada turi kalbėti grubiai ir tiesmukai, idant pacientai atkreiptų dėmesį į nereikalingo savo svorio problemą.
Tačiau daugelis medikų mano, kad žodis „storas“ stigmatizuoja žmones su viršsvoriu. Štai visuomenės sveikatos medicininės pagalbos standartus formuojančios įstaigos „Visuomeninės sveikatos fakultetas“ vadovė Lindsey Davies tvirtina – norint, kad pacientai rimčiau pažvelgtų į savo viršsvorio problemą, medicinos darbuotojams užuot vartojus žodį „storas“, reikėtų sakyti „nutukęs“ (angl. „obese“). L.Davies tvirtina, kad medikai kiekvienam konkrečiam pacientui turi parinkti tinkamą posakį.

40 tūkst. mirčių per metus

Pagal Didžiosios Britanijos Nacionalinės statistikos biuro (Office for National Statistics) pateikiamus duomenis, nuo 1994 iki 2008 nutukusių vaikų šalyje padaugėjo nuo 16 iki 25 proc. Ekspertai prognozuoja, kad jei visuomenė tokiais tempais tuks ir toliau, tai iki 2050 m. 60 proc. Britanijos vyrų, 54 proc. moterų ir 25 proc. vaikų turės problemų su viršsvoriu.
Beveik kas ketvirtas (24 porc.) suaugęs britas kas ketvirta (25 proc.) suaugusi moteris yra nutukę. Be to, viršsvorį turi 32 proc. bričių ir 42 proc. suaugusių vyriškos lyties gyventojų.
Dar daugiau – dešimt kartų – išaugo gydytojų išrašomų receptų vaistams nuo tukimo. 2009m. jų buvo išrašyta 1,28 mln. O pastaraisiais metasi du kart išaugo kūno svorio mažinimo operacijų.
Nutukimas yra tik problemų pradžia –neseniai paskelbtoje Nacionalinės statistikos biuro (NICE) ataskaitoje teigiama, kad nors nuo 1971m. vidutinė britų gyvenimo trukmė padidėjo 10 metų, tačiau nutukimas ir alkoholizmas sutrukdė jai augti dar labiau.
Pagal Britanijos Nacionalinio sveikatos ir medicinos pagalbos kokybės instituto duomenis, kasmet greitas maistas sukelia 40 tūkst. britų mirčių. Pagal NICE pateikiamus duomenis, nuo širdies-kraujagyslių ligų kasmet miršta apie 150 tūkst. britų, tačiau maždaug 40 tūkst. šių mirčių galima išvengti, jeigu britai imtų vartoti kokybiškesnį maistą.
Todėl specialistai rekomendavo maiste riboti druskos bei riebalų kiekį, uždrausti vadinamuosius tarnsriebalus ir t.t. Specialistai taip pat pastebėjo, kad reikia mažinti produktų su mažu druskos kiekiu kainą – jos mažinimui siūloma pasitelkti valstybines subsidijas.

Įpročiai nekinta
Tačiau valstybės pastangos pakeisti britų mitybos įpročius, regis, eina perniek. Bent jau tokią išvadą neseniai padarė Didžiosios Britanijos maitinimosi normų agentūra (FSA), peržiūrėjusi šalies gyventojų mitybos įpročius.
Norėdama patikrinti kaip keičiasi britų mitybos įpročiai, FSA atliko tyrimą, kurio metu tiriamieji asmenys turėjo surašyti visus pastarąsias keturias dienas jų vartotus produktus, taip savanoriai buvo pasverti, pamatuotas jų ūgis ir analizei paimti kraujo mėginiai. Gauti duomenys sulyginti su analogiško 2000m. atlikto tyrimo duomenimis.
Paaiškėjo, kad nors ir yra keletas teigiamų pokyčių (pvz.: pradėta vartoti mažiau druskos), tačiau iš esmės situacija liko tokia pati kaip ir 2000m., todėl valdžios pastangos keisti britų mitybos įpročius ir toliau turi dar labai mažą poveikį.
 

Lietuvos sveikata