Vartoti mažiau druskos – paprasta: 7 patarimai, kurie tikrai padės

Visi žinome, kad vartoti daug
druskos yra nesveika. Tačiau daugeliui žmonių sunku atsisakyti šio prieskonio,
nes manoma, jog maistas be druskos bus beskonis. Ar toks įsitikinimas turi
pagrindo?

Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, saikingai vartojama druska
organizmui nekenkia, priešingai – druską sudarantys natris ir chloras yra
gyvybiškai svarbios cheminės medžiagos, todėl visiškai atsisakyti šio prieskonio
nevertėtų. Tačiau vartodami per daug druskos, rizikuojame susirgti širdies ir
kraujagyslių, inkstų ligomis ar net vėžiu.

E. Gavelienės teigimu, norint vartototi tinkamus druskos kiekius, pirmiausia
reikia žinoti, kiek jos jau natūraliai yra maiste. Tuomet sūdydami maistą
nepersistengsime. „Pavyzdžiui, 100 gramų juodos duonos turi apie 2-3 gramus
druskos. O tai jau yra beveik pusė rekomenduojamos dienos normos“, – sako
gydytoja.

Pasak jos, tyrimai rodo, jog lietuviai druskos vartoja gerokai per daug ir
viršija beveik du kartus specialistų rekomenduojamas normas.

„Nestlé mitybos instituto“ specialistai sako, kad dažniausiai druskos vartojame
per daug tiesiog iš įpročio ir net nesusimąstome, kad jos atsisakę nieko
neprarasime. Priešingai, sumažinus druskos kiekius, pavyks gyventi ne tik
sveikiau, bet ir atrasti natūralų maisto skonį. Keletas patarimų, kurie padės
mėgautis sveiku ir skaniu maistu.

1. Žinokite, nuo ko pradėti

Sumažinti vartojamos druskos kiekį bus sunku, jei nežinosite, kiek jos vartoti
siūlo mitybos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per
dieną suvartoti iki 5 gramų druskos – maždaug pilną arbatinį šaukštelį. Tai
verta įsidėmėti ruošiantis mažinti druskos kiekius maiste. Jei pageidaujate
asmeninių rekomendacijų dėl druskos vartojimo, pasitarkite su savo gydytoju.
Jis, atsižvelgdamas į jūsų organizmo ypatybes, pasiūlys individualų sprendimą.

2. Prieš sūdydami – ragaukite

Daugelis
mūsų įsiberiame druskos dar prieš valgydami, nes tai yra tapę tam tikru įpročiu.
Sulaužykite šį ritualą. Jei ranka jau kyla bertis papildomą kiekį druskos, bent
paragaukite patiekto maisto ir įsitikinkite, ar jums jos tikrai reikia.
Tikėtina, kad nepastebėsite jokio skirtumo.

3. Atidžiau rinkitės maisto produktus

Visuomet atkreipkite dėmesį, ką dedate į pirkinių krepšelį. Pasitikrinkite
etiketėse, kurie jūsų mėgstami produktai turi mažiau druskos. Šiais laikais
gamintojai siūlo platų produktų su mažu druskos kiekiu pasirinkimą, todėl
tereikia šiek tiek atidumo.

4. Mėgaukitės natūraliu maisto skoniu

 

Nebijokite,
kad maistas su mažesniu druskos kiekiu bus ne toks skanus. „Nestlé mitybos
instituto“ specialistų teigimu, žmogaus skonio receptoriai greitai pripranta
prie pokyčių, o nepersūdytas maistas leidžia pajusti tikrąjį skonį. Kaskart
gamindami berkite vis mažiau druskos.

5. Atraskite kitokius receptus

Greita
paieška internete padės rasti daugybę receptų su mažu druskos kiekiu, kurie
atitiks kiekvieno skonį. Pasirinkite, kas jums patinka, improvizuokite
pridėdami kažką savo ir mėgaukitės skaniu maistu.

 

6. Ar tikrai reikia druskos
berti du kartus?

Dažno patiekalo recepte nurodoma įberti žiupsnį druskos. Tačiau daugybė žmonių
įsiberia druskos papildomai. Kam reikia dvigubo kiekio? Gamindami berkite
druskos kuo mažiau, o prie pietų stalo kiekvienas jos įsibers pagal savo skonį.
Žinoma, nereikia pamiršti, kad kai kuriems patiekalams druska yra būtina, vis dėlto
neverta jos berti daug.

 

7. Atraskite kitus natūralius
prieskonius

 

Druska
nėra vienintelis būdas pagardinti maistą. Savo prieskonių krepšelyje nesunkiai
rasite žolelių, prieskonių, kitų gamtos gėrybių, kurios puikiai pakeis druską.
Berkite juos vietoje druskos ir atraskite naujus skonius, naudodami skirtingas
prieskonines žoleles.