Savo moksliniame darbe tyrėjai analizavo vyrų, gimusių Suomijoje 1979–1987 m., duomenis. Specialistai dėmesį sutelkė būtent į suomius vyrus, nes jų spermoje pastebėta didžiausia spermatozoidų koncentracija visame pasaulyje. Tačiau iki šiol nebuvo nustatyta, kuo tai galima paaiškinti – genetika ar gera ekologija.

Tyrimo autoriai mano, kad onkologinės ligos, dėl kurių mažėja vyrų vaisingumas, vystosi dėl žmogų veikiančių nepalankių aplinkos veiksnių – konkrečiai, pramoninių cheminių medžiagų. Tyrimas buvo vykdomas nuo 1988 iki 2006 m. Iš viso buvo ištirtos trys vyrų nuo 19 m. grupės.

Paaiškėjo, kad vyrų, gimusių devintojo dešimtmečio pabaigoje, spermoje spermatozoidų mažiau, nei vyrų, gimusių devintojo dešimtmečio pradžioje, spermoje.

Tyrime nurodyta, kad 1979–1981 m. gimusių vyrų spermoje rasta 227 mln. spermatozoidų, o gimusių 1982–1983 m. – 202 mln., ir 165 mln. – tų, kurie gimė 1987 m.

Mokslininkai taip pat praneša, kad vyrai, gimę šiek tiek anksčiau ir vėliau 1980 m., dažniau serga sėklidžių vėžiu, nei vyrai, gimę šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Ekspertai įžvelgia tiesioginį ryšį tarp cheminės pramonės augimo ir vyrų sveikatos pablogėjimo.

„Cheminės medžiagos, kurių yra maisto produktuose ir kurie patenka į vyrų organizmą iš aplinkos, veikia vyrų sėklidžių vystymąsi dar vaisiaus stadijoje arba pirmosiomis kūdikio gyvenimo dienomis. tačiau jų poveikis pastebimas tik kai vyrai sulaukia lytinės brandos ir bando susilaukti vaikų“, – rašo Šefyldo universiteto mokslininkai.

Užteršta aplinka skatina vėžio ir vaisingumo problemų vystymąsi

Vyrų nevaisingumas