Vaisių ir daržovių sulčių poveikis sveikatai

Vaisių ir daržovių sultys – nepakeičiamas produktas žmogaus mityboje. Sultys gerina medžiagų apykaitą, reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje, pašalina iš organizmo toksinus, gelbėja nuo hipovitaminozės. Be abejonės, vaisių sultys yra gerokai skanesnės už daržovių, bet mineralinių medžiagų visgi daugiau daržovių sultyse.

„Slyvų sultyse ypač daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą ir lėtina angliavandenių pasisavinimą. Be to, ląsteliena ir pektinai šalina iš organizmo kenksmingąsias medžiagas, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, šiek tiek greitina riebalų deginimą. Tinka užkietėjus viduriams, esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

„Obuolių sultis dietologai rekomenduoja vartoti nutukus, aterosklerozės profilaktikai, sergant mažakraujyste, podagra, širdies ir kraujagyslių ligomis, šlapimtakių akmenlige. Obuoliuose esantys pektinai šalina nuodingąsias medžiagas, organinės rūgštys gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Sultyse gausu mangano, kalio, jodo, natrio, kalcio, fosforo, vitaminų C, P, B1, B2, PP, K, karoteno ir folio rūgšties.

„Pomidorų sultis patartina gerti sergant cukralige, artritu, inkstų ir širdies ligomis, nutukus, užkietėjus viduriams. Jos šalina toksinus, gerina virškinimą, suteikia jodo, širdį stiprinančio kalio, įtampą slopinančio magnio ir nuo vėžio saugančio likopeno.

„Vynuogių sultys gerina širdies ir kraujagyslių, skrandžio ir žarnyno veiklą, spartina medžiagų apykaitą ir šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas. Suteikia kalio, kalcio, magnio, geležies, provitamino A, folio rūgšties, cinko, vario, boro, vitaminų C ir B grupės.

„Kopūstų sultys gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir greitina virškinimą. Tinka sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige – slopina uždegimus.

„Morkų sultys – beta karoteno šaltinis, stiprinantis regėjimą ir padedantis atsinaujinti ląstelėms, suteikia odai elastingumo ir padeda įgyti gražų rusvą atspalvį deginantis. Be to, gerina virškinimą, stiprina kraują, šiek tiek laisvina vidurius.

„Burokėlių sultis specialistai vadina natūraliu energiniu gėrimu, padedančiu atgauti jėgas po ligos, sunkaus fizinio krūvio. Burokėliuose yra kraują stiprinančių, širdies ir kraujagyslių veiklą gerinančių medžiagų. Jos šiek tiek mažina kraujospūdį, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.