+0
-1
-1

Sveiki man dar tik 35-eri. Tačiau jau kokį pusmetį karts nuo karto man skauda nugarą. Ar toks skausmas jau yra lėtinis? Ir kas man galėtų būti? Šiuo metu gyvenu užsienyje, dirbu fizinį, tačiau nelabai sunkų darbą.
O.T.

Lėtinis nugaros skausmas tęsiasi ilgiau nei 3 mėnesius ir apibūdinamas kaip gilus, skausmingas arba deginantis skausmas vienoje nugaros srityje, kuris gali plisti į kojas. Pacientai gali jausti nutirpimą arba nejautrumą kojose, sunkumą atliekant įprastą kasdienę veiklą, taip pat dirbant.
Lėtinis nugaros skausmas gali atsirasti dėl senos traumos, degeneracinių stuburo audinių pakitimų arba dėl artrito, tačiau dažniausiai yra susijęs su laikysenos pakitimais ir raumenų disbalansu.
Nugaros skausmas dažniausiai atsiranda, kai nugaros raumenys ar kiti audiniai patiria per didelį krūvį, būna įtempti, dėl to jie susilpnėja. Nugaros skausmą gali sukelti patempimas arba nedidelis pažeidimas, rečiau – rimta trauma.

Paprastą nugaros skausmą gali sukelti netaisyklingi, staigūs judesiai arba fizinio aktyvumo stoka. Fizinio aktyvumo stoka silpnina raumenis, jiems pasidaro per sunku remti nugarą. Dėl to nugara tampa labiau pažeidžiama, kai yra perkraunama kuri nors jos dalis.

Nugaros skausmo priežastys gali būti ir labai specifinės, jis gali susiformuoti nėštumo, menstruacijų metu, dėl šlapimo takų infekcijos, skrandžio problemų,širdies ir kraujagyslių ligų, stuburo slankstelių ar kitų minkštųjų audinių uždegimo, auglių arba kitų rimtų priežasčių. Jei skausmas tęsiasi ilgiau nei 6 savaites, pas gydytoją būtina apsilankyti nedelsiant.

Taip pat nedelsiant susisiekite su gydytoju, jeigu nugaros skausmus lydi:
– rankų bei kojų bejėgiškumas arba silpnumas;
– nutirpimas žemiau kelio ar alkūnės;
– šlapinimosi sutrikimai;
– aukšta temperatūra;
– nepaaiškinamas svorio sumažėjimas;
– naktiniai skausmai;
– stiprus skausmas menkų judesių metu;
– nesena trauma arba griuvimas.

Lietuvos sveikata

Judėjimo sistemos ligos