Vieniems ligoniams teks mokėti padidėjusias priemokas už vaistus, o kitiems priemokų neliks. Ministerija, užuot atšaukusi ydingą bazinių kainų skaičiavimo tvarką, kompensuojamųjų vaistų kainyne pridarė keistų išimčių

Astma. Lėtinė obstrukcinė plaučių liga. Kraujo krešumo sutrikimas. Tai ligos, kuriomis sergantys žmonės, valdininkams pasistengus, tampa pranašesni už sergančius kitomis lėtinėmis ligomis.

Vakar patvirtintame Kompensuojamųjų vaistų kainyne per liepą atsirado išimčių, kurias nutarta taikyti skaičiuojant tiktai minėtoms ligoms gydyti skirtų vaistų bazinę (valstybės kompensuojamąją) kainą.

Tokiems vaistams paciento priemoka mažės.

Kitomis, nors ir labai sunkiomis, lėtinėmis ligomis sergantys žmonės negalės išvengti didėjančių priemokų.

Išimtys sukėlė nuostabą

Įžvelgusi, kad Sveikatos apsaugos ministerija nesilaiko nuoseklios sprendimų priėmimo politikos ir pažeidžia teisingumo principą, Etinių farmacijos kompanijų asociacija (EFA) kreipėsi į Prezidentūrą, Seimo Sveikatos reikalų komitetą, Konkurencijos tarybą ir kitas institucijas.

EFA direktorės Jolantos Dičkutės teigimu, išimtys buvo padarytos nenurodžius priežasčių ir tiktai keletui vaistų gamintojų.

Pavyzdžiui, skaičiuojant bazinę kainą liepos 15-ąją buvo padaryta išimčių penkiems sudėtiniams preparatams – vaistams, gaminamiems iš keleto veikliųjų medžiagų.

Bet tai vieno gamintojo vaistai, skiriami astmai, lėtinei obstrukcinei plaučių ligai ir kraujo krešumo sutrikimams gydyti.

Išimčių padaryta ir kai kuriems vaistams, kurių dozės – mažos.

Pagal kainyną, už tuos pačius vaistus, bet fasuotus mažesnėmis dozėmis, pacientai turėtų primokėti gerokai daugiau nei už fasuotus didelėmis dozėmis.

Farmacininkų manymu, tai kainyno yda, nes taip skatinamas vaistų didelėmis dozėmis vartojimas.

Bet ministerija, užuot taisiusi kainyno ydas, vėl pasitelkė bazinės kainos skaičiavimo išimtis.

Nors vaistų, kurių veikliosios medžiagos dozės yra mažos, kainyne daug, išimtys pritaikytos tik keletui mažų dozių vaistų.

Vėlgi – ir tiems, kuriais gydoma astma ar kraujo krešėjimo sutrikimai.

Palaimino ne visi

Minėti ministerijos siūlymai buvo pateikti svarstyti Privalomojo sveikatos draudimo tarybai (PSDT), Valstybinei ligonių kasai bei Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašų tikslinimo komisijai.

Vienintelė PSDT nepritarė išimtims. Jos nuostata: turi būti keičiama bazinių kainų skaičiavimo sistema, o ne paskiriems vaistams daromos išimtys.

Kai Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašų tikslinimo komisija palaimino išimtis, netrukus atsirado dar vienas sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio įsakymas.

Išimtys suteiktos vadinamiesiems modifikuoto veikimo vaistams – kurių veiklioji medžiaga yra ta pati, bet skirtingas poveikio laikas.

Šis įsakymas palietė tik dviejų farmacijos bendrovių vaistus.

Išlaidos nemažės

Padariusi išimčių kelioms farmacijos bendrovėms Sveikatos apsaugos ministerija atmetė kitų vaistų gamintojų argumentus.

J.Dičkutės teigimu, priimdama tokius sprendimus ministerija elgiasi neskaidriai.

Nors deklaruojama, kad naujuoju kainynu siekiama taupyti valstybės ir žmonių pinigus, atsiradusios išimtys išlaidų kompensuojamiesiems vaistams nesumažins.

Be to, išimtys apskritai neskatina gamintojų mažinti Lietuvai parduodamų vaistų kainos.

Pritaikius išimtis, vaistams nebegalioja ir vadinamoji koridoriaus taisyklė. Jie išlieka kainyne, nors jų bazinė kaina daugiau nei 60 proc. didesnė už mažiausią analogiškų vaistų grupėje esančio preparato bazinę kainą.

Vaistai, kurie pažeidžia šią taisyklę, turėtų būti išbraukti iš kainyno – nebekompensuojami.

Atsižvelgta ne į vieną aplinkybę

Gita Krukienė

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė

„Išlygos skaičiuojant bazines kainas buvo padarytos mažų dozuočių vaistams – tiems, kurių veikliosios medžiagos koncentracija nedidelė.

Jei tokių vaistų bazinė kaina būtų skaičiuojama pagal bendrąsias taisykles, pacientui priemoka už juos smarkiai padidėtų – vaistai taptų neįperkami.

Todėl išlygų buvo padaryta vaistams, skiriamiems astmai, lėtinei obstrukcinei plaučių ligai ir kraujo krešumo sutrikimams gydyti.

Tai – ligos, kuriomis sergančių pacientų gyvybei, nesuteikus skubios pagalbos, gresia pavojus.

Sprendimas taikyti išimtis padarytas atsižvelgiant į medicininę būtinybę – gydant astmą vaistų dozuotė turi būti pamažu mažinama.

Mažesnių negu įprastos vaistų dozių taip pat reikia vaikams, turintiems kraujo krešumo sutrikimų.

Siūlymai taikyti išimtis skaičiuojant mažų dozuočių vaistų bazines kainas buvo svarstomi gavus pagrįstų Lietuvos astmos klubų asociacijos prezidentės bei medikų siūlymų.”

Problemas reikia spręsti kitaip

Kęstutis Čereška

Bendrovės „GlaxoSmithKline” generalinis direktorius

„Kainynas kelia daug problemų pacientams. Išimtys jų neišspręs.

Ministerija turėtų pripažinti, kad buvo padaryta klaidų, ir atsitraukti: pakeisti bazinių kainų skaičiavimo tvarką, Vyriausybės patvirtintą pernai gruodį. Ji – ydinga, nenaudinga ligoniams, nes skirta tik valstybės pinigams taupyti.

Tvirtinant tokią tvarką, tikėtasi, kad gamintojai sumažins kainas ir žmonėms priemokos už vaistus nedidės. Bet neatlikta galimybių analizės.

Pagal šią tvarką, gamintojai Lietuvai vaistus turėtų parduoti 40–50 proc. pigiau nei mažiausia jų kaina Europoje. Bet tai neįmanoma.

Net jeigu netyčia taip ir atsitiktų, tokių pigių produktų Lietuvoje neliktų – juos didmenininkai išvežtų iš rinkos ir parduotų kitose ES šalyse.”

Lietuvos rytas

Audra Srėbalienė